To μήνυμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

To μήνυμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου για την επέτειο 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

Πενήντα χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου , πενήντα χρόνια από τότε που ο λαός μας με μπροστάρηδες τους φοιτητές , τη νεολαία , ξεσηκώθηκε  και ανάτρεψε μια αιμοσταγή δικτατορία . «Ψωμί, παιδεία , ελευθερία» αντηχούσε παντού εκείνες τις ημέρες και πενήντα  χρόνια μετά , το σύνθημα που ξεπήδησε μέσα από τον αγώνα εκείνων των ημερών και το νόημα του είναι επίκαιρο όσο ποτέ .

Εδώ και χρόνια , η καθημερινότητα όλων μας είναι ολοένα και πιο δύσκολη . Οι γονείς αλλά και τα παιδιά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον ανεργίας, ακρίβειας, ένα συνεχή αγώνα για την καθημερινότητα, για το «ψωμί».

Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την παιδεία των παιδιών μας, που μόνο στα λόγια είναι δωρεάν, πληρώνοντας για φροντιστήρια, για αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, σε σχολικά κτίρια παλιά, ασυντήρητα, επικίνδυνα που δεν πληρούν ούτε κατά διάνοια σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμα μαίνεται, η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη, δυο συρράξεις που βρίσκονται μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από εμάς . Όταν παγκοσμίως η βία και ο ρατσισμός μεγαλώνουν  καθημερινά, τα δικαιώματα μας ολοένα μειώνονται , τότε η λέξη ελευθερία είναι το ζητούμενο , είναι το ιδανικό για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε .

Απευθυνόμαστε σε εσάς τους μαθητές, τους  νέους, που η ιστορικά έχετε αποδείξει ότι δεν συμβιβάζεστε με το άδικο , με την μετριότητα . Σε εσάς που το μέλλον σας ανήκει , να κάνετε δικό σας αυτό το σύνθημα , να δώσετε σύγχρονο νόημα στην ιδέα του Πολυτεχνείου , που δεν είναι άλλη από την εξής : όταν έναν λαό τον πνιγεί το δίκιο, τίποτα δεν τον σταματά από το να αγωνιστεί και να κερδίσει ! Εμπρός λοιπόν μπροστά εσείς στον αγώνα για καλύτερη ζωή και δικαιώματα και εμείς δίπλα και κοντά σας!!

«Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.

Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,

Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,

Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πώς μεγαλώνει

το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;»

(Γιάννης Ρίτσος , «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας»)

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν σωματεία και  άλλοι φορείς την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 6:30μμ στην Πλατεία Ελευθερίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί