«Καμία δέσμευση για την αποζημίωση των αγροτών από τον περενόσπορο», απάντησε το Υπουργείο στον Φρ. Παρασύρη

«Τι σκοπεύει τελικά να κάνει το Υπουργείο σχετικά με τον περονόσπορο και τους αμπελουργούς; Είναι στις προθέσεις του να αποζημιώσει την παραγωγή που καταστράφηκε, λόγω του περονόσπορου, και σε περίπτωση θετικής απάντησης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία; Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει, από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;», τόνισε με εμφατικό τρόπο ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για τις αποζημιώσεις των αγροτών, των οποίων καταστράφηκε η παραγωγή από τον περενόσπορο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε το Βουλευτή ότι: «όπως ορθά αναφέρατε, έχω πράγματι απαντήσει από αυτό εδώ το Βήμα ξανά για το θέμα του περονόσπορου στα αμπέλια σε ερώτηση άλλου συναδέλφου και όπως επίσης ορθά αναφέρετε είχα αναφέρει ότι πρόκειται για μη καλυπτόμενο ασφαλιστικό ζημιογόνο αίτιο, διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην παραγωγή που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή αυτές που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως ο περονόσπορος, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά»

Ο Υφυπουργός, ωστόσο, παρουσίασε τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΑ, ανακοινώνοντας πως «σε εθνικό επίπεδο δρομολογήσαμε μια διαρθρωτική αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και τη νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι δύο μελέτες που έγιναν για τον σκοπό αυτό περιλαμβάνουν την αξιολόγηση νέων κινδύνων, νέων μορφών ασφάλισης και τις δυνατότητες αξιοποίησης των διαθεσίμων από τη νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνου. Σε αυτήν τη βάση σχεδιάζουμε το ανανεωμένο, εκσυγχρονισμένο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων ευέλικτο, αξιόπιστο και οικονομικά βιώσιμο που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων».

Επανερχόμενος, κατά τη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, υπογράμμισε, ασκώντας έντονη κριτική στον Υφυπουργό πως: «πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο πολιτικό περιβάλλον βρισκόμαστε κάθε φορά και σε ποια κοινωνική συνθήκη απαντάμε αυτά που απαντάμε. Γιατί το λέω αυτό;  Διότι φέτος στην Κρήτη έχουμε ακαρπία ελιάς -και σε όλη την Ελλάδα-, καύσωνα στα αμπέλια, περονόσπορο, περικοπή επιδοτήσεων επειδή είναι μεταβατική χρονιά, αύξηση του κόστους παραγωγής και εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής. Αυτό καταλαβαίνετε ότι επιβαρύνει εξαιρετικά τους ανθρώπους οι οποίοι κατοικούν στην ύπαιθρο και ασχολούνται με την αγροτική οικονομία. Συνεπώς, οι ερωτήσεις, όταν γίνονται, θα πρέπει να απαντώνται και πολύ πιο συγκεκριμένα». 

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης σε δήλωσή του, ύστερα από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, αναφέρει «καμία ουσιαστική δέσμευση για τις αποζημιώσεις από τον περενόσπορο. Ο Υφυπουργός περιορίστηκε στο να μας παρουσιάσει τις πληρωμές που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα, να μας ενημερώσει ότι γίνεται προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως επίκειται η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επομένως, η «μπάλα στην εξέδρα», αναμονή, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για ακόμα μια φορά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί