Το ΚΚΕ Ηρακλείου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ανακοινωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στο Ηράκλειο.

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο -και σήμερα και χτες- είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με “μοχλό” την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε “εισαγόμενα”, όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση, κοροϊδεύοντας τους αγωνιζόμενους αγρότες. 

Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα ύψη, όπως και για το γεγονός ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παρατημένοι στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Φέτος μάλιστα είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται ακόμα περισσότερο από τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, χρησιμοποιώντας μάλιστα γκλομπς και χημικά, προχωρώντας σε συλλήψεις. Η τρομοκρατία και η καταστολή αποκαλύπτουν ξανά το εχθρικό πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού.

Καταγγέλλουμε επίσης τις απαράδεκτες δηλώσεις του συντοπίτης μας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, όσο και των άλλων κομμάτων που εξωραΐζουν την εκρηκτική κατάσταση στην ΕΕ για να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που ακολουθεί κι η κυβέρνηση της ΝΔ.  

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τις μορφές πάλης που επιλέγουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αλλά και τα δίκαια αιτήματα τους για:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά  με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (χωρίς ΣΔΙΤ) καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία .
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων, το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, να πάρουν οι αγρότες ανάσα επιβίωσης. Τα αιτήματα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί