«Κανένα σχολείο να μην ανοίξει στα Χανιά 8 του Γενάρη» – Αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις για το Πειραματικό

H καθολική και απόλυτη αντίθεση όλων των γονέων και κηδεμόνων μαθητών που φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια των Χανίων, στις μεθοδεύσεις για μετατροπή ενός εν λειτουργία λυκείου σε πειραματικό, εκφράστηκε με συντριπτικό τρόπο στη διάρκεια συνέλευσης που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων 2ου Γυμνασίου, το πρωί της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου, σε χώρο του σχολείου.

Εκτός από την μαζική συμμετοχή γονέων η συνέλευση χαρακτηρίστηκε από την παρουσία εκπροσώπων και από άλλα σχολεία αλλά και της Ένωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ που στέκεται στο πλευρό της διεκδίκησης, όπως αναφέρει το zarpanews.gr.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει μαζική κινητοποιήση το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει μείνει χωρίς προϊστάμενο καθώς ο κ. Αμπελάς παραιτήθηκε (όπως έγραψε την Πέμπτη το zarpanews.gr) και ο κ. Τζανάκης (που είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του) δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν, η όποια λύση τελικά δοθεί για ίδρυση -στο παρά πέντε- ενός πειραματικού λύκειου για να δεχτεί τους μαθητές της φετινής γ΄τάξης του πειραματικού γυμνασίου, να μην επηρεάσει τα λειτουργούντα λύκεια.

Προσαναταλίζονται δε σε δυναμικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις στα σχολεία από τις 8 Ιανουαρίου και μέχρι να δοθεί οριστική λύση. « Αυτά σε σοβαρά κράτη δεν γίνονται. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ο γυμνασίου, Κώστας Μπροκαλάκης.Όπως εξήγησε, τα 97 παιδιά που φοιτούν στην γ’ γυμνασίου, εάν το 2ο λύκειο καταργηθεί και μετατραπεί σε πειραματικό, πρακτικά δεν χωράνε στα υπόλοιπα λύκεια. «Το 2ο λύκειο είναι σχολείο γειτονιάς. Και μόνο οι διαρροές ότι εξετάζεται η κατάργησή του έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στις οικογένειες, τα λύκεια δεν μπορούν να υποδεχτούν έναν τέτοιο αριθμό μαθητών. Ο σχεδιασμός αυτός είναι τελείως λάθος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπροκαλάκης εξηγώντας πως ο σύλλογος λέει «ναι σε πειραματικό λύκειο αλλά όχι στην εύκολη λύση της μετατροπής».

Εκ μέρους του ΔΣ ο ίδιος έκανε λόγο για εξαρχής λάθος στρατηγικό σχεδιασμό.

«Δεν μπορεί να γίνει σε βάρος κανενός υφιστάμενου λυκείου. Δεν γίνεται να καταργηθεί ένα σχολείο γειτονιάς για να γίνει το πειραματικό λύκειο. Μπορεί να έγινε εσκεμμένα μέσα σε γιορτινές μέρες για να μας πιάσουν στον ύπνο.» τόνισε, διερωτώμενος ποιος έκανε την εισήγηση και ποιος διακινεί τις πληροφορίες για το 2ο λύκειο.

«8 του Γενάρη το σχολείο να μην ανοίξει. Ούτε το γυμνάσιο ούτε το λύκειο. Και ας πάρει την ευθύνη ο Τζανάκης ή ο κάθε προϊστάμενος.» ανέφερε ο κ. Μπροκαλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το zarpanews.gr o μέχρι πρότινος προϊστάμενος, Άκης Αμπελάς, οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω της αρνητικής εισήγησης που έκανε ως προϊστάμενος στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας μετατροπής

Όπως ειπώθηκε, όλα τα λύκεια είναι φουλαρισμένα, έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους.

«Αν είχαν αίσθηση των πραγμάτων , απ τη στιγμή που έβλεπαν ότι το εκκλησιαστικό δεν «περπατάει», έπρεπε να θορυβηθούν, έπρεπε να ψάξουν. Το πιο απλό, να μην πάρουν 4 τμήματα στο πειραματικό γυμνάσιο στην α’ τάξη φέτος, αλλά εξαρχής να λειτουργήσει με δύο τμήματα σε κάθε τάξη όπως και το πειραματικό σχολείο στην Θεσσαλονίκη και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το λύκειο στο ίδιο κτήριο» ανέφερε ο κ. Μπροκαλάκης.

ΕΛΜΕ: «Δεν είναι δουλειά των γονέων να βρει λύση»

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ τοποθετήθηκε ο Γιάννης Κυριακάκης, ο οποίος εξήγησε ότι «τα παιδιά δεν χωράνε στα 3 λύκεια της πόλης». Στο 5ο είναι 114 τα παιδιά στην γ’ γυμνασίου. Τι θα κάνουμε; Εκτός αν στείλουμε παιδιά στη Σούδα ή τον Αλικιανό. Δεν είναι δουλειά των γονέων να βρουν λύση. Το Υπουργείο πρέπει να βρει λύση» και εξέφρασε την στήριξη των εκπαιδευτικών στην διεκδίκηση των γονέων.

Γονείς 2ου ΓΕΛ: Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια;

Σε γραπτή ανακοίνωση, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων, αναφέρει:

«Τα αιφνιδιαστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών γύρω από τη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Χανίων σε πειραματικό μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλέσει σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια η οποία στην πραγματικότητα καταργεί ένα σχολείο στο κέντρο του αστικού ιστού. Συντασσόμαστε πλήρως με τις αντιδράσεις που δικαίως έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς μια τέτοια προοπτική, πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι θίγει συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης των Χανίων».

Τον λόγο πήρε επίσης εκπρόσωπος του 1ου λυκείου Νέας Χώρας, τονίζοντας πως πρέπει όλα τα σχολεία να είναι ενωμένα σε αυτόν τον αγώνα ενώ στην συνέλευση συμμετείχαν γονείς και από άλλα σχολεία της πόλης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κοινή αγωνία που πρέπει να απαντηθεί.

Κατερίνα Μανιμανάκη – Όνειρο είναι τα Χανιά: Όχι πειράματα στην πλάτη των μαθητών

Η παραίτηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Αμπελά και η αποδοχή της με περισσή σπουδή από το αρμόδιο υπουργείο, επαναφέρει το θέμα του Πειραματικού Λυκείου στα Χανιά. Η εισήγησή του μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές/τριες, τους γονείς, ήταν η ίδρυση νέας σχολικής μονάδας που θα στεγάσει το Πειραματικό Λύκειο και όχι η μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Πειραματικό. Μέχρι τότε πρότεινε την συστέγαση του με το Πειραματικό Γυμνάσιο ή την εύρεση ενός χώρου προσωρινά για τη στέγαση των παιδιών που θα αποφοιτήσουν φέτος.

Να καταστήσουμε σαφές ότι η άποψη μας δεν παρεκκλίνει από την ίδρυση πειραματικών σχολείων, αφού η έρευνα, η διαφοροποίηση και επικαιροποίηση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, οδηγεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη παρεχόμενη εκπαίδευση, παρόλο που ο στόχος τους, όπως λειτουργούν στην πραγματικότητα, δεν επιτυγχάνεται κατά τη γνώμη μας. Όμως:

⮚    Οι διαχρονικές ευθύνες των αρμοδίων για την έλλειψη σχολικής στέγης στα Χανιά δεν μπορούν να αγνοηθούν.

⮚    Οι αποσπασματικές διαδικασίες ίδρυσης του Πειραματικού Γυμνασίου πριν τρία χρόνια και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός για την εξάπλωση του δικτύου πειραματικών σχολείων στα Χανιά, δεν επιτρέπουν τις σημερινές εξωθεσμικές ενέργειες προώθησης εν κρυπτώ και παραβύστω για την εδώ και τώρα μετατροπή ενός υπάρχοντος Γενικού Λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο.

⮚    Οι δυσλειτουργίες που θα προκληθούν σε μια τέτοια περίπτωση θα επηρεάσουν εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας. Τα σχολικά κτιριακά δεδομένα είναι καταγεγραμμένα και αποτυπωμένα και δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ενέργειες που οδηγούν σε ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πού θα οδηγηθούν επί παραδείγματι να φοιτήσουν οι μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Χανίων, εάν αποφασιστεί η μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο; Τα περιθώρια υποδοχής αυτού του μαθητικού δυναμικού στα υπόλοιπα ΓΕΛ της πόλης είναι ανύπαρκτα, ο όγκος του μαθητικού δυναμικού σε αυτά τα ΓΕΛ είναι ήδη στα όρια του, οπότε με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η απρόσκοπτη φοίτηση τους, μεγιστοποιώντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα;

⮚    Καθ’ όλη τη διάρκεια των περασμένων μηνών, από κανέναν επίσημο φορέα δεν τέθηκε ως πρόταση η μετατροπή λειτουργούντος Γενικού Λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο.

⮚    Η ανέγερση και ίδρυση Πειραματικού Λυκείου στα Χανιά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατανοούμε την αγωνία γονέων και μαθητών που θα αποφοιτήσουν από το Πειραματικό Γυμνάσιο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά ας συνεχίσουν να απαιτούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα αδιέξοδα που οι ίδιοι οι φορείς δημιούργησαν. Ας απαντήσει εν προκειμένω η Δημοτική Αρχή των Χανίων: ποιες ήταν οι ενέργειες της εδώ και μήνες, όταν τέθηκε το ζήτημα παραχώρησης από την Εκκλησία για τον χώρο της πρώην Πατριαρχικής Σχολής Κρήτης, για την στέγαση του Πειραματικού Λυκείου; Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πρόταση, έστω και σε προσωρινή κατάσταση και ποιες πειστικές απαντήσεις δόθηκαν επί του θέματος;

Συντασσόμαστε με τις σχολικές κοινότητες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και φυσικά με τους μαθητές, οι οποίοι πληροφορούνται από τα τοπικά μέσα για την ενδεχόμενη μετατροπή του Λυκείου τους σε Πειραματικό Λύκειο. Με υποτιθέμενες εισηγήσεις και αποφάσεις που κινούνται στο σκοτάδι, έξω από θεσμικές και διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου κάποιοι/ες να επενδύσουν στην πολιτική και διοικητική τους καριέρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Να έχουν στέρεη τη βεβαιότητα ότι θα μας έχουν απέναντι τους στο φως για να αποτρέψουμε μαζί με την κοινωνία τα σχέδια τους. Ελπίζουμε όποιος/α αντικαταστήσει τον κ. Αμπελά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην ενδώσει σε εντολές και κομματικές πιέσεις. Θα μας έχει συμμάχους του/της σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος, επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η Δημοτική μας Κίνηση «Όνειρο είναι τα Χανιά» ιδρύθηκε για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολλών και όχι των λίγων. Με αυτή την οπτική θα λειτουργούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Δίπλα στον θιγόμενο συμπολίτη μας, μαζί με την κοινωνία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί