Ηράκλειο: “Αν είχε ειδοποιηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ ίσως η εξέλιξη για την 17χρονη να ήταν διαφορετική”

Αν είχε ειδοποιηθεί άμεσα το ΕΚΑΒ, ίσως η έκβαση της αλλεργικής αντίδρασης της 17χρονης μαθήτριας, μετά την κατανάλωση βουτύρου, να ήταν διαφορετική και να μην βρισκόταν σήμερα διασωληνωμένη, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης, υπογραμμίζοντας την σημασία των άμεσων και σωστών αντανακλαστικών στις περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών.

Δείτε:

Ηράκλειο: 17χρονη μαθήτρια υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ

Ηράκλειο: Κρίσιμη η κατάσταση της 17χρονης που έπαθε ανακοπή – Αλλεργική στα γαλακτοκομικά

Στην περίπτωση της 17χρονης μαθήτριας όλα δείχνουν πως χάθηκε πολύτιμος, όπως αποδείχθηκε, χρόνος από τη στιγμή που εμφάνισε την αλλεργική αντίδραση και πήγε στο δωμάτιό της για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης. Όπως ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης, «το παιδί ήξερε ότι ήταν αλλεργικό και παρακολουθείτο από ειδικούς παιδιάτρους αλλεργιολόγους στην Αθήνα που του είχαν χορηγήσει τα ενεσάκια αδρεναλίνης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έκτακτη ανάγκη». Όμως, όπως συνέχισε: «Η αδρεναλίνη από μόνη της, χωρίς άλλες παρεμβάσεις από ιατρικής πλευράς, δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αν νιώσουν τα πρώιμα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει, εκτός από την έγχυση αδρεναλίνης που πρέπει να κάνουν, να ειδοποιήσουν αμέσως και το ΕΚΑΒ, ώστε να μη χαθεί χρόνος αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Σε αυτή την περίπτωση αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ τη στιγμή που το παιδί πήγαινε να πάρει το ενεσάκι του, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική, παρότι αυτό δεν το ξέρει κανείς».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου διευκρίνισε, πως αυτό «δεν σημαίνει, ότι όποιος έχει αλλεργία καταλήγει στον θάνατο, αλλά επειδή υπάρχουν και αυτές οι μορφές έντονης αλλεργικής αντίδρασης, κατά τις οποίες σταματά η κυκλοφορία και κάνει ο άνθρωπος ανακοπή, καλό είναι να ενημερώνεται γρήγορα το ΕΚΑΒ, ώστε και η αντιμετώπιση να γίνεται άμεσα. Όσο πιο γρήγορη είναι η αντιμετώπιση, τόσο αποτελεσματική θα είναι».

Οι προσπάθειες για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση που έκανε η ίδια, αλλά και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκε και έφτασε στο ξενοδοχείο δεν απέδωσαν και το κορίτσι διακομίστηκε στο Βενιζέλειο, όπου οι γιατροί του ΤΕΠ, μετά από προσπάθειες 10 λεπτών κατάφεραν να το επαναφέρουν, το διασωλήνωσαν και προχώρησαν στην εισαγωγή του στη ΜΕΘ.

Με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες η 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση παραμένει στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου η 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή από αλλεργικό σοκ

Η κατάσταση της ανήλικης, η οποία φέρεται να κατέρρευσε – όπως όλα δείχνουν – μετά την κατανάλωση συσκευασμένου βουτύρου, είναι κρίσιμη, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι το μέγεθος της βλάβης που υπέστη ο εγκέφαλος θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστης Κιούλπαλης επεσήμανε ότι οι ζωτικές της λειτουργίες είναι σταθεροποιημένες.

Σύμφωνα με τον ίδιο «περιμένουμε τώρα την εξέλιξη της βλάβης του εγκεφάλου, έχοντας το παιδί σε πρωτόκολλο προστασίας του εγκεφάλου».

«Ο εγκέφαλος όμως έχει σημεία και κλινικά και από την απεικόνιση ότι έχει υποστεί βλάβες σοβαρές από την ανοξαιμία μετά την ανακοπή», δήλωσε με νόημα ο κ. Κιούλπαλης. Ας σημειωθεί ότι, με αφορμή την περίπτωση της 17χρονης, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, ο κ. Κιούλπαλης ζήτησε από τους ανθρώπους που έχουν «κάποια αλλεργία και δουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά – και – μετά τη χορήγηση αδρεναλίνης, με το πού θα νιώσουν αδιαθεσία, να ειδοποιούν άμεσα το ΕΚΑΒ».

Το περιστατικό σημειώθηκε προχθές το πρωί, την ώρα που η 17χρονη έπαιρνε πρωινό μαζί με συμμαθητές της στο ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι γνώριζε ότι είχε αλλεργία και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχε μαζί της ένεση αδρεναλίνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί