Αγρότης «τα ψέλνει» στον Μητσοτάκη: «Πείτε μας ποιο είναι το σχέδιό σας να κάνουμε κι εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία» (Βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε για πρώτη φορά φέτος από κοντά τα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και σε μπλόκα, παλεύοντας για την επιβίωσή τους.

«Είναι θέμα επιβίωσης» του είπαν οι αγρότες από το μπλόκο της Βόνιτσας και τον κάλεσαν να πει αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο ή αν θα πρέπει να «γίνουν γκαρσόνια» ή να πάνε μετανάστες στη Γερμανία.

«Τα αιτήματα επιβίωσης έχουν φτάσει και σε εσάς και στο υπουργείο. Όλος ο κόσμος στη χώρα μας, όλος αγροτικός κόσμος στη χώρα και όχι μόνο είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας που μας τσακίζει όλους αλλά ιδιαίτερα εμάς τους αγρότες που καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι για να καταναλωθεί μέσα σε μία ημέρα ή σε δύο, σε (σ.σ. τιμή) πέντε με δέκα φορές παραπάνω» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης και συμπλήρωσε:

«Είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής. Αγροτικό πετρέλαιο αφορολόγητο δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια πανάκριβα. Όταν η χώρα μας δεν παράγει γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι μειώνουν τις τιμές σήμερα στο γάλα κάτι γίνεται. Υπάρχουν προφανώς αθρόες εισαγωγές, υπάρχουν άλλα πράγματα στη μέση. Ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα».

Ο Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε ότι οι αγρότες δίνουν «πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσής. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε, απευθυνόμενος στους αγρότες ότι «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε ότι αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες, με μείωση της φορολόγησης με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε».

Δεν είναι απεριόριστες οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες ήταν η δικαιολογία που προέταξε και είπε στους αγρότες: «Θυμάστε που ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν από 4 χρόνια και πού είναι». Ωστόσο, έλαβε πληρωμένη απάντηση καθώς ο Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε ότι τότε οι ζωοτροφές ήταν πιο φτηνές.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης υπογράμμισε επίσης ότι «στη βασική ενίσχυση χάσαμε από 30% έως 60% των ενισχύσεων που παίρναμε. Αυτό ήταν στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα, χάθηκαν από τις τσέπες μας».

«Θα μου επιτρέψετε αλλά πρέπει να φύγω για τις Βρυξέλλες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρώντας. με τους αγρότες να ξεκαθαρίζουν ότι θα μείνουν στα μπλόκα

«Θα συνεχίσουμε εδώ τον αγώνα μας. Η φωνή των αγροτών είναι φωνή απελπισίας και διεκδίκησης του δίκαιου αγώνα μας για να παραμείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας» τόνισε ο Σπύρος Κοτοπούλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί