Τζούλιαν Ασάνζ: Θα πεθάνει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η σύζυγός του

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «θα πεθάνει εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ», όπου διώκεται για μαζική διαρροή εγγράφων, τόνισε η σύζυγός του, ενόψει της τελευταίας προσφυγής του κατά της βρετανικής απόφασης.

Η Στέλλα Ασάνζ πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ «μέσα σε λίγες μέρες». Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακροαματική διαδικασία σε μία από τις τελευταίες, ενδεχομένως, προσφυγές του ενάντια στην έκδοσή του.

Δύο Βρετανοί δικαστές αναμένεται να επανεξετάσουν την 20η και 21η Φεβρουαρίου την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ελήφθη την 6η Ιουνίου, να αρνηθεί στον Ασάνζ την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του, η έφεσή του θα εξεταστεί επί της ουσίας. Σε περίπτωση απόρριψης, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το περιβάλλον του λέει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα δύο παιδιά του τους, η Στέλλα Ασάνζ απάντησε πως δεν γνωρίζουν σχετικά με τη δικαστική μάχη κατά της έκδοσής του: «Ο Τζούλιαν κι εγώ προστατεύουμε τα παιδιά», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αυστραλιανής υπηκοότητας Ασάνζ, που είναι φυλακισμένος στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη δεκάδων ετών στις ΗΠΑ, όπου διώκεται επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφότου παρέμεινε 7 χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του για βιασμό, η οποία αρχειοθετήθηκε το 2019. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο ανατολικό Λονδίνο.

Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ αφότου οι ΗΠΑ παρείχαν εγγυήσεις ότι δεν θα φυλακιστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX στη Φλωρεντία (Κολοράντο).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί