Σε απόγνωση δεκάδες εργαζόμενοι σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης της Κρήτης – Τους ζητούν να επιστρέψουν χρήματα

Αφορούν αποδοχές, επιδόματα κλπ. τα οποία ανάγονται στα έτη 2011 και 2012 – Ο κάθε εργαζόμενος – συνταξιούχος κλπ. θα κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών ενός ολόκληρου έτους!

Σοβαρό ζήτημα για 31 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου έχει προκύψει ύστερα και από την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝ κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2023, προκειμένου να συμμορφωθεί με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου (729/2023), που ορίζει την υποχρέωση επιστροφής στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης του ποσού των 552 χιλιάδων ευρώ περίπου (με τόκους και προσαυξήσεις), τα οποία υποχρεούνται να επιστρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, με δόσεις, με κράτηση του 10% των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους. Αφορούν αποδοχές, επιδόματα κλπ. τα οποία ανάγονται στα έτη 2011 και 2012 για τα οποία οι εργαζόμενοι έλαβαν και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια μέχρι και στο Εφετείο αλλά με προσφυγή της ίδιας της δημοτικής επιχείρησης στη συνέχεια, ακυρώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και υποχρεώνονται να τα επιστρέψουν.

Από τους 31 τότε εργαζόμενους οι 29 είναι σήμερα εν ζωή και απ’ αυτούς 3 είναι συνταξιούχοι και άλλοι τρεις έχουν μετατεθεί και εργάζονται σε άλλες Υπηρεσίες.

Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι ο κάθε εργαζόμενος – συνταξιούχος κλπ. θα κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών ενός ολόκληρου έτους! Πιο συγκεκριμένα, η υποχρέωση επιστροφής ενός υπαλλήλου της ΔΕΥΑΑΝ, ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα του κάθε υπαλλήλου, ξεκινά από 10-12 χιλιάδες ευρώ και φθάνει ως και 40.000 ευρώ που υποχρεούνται να επιστρέψουν τα διευθυντικά στελέχη!

Μάλιστα, στις περιπτώσεις των αποδημησάντων υπαλλήλων, η υποχρέωση επιστροφής των χρηματικών αυτών ποσών βαρύνει τους κληρονόμους τους…

Η απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία, με την επισήμανση της ενδεχόμενης τροποποίησής της από το νέο Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, το οποίο αναμένεται να αναλάβει σύντομα.

Έχει συμφωνηθεί κατ’ αρχήν οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο, αφού ως 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των δηλώσεων και υποβολής των αναγκαίων παραστατικών από πλευράς των υπόχρεων για επιστροφή. Μέχρι 29/2/2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την ενημέρωση των εμπλεκομένων και την εξασφάλιση της συμφωνίας ή όχι από πλευράς τους ως προς τον τρόπο επιστροφής. Εάν δηλαδή ο κάθε ένας ξεχωριστά συμφωνεί με τον τρόπο της προτεινόμενης επιστροφής ή όχι.

Σε μια εποχή ιδιαίτερης ακρίβειας και ανασφάλειας, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικά και προβληματίζει, όταν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Σητείας εισέπραξαν τα αντίστοιχα ποσά, χωρίς η ΔΕΥΑ να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση επιστροφής τους από τους εργαζόμενους.

Είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληρονομήσει η νέα διοίκηση, μαζί με το άλλο μείζον, που αφορά τη βιωσιμότητα της επιχείρησης λόγω πολύ υψηλού ενεργειακού λειτουργικού κόστους, που πιθανόν να την υποχρεώσει να λάβει επώδυνες αποφάσεις για την τσέπη του δημότη – καταναλωτή.

Του Νίκου Τράντα, Anatolh.com

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί