Αντί να έρχονται ξένες επενδύσεις, φεύγουν από την Ελλάδα, κι η κυβέρνηση με τον Στάσση πανηγυρίζουν

Του Γιώργου Δημητρίου

Μόνο στην Ελλάδα της πολιτικής διαφθοράς θα μπορούσε να πανηγυρίζει για τα έργα και  τις ημέρες του ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ. Ο κ. Στάσσης επελέγη από τη συμπαιγνία μεταξύ  επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη εκ μέρους της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των ιδιωτών  παρόχων. 

Αντί να έρχονται ξένες επενδύσεις, φεύγουν από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση βάζει τον  κ.Στάσση, τον αρχιμάνατζερ, να αγοράσει την Αμερικανική εταιρεία που αποχωρεί. Η ΔΕΗ  κρατική κατά το 36% αγόρασε την ΄΄Κωτσόβολος΄΄συμφερόντων της Αμερικανικής εταιρείας  Ντίξον. Αυτό είναι αποζημιώσεις σε ξένους και όχι ξένες επενδύσεις. 

Ιστορίες επενδυτικής “επιτυχίας”… Ο Μητσοτάκης δεν είναι φιλελεύθερος αλλά  δεσμευμένος, στην΄΄αβάντα΄΄και στα καραγκιοζιλίκια…για να μη πω αλλού.. 

ΓΙΑΤΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων που στοχεύουν στην βελτίωση της 

ανταγωνιστικότητας. Επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση κρίνεται μόνο εκ του αποτελέσματος, εάν  αυτή επηρέασε τις τιμές προς τα κάτω προς όφελος της οικονομίας και των  καταναλωτών. Υπο αυτό το ισχυρό κριτήριο η ΔΕΗ αποδεικνύεται ως μια ιδιαιτέρως  αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση. 

Η συμπαιγνία Μητσοτάκη-Στάσση-ΔΕΗ και ιδιωτικών παρόχων στήθηκε για την παραγωγή  << Απροσδόκητών >>  υπερκερδών σε βάρος του καταναλωτή, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η βασική ιδέα ήταν ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε οπωσδήποτε να ιδιωτικοποιηθεί κατά  το 65% περίπου. Μέσω της ΔΕΗ που είναι ο μεγάλος παραγωγός θα έλεγχαν την ποσότητα  παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανελαστική και επομένως με τον έλεγχο της ποσότητας  παραγωγής χειραγωγούν και τις τιμές.  Αυτό το δυοπώλιο, μεταξύ κυβερνητικής ΔΕΗ κατά 34%  και ιδιωτών παρόχων επιτυγχάνει ισορροπία συναγωνισμού, όπου η ΔΕΗ και πάροχοι δραστηριοποιούνται σε μία αγορά << Συζευξης >>. 

Η τιμή ισορροπίας του ισοζυγίου συναγωνισμού είναι κατά πολύ ψηλότερη από << την  τιμή ισορροπίας Bertrand >>  λόγω της σιωπηρής συμπαιγνίας που διατηρεί τις τιμές σε  υψηλά επίπεδα. 

ΤΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ Ο κ.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΦΟΝΤΕΛΑΙΕΝ 

Δημόσια συνέντευξη του κ. Βαρδινογιάννη με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση  του ΄΄υπαλλήλου΄΄ του Μητσοτάκη να μη φορολογήσει τα << Απρόβλεπτα κέρδη >> στην ενέργεια. Δείτε τις δηλώσεις Φοντερλάιεν σχετικά με τα απρόβλεπτα κέρδη στον τομέα της ενέργειας από χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, επί λέξει: 

<< Μην αξιοποιείτε  τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι στημένες τιμές στην ενέργεια είναι ΄΄  Πληθωρισμός Απληστίας΄΄. Σε αυτούς τους καιρούς είναι λάθος να να επωφελούμαστε από  << Απροσδόκητα κέρδη >> ρεκόρ εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο σε βάρος των καταναλωτών>> 

Η Φιλελεύθερη, σαν εμένα,  Φοντερλάιεν ούτε λίγο ούτε πολύ μιλάει για μαυραγοριτισμό στον τομέα της ενέργειας που οπωσδήποτε απαιτεί τη σιωπηρή συμπαιγνία του  Μητσοτάκη και ιδιωτών παρόχων. Ολες οι μέχρι τώρα δικαιολογίες για τις ανατιμήσεις στα  καύσιμα είναι αβάσιμες. Από εκεί, από τη συμπαιγνία παράγονται έμμεσοι φόροι για την  κυβέρνηση και υπερκέρδη για τους ολιγοπωλητές.

Ολη η άλλη αγορά, απλά προεξοφλεί την πανάκριβη δομική ακρίβεια των καυσίμων και  ανατιμά διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά βούληση διαλύοντας την όποια  μικρή παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά και τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης.. 

Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ισχύς της αγοράς ενέργειας θα έπρεπε να αξιολογείται από ορισμένους δείκτες, σαν τον  ΗΗΙ, ο βασικός δείκτης προμηθευτών και ο δείκτης υπολειπόμενης προσφοράς. Ee. J Anderson et al. (2011) ή θα έπρεπε να βασίζονται στις τιμές, όπως το κενό παραγωγής και ο  δείκτης Lerner, M.E , Hajiabad et al. (2013) 

Η ΔΕΗ ήταν η μόνη που ήταν σε θέση να ασκήσει ισχύ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος  μέσω στρατηγικής συμπεριφοράς αφού οι φερόμενοι πάροχοι στην πλειοψηφία τους ήταν  αεριτζήδες T. Vaskovskaya et al. (2018) . 

Αυτή η δυνατότητα της ΔΕΗ είναι που παρακίνησε τη συμπαιγνία να την χειραγωγήσει μέσω  μιάς ιδιωτικοποίησης που περισσότερο έμοιαζε με΄΄πλιάτσικο΄΄… Η ΔΕΗ είναι το όχημα των ιδιωτών παρόχων για να αυξάνουν τα κέρδη και του Μητσοτάκη να εισπράττει φόρους . Fobra et al. (2005) 

Oι ενέργειες της συμπαιγνίας,είναι δύο και απλές: α) Με παρακράτηση χωρητικότητας  δηλαδή μείωση της ισχύος χαμηλότερη από τη διαθέσιμη χωρητικότητα – οικονομική  παρακράτηση , δηλαδή αύξηση της τιμής της προσφοράς υψηλότερα από το οριακό κόστος.  G. Styan Linear Algebra Appl (1973) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  

Η απ-΄΄ληστεία΄΄των ΄΄μαυραγοριτών συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι της τελικής  πτώσεως. Μετά οι συγγενείς και οι φίλοι μου θα φοβούνται για τις τραπεζικές τους καταθέσεις από τη συμπεριφορά αριστερών. Ο αξιότιμος Γκίκας, ο Χαρδούβελης, δήλωσε ότι  πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική μας παιδεία… Αυτός το έχει κάνει; Ή κάνει πώς δεν ακούει  και δεν βλέπει;  Ο κύριος αυτός είναι πρόεδρος τραπεζιτών και ο Στουρνάρας παριστάνει τον  ΄΄τσιλιαδόρο΄΄της κατά τα άλλα φιλελεύθερης κυβέρνησης. 

Αν τα κόμματα δεν καταλαβαίνουν ,πώς θα καταλάβει ο λαός; Λογιστές και φοροτεχνικοί  ασχολούνται με την οικονομία που είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Οταν λές ότι σπούδασα  οικονομικά στην Ελλάδα είναι σαν να λέει ενας γιατρός ότι σπούδασε στο Σουδάν… 

Τί τυχαία πτωχεύσαμε ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί