Εντός της Γάζας ο ισραηλινός στρατός – Eκτός λειτουργίας 14 νοσοκομεία, 160 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα

Πυκνοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιχειρεί πλέον στην καρδιά της πόλης.

Είχαν προηγηθεί συνδυαστικά χτυπήματα από αέρα θάλασσα και χερσαία ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Γάζα, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο βόρειο τμήμα έχουν κλείσει πλέον όλα τα αρτοποιεία, κι έτσι δεν υπάρχει αλεύρι προς πώληση, ενώ στα νότια λειτουργούν πολύ λίγα, «κατά διαστήματα».

Παράλληλα, κλιμακώνεται η ένταση και στο βόρειο μέτωπο καθώς η Χετζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες, προς το έδαφος του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές επιθέσεις, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4.237 παιδιά.  Για ακόμη μία φορά, χτυπήθηκε καταυλισμός αλλά και νοσοκομεία, όπου οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι κρύβονται τρομοκράτες, ενώ η Χαμάς αρνείται την ύπαρξη των τούνελ κάτω από νοσοκομεία και κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ, πως στοχεύει τους αμάχους που φεύγουν προς το νότο.

Κατά της επιβολής «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τάσσονται οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον τόνισε πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακα αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.

«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.

Πρόταση Μπάιντεν για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Τριήμερη κατάπαυση πυρός πρότεινε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως (η Χαμάς) προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.

Νεκρός εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον θάνατο εργαζομένου της στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, εξαιτίας βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι προχθές Δευτέρα 6η Νοεμβρίου.

Ο Μοχάμεντ αλ Άχελ, τεχνικός εργαστηρίου, ο οποίος εργαζόταν για την MSF για πάνω από δυο χρόνια, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε ο καταυλισμός με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ακίνητο όπου βρισκόταν το σπίτι του. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πλήγμα αυτό, υπογράμμισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός» ήταν μάταιες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι «κωφεύουν», όμως «επαναλαμβάνουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτραπεί η άφιξη επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Παρίσι, στην έδρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διευθύντριά τους Κλερ Μαγκόν υπογράμμισε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανίσχυρο με δεδομένη την καταστροφική κατάσταση, ο πληθυσμός υποφέρει και «μπροστά σε αυτή την εκατόμβη, η κατάπαυση του πυρός έχει μετατραπεί σε κρίσιμη επείγουσα ανάγκη».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, αναφέρει πως έχουν χάσει τη ζωή τους 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Εξ αυτών, τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά – Eκτός λειτουργίας 14 νοσοκομεία

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λιντμάιερ, σχετικά με τα θύματα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Λιντμάιερ, κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα, ενώ από την έναρξη των επιχειρήσεων των IDF έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, δηλαδή το 0,5% του συνολικού πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 14 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στη συνέντευξη Τύπου του Κρίστιαν Λιντμάιερ επισημάνθηκε επίσης ότι έχουν σημειωθεί 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί