Κατέρρευσε η Ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες – «Κεραυνοί» κατά της ΝΔ Κ. Αρβανίτης και Γ. Γαβρήλος

Κατέρρευσε η ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες καθώς αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Γαλλία, είπαν «όχι». Σύμφωνα με τη Le Monde που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που απέρριψαν τη μεταρρύθμιση. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να δείξει για άλλη μία φορά το αντεργατικό της πρόσωπο.

Οι πρέσβεις έπρεπε απλώς να επικυρώσουν το κείμενο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η πλειοψηφία των χωρών τάχθηκε σθεναρά κατά του αποτελέσματος των θεσμικών συνομιλιών, καθιστώντας αδύνατη την περαιτέρω έγκρισή του.

Η οδηγία στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών των πλατφορμών μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά οφέλη που δικαιούνται.

Η Γαλλία, υποστηριζόμενη από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει το συμφωνηθέν κείμενο, όπως είπε διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για την έγκριση απαιτείται ειδική πλειοψηφία 15 από τα 27 κράτη της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65 τοις εκατό του πληθυσμού του μπλοκ.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ισπανική Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία επί της προσωρινής συμφωνίας στο επίπεδο των αντιπροσώπων των κρατών μελών (ΕΜΑ). Η βελγική Προεδρία θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την τελική μορφή της οδηγίας.

Σε κοινή τους δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης και ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες τόνισαν:

Στο βωμό της πλατφόρμας θυσιάζει τους εργαζόμενους η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Συντελεστής σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στις πλατφόρμες για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τάχθηκε ενάντια στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στον Μακρόν για να μην εγκριθεί το προτεινόμενο κείμενο της Οδηγίας, στο οποίο είχαν καταλήξει μόλις πριν μία εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν, έπειτα από διαπραγματεύσεις σκληρές και πολύμηνες.

Αποτέλεσμα, η περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης της Οδηγίας, κάτι που αφήνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Ευρώπη βορά στην ασυδοσία των εταιριών πλατφόρμας, την εργασιακή επισφάλεια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς βασικά συλλογικά δικαιώματα υπό το καθεστώς ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Η Νέα Δημοκρατία στην ουσία τάσσεται ενάντια σε πολύ θετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις, όπως:

  • Η επίρριψη του βάρους της απόδειξης ότι όσοι εργάζονται σε πλατφόρμες δεν είναι υπάλληλοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι, στις εταιρίες.
  • Η υποχρέωση των εθνικών αρχών να εξακριβώνουν ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα δεν είναι ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι.
  • Η πρόσβαση για εκατομμύρια εργαζόμενους σε βασικά δικαιώματα όπως άδεια μετ’ αποδοχών, συνταξιοδότηση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ., καθώς δε θα θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων ή στην ικανοποίηση των λόμπι των εταιριών πλατφόρμας – που πασχίζουν να αποφύγουν τις δαπάνες που θα επέφερε η πρόσβαση των εργαζομένων τους σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Φυσικά μετά και την εγχώρια εφαρμογή πολιτικών οι οποίες άλλαξαν το 8ωρο σε 13ωρο, έκαναν καθεστώς την 6ημερη εργασία, κατήργησαν στην ουσία το ΣΕΠΕ, ποινικοποίησαν τον συνδικαλισμό και άνοιξαν τον δρόμο για την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την «άνθιση» των ελαστικών μορφών εργασίας, δε μας εκπλήσσει που για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους.

Η μάχη όμως δεν έχει τελειώσει.

Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν με το νέο έτος και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα το δικαίωμα σε σταθερή και προστατευμένη εργασία, ενάντια σε όσους θέλουν ένα εργασιακό τοπίο άναρχο για να μπορούν να πλουτίζουν συγκεκριμένοι μεγαλο-εργοδότες.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ θα είναι παρών σε αυτή τη μάχη, όπως ήταν άλλωστε από την αρχή, με την καθοριστική συμβολή του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στη διαμόρφωση του κειμένου της Οδηγίας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και την ανάδειξη του θέματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέλουν να αυστηροποιηθεί η υπαλληλική σχέση

Το νομικό τεκμήριο της εργασιακής σχέσης (σε αντίθεση με την αυτοαπασχόληση) και ο διοικητικός φόρτος αναφέρθηκαν ως δύο από τους λόγους της αντίθεσης.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με αυτόν τον σημαντικό φάκελο», δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε σήμερα το κείμενο σε επίσημη ψηφοφορία στην COREPER (συνεδρίαση του πρέσβη) και να το παραδώσουμε στην επερχόμενη βελγική Προεδρία για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες τους ευχόμαστε καλή τύχη».

Η κατάρρευση έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα πριν οι Βρυξέλλες ακινητοποιηθούν για τις χειμερινές διακοπές, πράγμα που σημαίνει ότι μια νέα προσπάθεια για την τροποποίηση του κειμένου και τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από τα μέσα Ιανουαρίου, το νωρίτερο.

Εάν οι αλλαγές που ζητούν οι χώρες που αντιδρούν είναι πολύ σημαντικές, το Συμβούλιο θα αναγκαστεί να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, παρατείνοντας περαιτέρω τη διαδικασία. Οι συννομοθέτες έχουν μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο περιθώριο να ολοκληρώσουν όλες τις διαπραγματεύσεις τους, λόγω της καταληκτικής προθεσμίας που επιβάλλουν οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί