Κόλαφος της Κομισιόν: Στο σκαμνί η Ελλάδα για τις πλημμύρες – Δεν επικαιροποίησε τους χάρτες κινδύνου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα λογοδοτήσει η χώρα μας καθώς είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ που δεν έχει επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες.

Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας καθώς  δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες για την επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας, καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί. 

Στην απόφαση παραπομπής σημειώνεται ακόμα ότι οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. 

Παράλληλα από την Κομισιόν κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας(INFR (2022)2191) για την καθυστερημένη έγκριση αυτών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και ανεπαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί