Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν: Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας – Τι ανέφεραν για τις μειονότητες

Την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και για επίλυση των προβλημάτων εξέφρασαν στις δηλώσεις τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την πρόθεση για νέους δημιουργικούς δρόμους στις σχέσεις των δύο χωρών, «μετά από διαρκείς και πρωτόγνωρες προκλήσεις», όπως είπε, όπως η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές.

«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», υπογράμμισε, αναφέροντας πως δεν πρέπει να παράγονται εντάσεις και κρίσεις.

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι δύο χώρες υπέγραψαν διακήρυξη για σχέσεις καλής γειτονίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι ροές έχουν μειωθεί, εν μέρει λόγω και της «πολύ καλύτερης συνεργασίας της ακτοφυλακής των δύο χωρών».

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε πως «υπάρχει μία λύση, λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Να επανέλθει ο διάλογος στο 2017».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως φιλοδοξεί να επισκεφθεί την Άγκυρα μέσα στην άνοιξη. «Η γεωγραφία μας έταξε να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Έχουμε μία ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Τέλος, όσον αφορά στη μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Φωτο Eurokinissi

Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την πλευρά του, ανέφερα αρχικά πως «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα και επιθυμώ να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας».

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε. «Τονίσαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε από τα 5 στα 10 δις. δολάρια την αξία του μεταξύ μας εμπορίου».

«Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως «Είμαστε δυο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέρφια. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί. Να γίνει το Αιγαίο θάλασσσα ειρήνης και συνεργασίας».

«Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εύχομαι οι συνομιλίες μας να βγουν σε καλό», είπε ακόμη.

«Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου», δήλωσε επιπλέον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί