Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν μπορείς να «δανείσεις» τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον ιδιοκτήτη τους

Τα σενάρια για δανεισμό και μάλιστα με ανταλλάγματα των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο επικρίνουν με σφοδρότητα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας ότι δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του και υπογραμμίζοντας ότι η θέση περί δανεισμού δεν συνάδει με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει.

«Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση και ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Μιας επιτροπής, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  που θα έχει διακομματική υποστήριξη και αυξημένη πλειοψηφία εντός της Βουλής, δημιουργώντας κλίμα ενότητας και διαφάνειας. Αποστολή της Επιτροπής θα είναι η διεθνοποίηση του θέματος, σε ιστορική, πολιτιστική και ηθική βάση, αναδεικνύοντας την οικουμενική του διάσταση. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με αντίστοιχες εθνικές επιτροπές στη Βρετανία και σε διάφορες χώρες, προωθώντας τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών, έναντι της βρετανικής και διεθνούς κοινής γνώμης και διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι είναι κάθε αντίθετη σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας.

«Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ έναντι του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού», υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέρουν ότι η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί