Θρήνος για την 17χρονη που «έσβησε» στο Βενιζέλειο μετά από αλλεργικό σοκ – Γιατί δεν την έσωσε η ένεση αδρεναλίνης

Απαρηγόρητη είναι η οικογένεια της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αττικής, που υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, μετά από μάχη σχεδόν ενός μήνα. Συγκλονισμένοι είναι οι γιατροί της, οι οποίοι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν τελικά να κρατήσουν στη ζωή το 17χρονο κορίτσι.

Δείτε: Έχασε τη μάχη η 17χρονη που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ

Θλίψη

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου, Ανέστης Κιούλπαλης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» δηλώνει τη θλίψη του για την εξέλιξη, η οποία δυστυχώς ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως λέει: «Από την αρχή η εικόνα της κοπέλας ήταν πάρα πολύ άσχημη. Υποπτευόμασταν αυτήν την κατάληξη. Απλώς δώσαμε τη μάχη και ό,τι περιθώριο υπήρχε και εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε χρονικά κι από άποψη θεραπευτικών μέσων, μέχρι που υποχώρησε το εγκεφαλικό οίδημα. Οταν εκτιμήσαμε τη νευρολογική κατάσταση, είδαμε ότι δυστυχώς υπήρχε εγκεφαλικός θάνατος και αυτό ισοδυναμεί με θάνατο. Κατέληξε τελικά από πολυοργανική ανεπάρκεια», σημείωσε και πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση.

Το ιστορικό

Να σημειωθεί πως η 17χρονη μαθήτρια γνώριζε ότι ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως κατανάλωσε βούτυρο στο πρωινό του ξενοδοχείου όπου διέμενε μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές της κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Κρήτη.

Μόλις ένιωσε αδιαθεσία ανέβηκε στο δωμάτιό της και έκανε μια ένεση αδρεναλίνης, την οποία είχε πάντα μαζί της. Ομως, η ένεση δεν απέδωσε και λίγη ώρα μετά εντοπίστηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της από καθηγήτριά της.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που παρέλαβε το κορίτσι κατάφερε να την επαναφέρει, όμως φαίνεται πως είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο εγκέφαλος είχε υποστεί σημαντική βλάβη εξαιτίας της μη επαρκούς οξυγόνωσης.

Δεν σώζει πάντα

Ολοι όσοι γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια αλλεργία έχουν πάντα μαζί τους μια συσκευασία με δύο ενέσεις αδρεναλίνης, τις οποίες τους έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός. Ομως, δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν παιδίατροι, στους οποίους απευθύνθηκε ο «Ε.Τ.».

«Δεν εξασφαλίζει 100% η ένεση αδρεναλίνης ότι θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα», αναφέρει συγκεκριμένα ο παιδίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, και εξηγεί: «Αν πρόκειται για αλλεργικό σοκ, για οξύ επεισόδιο δηλαδή, είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό προτείνονται δύο ενέσεις -με 3 έως 5 λεπτά απόσταση η μία από την άλλη- αν φαίνεται ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Γι’ αυτό και η συσκευασία περιέχει δύο ενέσεις. Και οπωσδήποτε φυσικά πρέπει κάποιος να καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ για να μη χαθεί χρόνος. Τα παιδιά αυτά τα οποία έχουν αλλεργία είναι εκπαιδευμένα από τον γιατρό που τα παρακολουθεί για το πρόβλημά τους και για το τι πρέπει να κάνουν», σημειώνει ο γιατρός

Συνταγογράφηση

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων επισημαίνει ένα πρόβλημα που υπάρχει με τη συνταγογράφηση των ενέσεων αδρεναλίνης.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον παιδίατρο την πρώτη φορά που θα ανακαλύψει ένα παιδί ότι έχει αλλεργία να του συνταγογραφήσει την ένεση. Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθούν οι ενέσεις αυτές, σε έναν χρόνο λήγουν. Τη δεύτερη φορά, ο γονιός θα πρέπει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο να πάρει τη συνταγή αποκλειστικά από διευθυντή αλλεργιολόγο.

«Γιατί να μη δίνουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στον παιδίατρο να συνεχίσει να συνταγογραφεί τις ενέσεις στο παιδί;», αναφέρει ο κ. Νταλούκας και συνεχίζει: «Συχνά, όταν υπάρχει μεγάλη διαδικασία, ο γονιός αμελεί να πάει να πάρει την ένεση, με τραγικά κάποιες φορές αποτελέσματα», καταλήγει ο γιατρός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί