Δήμος Αθηναίων: Νυχτερινό πραξικόπημα Μητσοτάκη, λίγο πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος

Σε μια ακόμη καθεστωτική κίνηση άνευ προηγουμένου προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταθέτοντας μέσα στη νύχτα τροπολογία με την οποία αλλάζουν τα πάντα στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας» που είχε συσταθεί από τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων.

Μετά την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη και λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου ο Χάρης Δούκας, η κυβέρνηση με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε χθες Δευτέρα (18/12) στις 11 το βράδυ, ο δήμος Αθηναίων και ο νέος δήμαρχος, Χάρης Δούκας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πετάγονται έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας» με τον έλεγχο της εταιρείας να περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων υπουργών χωρίς ούτε ένα μέλος από τον πρώτο δήμο της χώρας.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν την πραξικοπηματική τροπολογία άλλαξαν την επωνυμία της εταιρείας σε «Ανάπλαση ΑΕ» από «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και προσδιόρισαν ότι το αντικείμενό της θα είναι όλη η επικράτεια της χώρας.

Οργή Δούκα και ευθείας βολές κατά Μητσοτάκη

Αμεση ήταν η αντίδραση του νέου Δημάρχου, Χάρη Δούκα, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από τον Γενάρη 2024, ήταν άμεση και οξύτατη με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων να καλεί τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία – σκάνδαλο.Μάλιστα, προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα αποκαλύπτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη ζητήσει την πραγματοποίηση οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της εταιρείας που ανέλαβε την υλοποίηση έργων όπως ο «Μεγάλος Περίπατος», η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας και άλλα πολλά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Χάρη Δούκα:

«Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”.

Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει.

Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να  εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης .

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της.

Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Τι ήταν πριν την ήττα Μπακογιάννη η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», είχε ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», μπορεί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτήρια καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμοδίους διαχειριστές τους.

Η «Ανάπλαση ΑθήναςΑ.Ε.», μπορεί, επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ήταν ενδεκαμελές, δεν συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων και αποτελείται από:

α) τον Δήμαρχο Αθηναίων, ως Πρόεδρο,

β) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων,

γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών,

στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και

ζ) πέντε (5) μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και δύο από τις λοιπές παρατάξεις.

Η τροπολογία που διαλύει την εταιρεία

Με την ήττα του εκλεκτού της ΝΔ, Κώστα Μπακογιάννη, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κυβέρνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της δημαρχίας από τον Χάρη Δούκα, να διαλύσει την εταιρεία «Ανάπλαση ΑθήναςΑ.Ε.»αφαιρώντας αυθαίρετα ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» από τη νέα δημοτική αρχή και το νέο δημοτικό συμβούλιο, καθιστώντας τους παρακολουθήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των επιλογών της.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνοσμοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, διατηρούνται πλήρως οι σκοποί της εταιρείας μόνο που για να «εξοριστεί» ο δήμος Αθηναίων, η εταιρεία αναλαμβάνει δράση σε όλη την Επικράτεια της χώρας και το διοικητικό της συμβούλιο γίνεται στενά κυβερνητικό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της τροπολογίας, το διοικητικό συμβούλιο γίνεται εξαμελές και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας αναφέρεται ότι θα αναλάβουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί