Στ. Κασσελάκης:  Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα, ενώ το 2017 στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Τσίπρα είχε αναφερθεί σε μουσουλμανική

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπου υπογράφηκαν 15 διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στο πλαίσιο του 5ο Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε θετική τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περίοδου 2021-2023».

Ταυτόχρονα όμως ζητά διευκρινίσεις και εγγυήσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και επανέλαβε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διασύνδεση Χάγης – αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην αμήχανη στιγμή, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τουρκική μεινότητα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

«Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για ”τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα.

Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περίοδου 2021-2023. 

Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας.  

Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία.

Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης – αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για «τουρκική».

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί