ΕΛΣΤΑΤ: «Μαύρο» ρεκόρ εργατικών δυστυχημάτων το 2023 με 179 νεκρούς και 287 σοβαρά τραυματίες

Yπερδιπλασιασμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε σχέση με το 2022 και υπερτριπλασιασμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σε μια τραγική χρονιά στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα, εξελίχθηκε το 2023, με τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων εργαζομένων τεχνικών επιχειρήσεων Ελλάδος που παρουσιάστηκε την Τρίτη (23/1) σε αίθουσα του ΤΜΕΔΕ, τη χρονιά που μας πέρασε είχαμε σχεδόν υπερδιπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε σχέση με το 2022 και υπερτριπλασιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, ενώ το 2023, 179 νεκρούς και 287 σοβαρά τραυματίες. Αυτό σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη του 80% στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και μεγαλύτερη του 100% στα εργατικά ατυχήματα.

«Το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019, 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021 31 εργαζόμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). 

Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Ο Α. Στοϊμενίδης, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων για την προάσπιση και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.  Μεταξύ άλλων, ο Α. Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, οι κυριότερες προτάσεις είναι οι εξής:

– Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

– Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση

 – Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών

– Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ

– Η ενίσχυση και αυτοτελής λειτουργία στο ΥΠΕΝ του ΣΕΜ

– Η ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ)

– Η δημιουργία Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο

– Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία

– Ανάπτυξη εθνικού, δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών, προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασία

 Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης, πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας

 – Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων

– Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί