Στην Ακρόπολη για να στηρίξει τον αγώνα των αρχαιοφυλάκων ο Στ. Κασσελάκης (Βίντεο)

Στο πλευρό των αρχαιοφυλάκων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην Ακρόπολη ενάντια στην εκχώρηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε ιδιωτική εταιρεία, βρέθηκε σήμερα Τρίτη (16/1) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Συνοδευόμενος από την τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση άκουσε τους απεργούς να καταγγέλλουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των ταμείων και των εσόδων του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας.

Συζήτησε με τους φορείς της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αντάλλαξε σκέψεις με τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, προσπαθώντας να υπηρετήσουν το δημόσιο αγαθό του πολιτισμού σε δύσκολες κι αντίξοες συνθήκες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες φύλαξης των κορυφαίων μνημείων και μουσείων της χώρας μας να εκχωρούνται σε εργολάβους, με κατασπατάληση πόρων και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού να βλέπουν τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο. Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι θα δώσει την μάχη για την αποκατάσταση του πολιτισμού ως δημοσίου αγαθού, με στόχο την θωράκιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων και την χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων, ώστε τα μνημεία μας να έχουν την θέση που τους αξίζει.​

«Είναι στα δικά μας καθήκοντα. Δεν έχουν κανένα λόγο να προσλάβουν εταιρεία» τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στην Ακρόπολη εξηγώντας γιατί αντιδρούν. «Αν το σύστημα δεν υποστηρίζεται σωστά, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα» πρόσθεσε με νόημα, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύγχυση, ότι τάχα υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα και δημιουργούνται ουρές. «Δεν έχει καμία σχέση με την έκδοση των εισιτηρίων και τον έλεγχο» είπε.

Από την πλευρά του, ένας άλλος απεργός επισήμανε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι στην ιδιωτική εταιρεία θα δοθούν 1,2 εκατ. ευρώ μόνο για την Ακρόπολη.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των αρχαιοφυλάκων. Ο αγώνας δεν είναι μόνο υπεράσπισης του οικουμενικού μνημείου μας, είναι και υπεράσπισης των θέσεων εργασίας» τόνισε σε δηλώσεις της η Κυριακή Μάλαμα, η οποία επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το γεγονός ότι τελευταία ειδικά στο υπουργείο Πολιτισμού εκχωρούνται πάρα πολλά πράγματα σε μεγάλους εργολάβους.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζοντας τον αγώνα της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώραςΟι αρχαιοφύλακες είναι αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων να παραδώσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο της Ακρόπολης με ανοιχτό διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία, δαπανώντας 2 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια από τον προϋπολογισμό του ΟΔΑΠ, για μια υπηρεσία μάλιστα που οι ίδιοι εκτελούν στο πλαίσιο της βάρδιάς τους και καλύπτεται από τον μισθό τους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της Λίνας Μενδώνη έχουν προκαλέσει την οργή ακόμη και των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη. Σε ανακοίνωση-κόλαφο η ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ εκφράζει την «απέραντη απογοήτευσή» της για «τα έργα και τις ημέρες της Υπουργού Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ». Την ίδια ώρα προαναγγέλλει σειρά δράσεων για τη «θεραπεία σοβαρών κι επιβλαβών επιλογών άσκησης πολιτιστικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ», καλώντας αρχικά σε συμμετοχή «δυναμικά» στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)
Ο Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)
Ο Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)
Ο Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί