Κων. Κεφαλογιάννης: Ερώτηση για τα προβλήματα του ΚΥ Χάρακα και των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας Χάρακα και τα 6 Περιφερειακά Ιατρεία του Ασημίου, Πύργου, Μεσοχωριού, Τεφελίου, Μεταξοχωρίου και Στάβιων κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Με την ερώτηση ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης τονίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας όσο και τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής που εξυπηρετούν μία μεγάλη σε έκταση περιοχή και τον πληθυσμό 52 χωριών της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνος και ζητά την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υγείας στους πολίτες της περιοχής. Παράλληλα στην ερώτησή του τονίζει την άμεση ανάγκη αναβάθμισης του κτιρίου που στεγάζει το Κέντρο Υγείας Χάρακα και ζητά την άμεση ένταξη της χρηματοδότησης του συνολικού κόστους είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είτε από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Κέντρο Υγείας Χάρακα βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου. Καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του αγροτικού και κτηνοτροφικού κατά πλειοψηφία πληθυσμού των 52 χωριών της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας, μια εκτεταμένη περιοχή με ορεινά χωριά και δύσβατες παραλίες.

Οι ανάγκες της εν λόγω περιοχής καλύπτονται σήμερα με 4 γενικούς γιατρούς στο Κ.Υ. και 4 ιατρούς στα 6 Περιφερειακά Ιατρεία, Ασημίου, Πύργου, Μεσοχωριού, Τεφελίου, Μεταξοχωρίου και Στάβιων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία της ΠΦΥ στην περιοχή να διατρέχει τον κίνδυνο, αν όχι της διακοπής της λειτουργίας, την αδυναμία συνέχισης της σε 24ωρη βάση. Ο μεγάλος αριθμός προσέλευσης ασθενών στα Περιφερειακά Ιατρεία λόγω της περιορισμένης λειτουργίας τους (2 ημέρες την εβδομάδα με 60-70 ασθενείς ημερησίως στα ΠΙ Πύργου-Ασημίου) συνθέτουν εκρηκτικές συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς που οι περισσότεροι δεν μπορούν να πάρουν άδεια εδώ και 4 χρόνια.

Επιπροσθέτως είναι άμεση ανάγκη η αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Υγείας καθώς επίσης και η αναδιαρρύθμιση του περιβάλλοντα χώρου. Για το σκοπό αυτό δρομολογείται η εκπόνηση μελέτης η οποία θα αντιμετωπίσει συνολικά τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας, αναφορικά με τα πολεοδομικά θέματα που εκκρεμούν, την ενεργειακή του αναβάθμιση καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Έντονος ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας για το αν θα προλάβει η μελέτη αυτή να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου το ΚΥ Χάρακα να στελεχωθεί με το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία ιατρικό προσωπικό;
  2. Είναι δεδομένη η ένταξη της εργολαβίας που αφορά στο Κέντρο Υγείας Χάρακα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

3.Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή λόγω του στενού χρονικού πλαισίου, έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση της εργολαβίας από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης»

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί