Επανεκκίνηση 

Του Δημήτρη Κλαράκη

Τους τελευταίους μήνες σε κάθε πολιτική συζήτηση, απ τα πρώτα θέματα, αν όχι το πρώτο, είναι ο Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη λοιπόν ο νέος Πρόεδρος κέρδισε κάτι σημαντικό στην πολιτική, άμα τη εμφανίσει του. Τη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον των πολιτών. 

Το κόμμα, το προηγούμενο διάστημα υπέστη διαδοχικά σοκ. Απ την επώδυνη ήττα στις εθνικές εκλογές μέχρι την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, μιας εμβληματικής προσωπικότητας. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου με την ολοκλήρωσή της, δεν οδήγησε άμεσα σε μια ομαλή επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρξαν εντάσεις, αμφισβήτηση και τελικά αποχωρήσεις. Αποχωρήσεις που δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα, κινούνται στο 1% των εγγεγραμμένων μελών.

Τα ζητήματα όμως στρατηγικής, πολιτικής, ταυτότητας δεν αποφασίζονται απ τον οποιοδήποτε Πρόεδρο. Είναι ζητήματα που αποφασίζονται συλλογικά και κυρίαρχα στο συνέδριο του κόμματος, που έχει προσδιοριστεί για το Φεβρουάριο. Αν λοιπόν οποιοδήποτε στέλεχος  του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε ενστάσεις, θα έπρεπε να τις θέσει στο προγραμματισμένο Συνέδριο και όχι να αποχωρήσει.

Ο Στέφανος μιλά συνεχώς για μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση. Όχι για να καταργήσει τα όργανα του κόμματος, αλλά γιατί παράλληλα με την κομματική  λειτουργία επιθυμεί να έχει απευθείας, αφιλτράριστη επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι περιμένει ο κόσμος από εμάς.

Απαιτούνται σχέδιο και προτάσεις που πρέπει να είναι ξεκάθαρες, κατανοητές και υλοποιήσιμες, ώστε να θεραπεύσουμε τις μεγάλες πληγές της κοινωνίας, απ την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την διάλυση της παιδείας. Γι αυτό συγκροτούνται άλλωστε και οι δεξαμενές σκέψεις, με ανθρώπους της κοινωνίας, της εργασίας, της επιστήμης, που θα διαμορφώσουν τεκμηριωμένες προτάσεις προς το κόμμα, ώστε να καταθέσει ένα συνεκτικό, προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, για το λαό και όχι για τους λίγους.

Σε αυτή την αντίληψη εντάσσεται η πρόταση για ένα δίκαιο, απλό φορολογικό σύστημα, που δεν στοχοποιεί, δε  τιμωρεί τεκμαρτά τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, με  αφορολόγητο για όλους, κατάργηση της προκαταβολής φόρους και αναλογικές προοδευτικές κλίμακες φόρου. 

Με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και διάθεση για εθνική συνεννόηση. Εξωτερική πολιτική όμως με υποκλίσεις στον Ερντογάν δεν μπορεί να υπάρξει. Συναίνεση για την αμυντική θωράκιση της πατρίδας, δε σημαίνει συναίνεση στις μίζες και στην διαπλοκή.

Η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Eurostat το 16,7% αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις. Οι Έλληνες δεν ζουν, πολεμούν να επιβιώσουν σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον ακρίβειας, κερδοσκοπίας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και επειδή πολλά λέγονται για τον πόλεμο, την εισαγόμενη ακρίβεια. Η Κύπρος, που προμηθεύεται καύσιμα απ τα ελληνικά διυλιστήρια, έχει τιμή αμόλυβδης στα 1.34 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 1,80 ευρώ. Ο Έλληνας, με την πενιχρή αγοραστική του δύναμη,  πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Τώρα του ζητούν να διαλέξει το χρώμα της οικονομικής θηλιάς που θα βάλει στο λαιμό του. Στα super market τα προϊόντα, ακόμα και τα ελληνικά, πωλούνται ακριβότερα απ ότι πωλούνται τα ίδια, στην υπόλοιπη  Ε.Ε.

Η ακρίβεια κατά καιρούς είναι εισαγόμενη. Η κερδοσκοπία, τα καρτέλ είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στα θέματα δημόσιας ασφάλειας η κυβέρνηση είναι έκθετη, με την βία και εγκληματικότητα σε έξαρση. Ακόμα και οι αστυνομικοί πλέον αντιλαμβάνονται ότι το δόγμα νόμος και τάξη, δεν υπηρετεί κανέναν, άλλο παρά μόνο την μικροπολιτική του Μαξίμου. Τα νεκρά παιδιά στα Τέμπη ζητούν ακόμα δικαίωση και απόδοση ευθυνών,  και ας μην είναι ψηλά το θέμα στις δημοσκοπήσεις, όπως είπε κυνικά ο κ. Γεωργιάδης. Ο οποίος οφείλει να μας εξηγήσει πως η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) εμφάνισε έλλειμμα 500 εκ ευρώ.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ιστορική ευθύνη και καθήκον να αποτελέσει την πολιτική διέξοδο της κοινωνίας. Για μια κυβέρνηση προοδευτική, με πρόταγμα τους πολίτες, τα δικαιώματα τους, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος ως δίχτυ προστασίας, με δωρεάν δημόσια ποιοτική υγεία για όλους. Ώστε να μη μένουμε Ευρώπη, αλλά να είμαστε Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ, σε μια πορεία προς την κοινωνία, με την κοινωνία, ανασυγκρότησης, επανεκκίνησης. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί