Σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους Cruise

To Ιράν απειλεί με «σθεναρή απάντηση» τις χώρες που θα ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους

Το Ιράν έχει εξαπολύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, η αντιαεροπορική άμυνα του οποίου θα τα αντιμετωπίσει ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι Φρουροί της Επανάστασης-επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν απόψε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Το Ιράν εξαπέλυσε 100 drones και πυραύλους Cruise κατά του Ισραήλ. Ορισμένοι καταρρίφθηκαν επάνω από την Συρία και την Ιορδανία, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV. Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV, ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει. Και άλλα κύματα drones κατά του Ισραήλ είναι πιθανόν να ακολουθήσουν, προειδοποιεί άλλος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού.

Η επίθεση του Ιράν συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση»

Η επίθεση με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ συνιστά «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Μαζί με τους εταίρους μας, οι IDF επιχειρούν με πλήρη ισχύ για να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ — και τον λαό του Ισραήλ. Αυτή είναι μια αποστολή που είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να εκπληρώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για την τρέχουσα επίθεση από το Ιράν.

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι και θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην επίθεση του Ιράν

«Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, ο IDF είναι ισχυρός, ο λαός του Ισραήλ είναι ισχυρός. Μαζί θα σταθούμε και με τη βοήθεια του Θεού – μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στο Στενό του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Δείτε επίσης: Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν πλοίο στον Κόλπο του Ομάν

To Ιράν απειλεί με «σθεναρή απάντηση» τις χώρες που θα ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

Σειρήνες στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ο Λίβανος ανακοίνωσε πριν από λίγο το κλείσιμο του εναέριου χώρου του και την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Ο εναέριος χώρος του Λιβάνου έχει κλείσει για όλα τα αεροσκάφη (..) ως προσωρινό μέτρο για προληπτικούς λόγους», ανέφερε ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Αλί Χαμία σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από τη 01:00 έως τις 07:00 το πρωί της Κυριακής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την επίθεση και αναφέρουν ότι θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν.

Η επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ θα διαρκέσει «πιθανόν» «πολλές ώρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριεν Γουότσον επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς «τον λαό του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την «άμυνα» του Ισραήλ κατά «των απειλών αυτών από το Ιράν».

Να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τις νέες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Σε κόκκινο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις – Εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν 

Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ και του Ιράκ

Το Ισραήλ θα κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 21.30 GMT (00.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν οι αεροπορικές αρχές.

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιορδανία

Η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί