Ακρίβεια: «Δεν φτάνει πλέον ο μισθός του καταναλωτή, έχει βάλει το φαγητό σε δεύτερη μοίρα» (Βίντεο)

«Ο,τι βγει με 10 ευρώ, αυτά περισσεύουν, βολέψτε μας» – Οι καταναλωτές κόβουν από το φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι για να πληρώσουν τους λογαριασμούς – Αυξήσεις τουλάχιστον 10% σε βασικά αγαθά μέσα σε ένα μήνα

Το πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας Υγείας που προκαλεί η αλλαγή διατροφικών συνηθειών από την εξανέμιση του εισοδήματος των νοικοκυριών με τον συνδυασμό ακρίβειας και παγώματος στους μισθούς υπογράμμισε μιλώντας στο Open ο αντιπρόεδρος της Ψαραγοράς στη Βαρβάκειο Γεράσιμος Μανταλβάνος.

Όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά, το κρέας πλέον ο καταναλωτής το έχει ξεχάσει, το λάδι το βάζει μόνο με… σπρέι και πλέον και το ψάρι πλην των πολύ φτηνών επιλογών, όπως ο γαύρος και η σαρδέλλα, «φεύγει» μόνο τις πρώτες ημέρες του μήνα, όταν μπαίνει ο μισθός. «Μας λένε, ό,τι βγει με 10 ευρώ, βολεύτε μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλβάνος.

«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει, το θέμα δεν είναι οι τιμές, για την μικρότερη κατανάλωση. Δεν φτάνει πλέον ο μισθός του καταναλωτή, έχει βάλει το φαγητό σε δεύτερη μοίρα, έχει να πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο, νοίκι. Μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του μήνα συνήθως έχουμε κόσμο, οι καταναλωτές ψωνίζουν. Μετά, “αδειάζει” ο μισθός, δεν έχουν λεφτά, ψωνίζουν φτηνόψαρα, όπως ο γαύρος και η σαρδέλλα με 2-3 ευρώ … Κι εμείς λοιπόν μετά το 15νθήμερο στοχεύουμε σε τέτοια ψάρια».

Σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι «είμαστε κάτω και σε κίνηση και σε είσπραξη, τουλάχιστον 10%-20% κάτω, όσο και οι αυξήσεις που έχουν γίνει, πάνε αλυσιδωτά αυτά, άμα αυξηθεί κάτι, από κάπου πρέπει να κόψεις. Το θέμα είναι ότι έχει φτάσει ο κόσμος να κόβει από το φαγητό του, από το τραπέζι του. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, όχι το τι παίρνει, αλλά το ότι δεν παίρνει. Προτιμά να βάλει το φαγητό σε δεύτερη μοίρα για να καλύψει υποχρεώσεις».

Στην ίδια συζήτηση παρατέθηκαν και στοιχεία για την κραυγαλέα ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά, με τρομακτικές αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι όπως 100% στο σπανάκι (από το 1 στα 2 ευρώ το κιλό), το 87,5% στα μαρούλια (από τα 0,8 στα 1,5 ευρώ) ή 50% στο μπρόκολο (από τα 2 στα 3 ευρώ το κιλό), στα πράσα και τα καρότα (από το 1 στο 1,5 ευρώ το κιλό).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί