Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να αναγνωριστούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α.

Την ανυπαρξία επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. 6 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση της Σχολής, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Υποδομών & Μεταφορών, με την συνυπογραφή 13 ακόμη Βουλευτών.

«Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από το επάγγελμά τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτο μηχανικοί, απόφοιτοι Δημοσίου Πανεπιστημίου από Σχολή 5ετούς φοίτησης να αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς οποιοδήποτε επαγγελματικό δικαίωμα. Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν να αξιολογείται πολλαπλώς και με άριστη βαθμολογία ένα Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά οι απόφοιτοί του να είναι πλήρως αποκλεισμένοι από το επαγγελματικό τους πεδίο. Όπως επίσης τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος τόσων χιλιάδων αποφοίτων που παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στα τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης & Παραγωγής, Μηχανικών Πληροφορικής & Υπολογιστών, Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών & Πολιτικών Μηχανικών) και τονίζεται ότι παραμένει ακόμα και σήμερα σε εκκρεμότητα το καίριο ζήτημα της αντιστοίχησης των Τμημάτων Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. με τα Πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας.

Τονίζεται επίσης ότι τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Μηχανικών έχουν καταρτιστεί με βάση τα προγράμματα ομολόγων και διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών τμημάτων του εξωτερικού, τις οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS). Οι 5ετείς σπουδές των Τμημάτων της Σχολής έχουν αξιολογηθεί και κριθεί με ομόφωνα θετική γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης το έτος 2021, ως προγράμματα επιπέδου 7 (integrated Master), όπως όλα τα άλλα 5ετή πολυτεχνικά προγράμματα σπουδών της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι εξαιρετικές Πιστοποιήσεις έγιναν από 5μελείς Επιτροπές, όπου συμμετείχαν Καθηγητές ξένων ΑΕΙ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ενώ οι Πιστοποιήσεις αρκετών από τα Τμήματα Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. έχουν γίνει με βαθμολογίες υψηλότερες σε σχέση με πολλά από τα πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας.

Η ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 

Παιδείας  Θρησκευμάτων & Αθλητισμού 

 Υποδομών και Μεταφορών 

Θέμα: «Τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα των οκτώ τμημάτων διπλωματούχων μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α»

  Συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) και 4 χρόνια από την αποφοίτηση των πρώτων Μηχανικών των νέων 5ετών Προγραμμάτων Σπουδών. Η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συγκροτείται από οκτώ τμήματα. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής, το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

  Όμως παραμένει ακόμα και σήμερα σε εκκρεμότητα το καίριο ζήτημα της αντιστοίχισης των Τμημάτων Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. με τα Πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας και η επακόλουθη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους- διπλωματούχους. Το ζήτημα αφορά χιλιάδες φοιτητές και ήδη μερικές χιλιάδες απόφοιτων Μηχανικών βρίσκονται πλήρως αποκλεισμένοι από το επάγγελμα τους.

  Τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Μηχανικών έχουν καταρτιστεί με βάση τα προγράμματα ομολόγων και διεθνώς αναγνωρισμένων  πανεπιστημιακών τμημάτων του εξωτερικού, τις οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).

  Οι 5ετείς σπουδές των Τμημάτων της Σχολής έχουν αξιολογηθεί και κριθεί με ομόφωνα θετική γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το έτος 2021, ως προγράμματα επιπέδου 7 (integrated Master), όπως όλα τα άλλα 5ετή πολυτεχνικά προγράμματα σπουδών της χώρας. Συγκεκριμένα, τα οκτώ τμήματα Μηχανικών ΠΑ.Δ.Α. έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ (2022, 2023) με εξαιρετική επιτυχία: Έξι εξ αυτών, δηλαδή όλες οι κλασσικές ειδικότητες Μηχανικού, έχουν πιστοποιηθεί με “A” (άριστα – “fully compliant”), δύο  με αξιολόγηση ικανοποιητική – “substantially compliant” ενώ δύο Τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί Μηχανικοί) αξιολογήθηκαν με απόλυτο άριστα (12 “A” και στους 12 θεματικούς άξονες της Πιστοποίησης).

  Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι εξαιρετικές Πιστοποιήσεις έγιναν από 5μελείς Επιτροπές, όπου συμμετείχαν Καθηγητές ξένων ΑΕΙ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης, οι Πιστοποιήσεις αρκετών από τα Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. έχουν γίνει με βαθμολογίες υψηλότερες σε σχέση με πολλά από τα πολυτεχνικά Τμήματα και Σχολές της χώρας. Οι αξιολογήσεις αυτές όμως, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές, ώστε να αποδοθούν άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα στους διπλωματούχους μηχανικούς του ΠΑ.Δ.Α. 

  Με δεδομένα τα ανωτέρω και ότι χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από το επάγγελμα και, ταυτόχρονα, δίνονται υποσχέσεις για «μη κρατικά» πανεπιστήμια στην Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή το Δημόσιο Πανεπιστήμιο παράγει μετά από 5ετείς σπουδές, χιλιάδες Μηχανικούς που αντιμετωπίζονται ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς οποιοδήποτε επαγγελματικό δικαίωμα 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πώς είναι δυνατόν να αξιολογείται πολλαπλώς και με άριστη βαθμολογία ένα Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο για να είναι τελικά οι απόφοιτοί του πλήρως αποκλεισμένοι από το επαγγελματικό πεδίο της χώρας;
  2. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος τόσων χιλιάδων αποφοίτων;

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί