8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου: 2η κινητικότητα Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ122, “Σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά”

Από τις 2/10/2023 έως και τις 6/10/2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κινητικότητα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+KA122 με τίτλο: “Σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά”. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν οι καθηγητές Ανδρουλιδάκη Ειρήνη, Κακούτης Ηλίας, Κατσαμάνη Ροδοθέα, Κοκκινάκης Κων/νος, Λεοντάκη Κυριακή και Χατζογιαννακη Μαρία, που υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας. Η επιμόρφωση είχε τίτλο “Embracing Diversity, Preventing Bullying and Violence” και έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από τον οργανισμό “Converzum Tudomány Nyelviskola Zrt.”

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης όσοι καθηγητές συμμετείχαμε είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους μας από σχολεία της Ουγγαρίας και της Γερμανίας, να συζητήσουμε μαζί τους για τις εμπειρίες τους από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών στις οποίες εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν. 

Διαπιστώσαμε ότι το  πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και των επιθετικών συμπεριφορών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αφορά μαθητές όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων, που τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις και επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε σε τεχνικές πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού μελετώντας διάφορες θεωρίες της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας που έχουν σχέση με την ομαλή κοινωνικοποίηση των ατόμων. Σε πρακτικό επίπεδο εστιάσαμε στη σημασία των Βασικών Αξιών που δομούν τις προσωπικότητες των ατόμων, στην σπουδαιότητα της Ψυχολογικής Ασφάλειας στο χώρο του σχολείου, ενώ δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μοντέλο SEL  (Social and Emotional Learning – Τροχός του  Casel) και εκπονήσαμε σύντομες δραστηριότητες τις οποίες θα μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας προκειμένου να τις εφαρμόσουμε στην πράξη με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας.

Επιπλέον γνωρίσαμε διάφορες όψεις της Ουγγαρίας, η οποία είναι μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκεται στο Παννονικό λεκανοπέδιο και περιβάλλεται από τα Καρπάθια όρη. Η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, είναι μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη με περίπου 1.800.000 κατοίκους απλωμένη στις όχθες του Δούναβη ο οποίος χωρίζει την παλαιότερα χτισμένη Πέστη με την νεότερη Βούδα. Ο ιστορικός πυρήνας της πόλης είναι γεμάτος με κτίρια γοτθικής και νεογοτθικής αρχιτεκτονικής με γνωστότερο από αυτά το κτίριο του Ουγγρικού κοινοβουλίου.

Η μετακίνηση αυτή προσέφερε σε όλους μας πλούσιες εμπειρίες, πολύτιμες  γνώσεις και ισχυρή θέληση για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μας και του κλίματος στον χώρο της εργασίας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί