Ανακοινώσεις φορέων του Ηρακλείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 Ψήφισμα του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο

Ο σύλλογός μας τιμά την επέτειο 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο, τη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας και των ξένων υποστηρικτών της, όσων αγωνίστηκαν και βασανίστηκαν για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναβάθμιση της Παιδείας μας.

Στις μέρες μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και υπονομεύεται ποικιλοτρόπως και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους. Υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού και έλλειψη συντήρησης γερασμένων υποδομών και κτιρίων αποτελούν χρόνια προβλήματα για τα πανεπιστήμια. Αντί αυτά να επιλύονται, βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να διαβληθεί ο ρόλος και η αξία των ελληνικών ΑΕΙ, γίνονται προσπάθειες να εξισωθούν τα πτυχία τους με εκείνα αμφιβόλου ποιότητας κολλεγίων ενώ παρουσιάζεται ως πανάκεια και επίτευγμα η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Καλούμε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας την Παρασκευή 17/11 στις 18:30.

Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου

Τιμάμε τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα – Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Συγκέντρωση, 17 Νοέμβρη, πλ. Ελευθερίας, στις 6:30μμ

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου τιμά την 50ή επέτειο από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την κορύφωση της λαϊκής πάλης κατά της απριλιανής στρατιωτικής δικτατορίας. Τιμάμε όλους όσους δολοφονήθηκαν, διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πάλη του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ο εορτασμός μας βρίσκει φέτος να γινόμαστε μάρτυρες της σφαγής στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους του, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης. Οφείλουμε να καταδικάσουμε την επιθετικότητα και τα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ, που λαμβάνουν πλέον διαστάσεις γενοκτονίας. Να εκφράσουμε δυνατά και μαχητικά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας στον Παλαιστινιακό λαό. 

Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια, που υψώνει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια , στον πολιτισμό και στην κοινωνική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα τρέμουν την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Εντείνεται η καταστολή απέναντι στο λαϊκό κίνημα προκειμένου να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις απαράδεκτες διώξεις σε νέους στρατευμένους, επειδή εξέφρασαν τις φιλειρηνικές τους απόψεις ενάντια στην σφαγή του κράτους – δολοφόνου στη Γάζα. Καταδικάζουμε τις προσβλητικές δηλώσεις και τις απειλές ενάντια σε εκπαιδευτικούς που παίρνουν θέση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. 

Ο πανικός των κυβερνώντων και των συνοδοιπόρων τους δεν κρύβεται! Τους τρομάζουν οι μαζικότατες λαϊκές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης όλων των τελευταίων εβδομάδων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, το γεγονός ότι η νεολαία, οι μαθητές διαδηλώνουν, συζητούν στις σχολικές τάξεις, παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες έκφρασης της δικής τους φωνής, με σίγουρο γνώμονα το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται για να έχει πατρίδα.

Απέναντι στο σιωπητήριο που η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και τα επιτελεία τους επιχειρούν να επιβάλουν, εμείς δυναμώνουμε τη φωνή μας! Εικόνες βομβαρδισμένων νοσοκομείων και σχολείων Παλαιστίνης, και οι εκατόμβες των νεκρών (μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά) δεν θα δεχτούμε να γίνουν κανονικότητα!

Οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην πολυετή, αιματοβαμμένη ιστορία τους ευθύνονται για μια σειρά από πραξικοπήματα, πολέμους, επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελούν παράγοντες «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας», αλλά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών. Φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας και προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό. Στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ζητώντας να εξυπηρετήσουν τη συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Η κυβέρνηση, μαζί με τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, φέρει μεγάλες ευθύνες γιατί εμπλέκουν ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αναλαμβάνει επικίνδυνες, επιθετικές πρωτοβουλίες και διαθέτει τις Βάσεις στη Σούδα, στην Ελευσίνα, στη Λάρισα, στην Αγχίαλο κ.α. για την υποστήριξη της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού.

Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα διδάγματα της λαϊκής πάλης παραμένουν επίκαιρα. Αποδεικνύεται ότι η εξουσία του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη. Φανερώνεται η αστείρευτη δύναμη του λαϊκού παράγοντα να βγει στο προσκήνιο και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για “ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία”, για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τιμάμε στην πράξη τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, δυναμώνοντας τον αγώνα για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!
  • Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα! Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας!
  • Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους! Να σταματήσουν οι απαράδεκτοι εποικισμοί του Ισραήλ! Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές! Να αναγνωριστεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ! 
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!
  • Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις – ούτε σκέψη για δημιουργία νέων!

Συμμετέχουμε στον αγωνιστικό εορτασμό για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση

Στην Πλ. Ελευθερίας, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 6:30 μμ.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!
Αγώνας για υγεία, ειρήνη, ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!

Συμμετέχουμε στο διήμερο εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων στη Λότζια 16 και 17 Νοέμβρη.

Καλούμε στο συλλαλητήριό για την επέτειο των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου,
την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στις 18:30, πλατεία Ελευθερίας.

Στις 17 Νοέμβρη 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αιματoβαμμένη εξέγερση εναντίον της χούντας, με επίκεντρο το Πολυτεχνείο, την κορυφαία πράξη αντίστασης του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Η δικτατορία του 1967, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ελληνικού κεφαλαίου, προσπάθησε να θάψει τις ελευθερίες του ελληνικού λαού, με φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και τανκς. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους νεκρούς, τους φυλακισμένους και βασανισμένους δίνουμε τη δική μας υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τους ανεκπλήρωτους στόχους τους.

50 χρόνια μετά, με τη στήριξη του ίδιου ιμπεριαλιστικού κέντρου που επέβαλε τη δικτατορία στην Ελλάδα, η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ συνεχίζεται, με τον στρατό του να επιδίδεται στη λωρίδα της Γάζας σε γενοκτονία. Ο ηρωικός λαός της Παλαιστίνης αγωνίζεται με το αίμα του κατά της βάρβαρης επιδρομής, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να έχει το δικό του κράτος. Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στα χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Παλαιστίνη, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εμπλοκή της χώρας μας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς με τη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ

Αισθανόμαστε οργή για τα συνεχή εγκλήματα του συστήματος που για τα κέρδη δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή. Η συγκίνηση και η έμπνευση από τους αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους, που προτάξανε τα κορμιά τους απέναντι στο καθεστώς της δικτατορίας… να γίνει τώρα οργάνωση και αγώνας για ζωή με δικαιώματα! 

Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τους λαούς που παλεύουν, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ. Μαζί με τον υπόλοιπο λαό στην μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τα γεγονότα του πολυτεχνείου αποδεικνύουν ότι ο λαός όταν είναι αποφασισμένος μπορεί να τα βάλει με όσους μοιάζουν ανίκητοι. Για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας πρέπει να αμφισβητήσουμε την πολιτική που μας τα στερεί, να σταθούμε απέναντι στο διαρκές ΤΙΝΑ κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και ΜΜΕ. Τα συνθήματά του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

“Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”: Απαιτούμε μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για να μπορούμε να γυρνάμε ασφαλείς στα σπίτια μας μετά το μεροκάματο, να ζούμε με αξιοπρέπεια μέσα στον κυκεώνα της ακρίβειας, των πλειστηριασμών, της ανασφάλειας. Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, σχολεία ασφαλή για τα παιδιά μας. Καταγγέλλουμε την ένταση της κρατικής καταστολής, την εργοδοτική τρομοκρατία, την προσπάθειά κατάργησης του δικαιώματός μας στην απεργία.

“Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ”: Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Να σταματήσει το μακελειό του λαού της Παλαιστίνης από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ. Να μην γίνει η χώρα μας ορμητήριο πολέμων και στόχος αντιποίνων. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη δολοφονία άλλων λαών.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε από τους μεγάλους φοιτητικούς – εργατικούς αγώνες!
Με οργάνωση και αγώνα γράφεται ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί