Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Πρόκειται για οικογένεια και ιερείς

Eγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 8 Έλληνες, την ώρα που κλιμακώνεται η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που ελέγχει η Χαμάς.

«Αρχικά είχαν εντοπιστεί (σ.σ. από το Υπουργείο Εξωτερικών) 24 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 16 πριν από λίγες ημέρες έφυγαν μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο και στη συνέχεια οι περισσότεροι ήρθαν στην Ελλάδα» δήλωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τους 8 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου δήλωσε πώς πρόκειται για μια οκταμελή ομάδα και ειδικότερα μια οικογένεια και ιερείς που δεν θέλησαν να αποχωρήσουν από την Μονή τις πρώτες ημέρες της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα.

Έλληνες στη Γάζα: Οικογένεια και ιερείς οι εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου – Σε συνεχή επικοινωνία το ΥΠΕΞ
Η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στα τέλη του 2022 — Dan Palraz @ Wikimedia / CC BY-SA 4.0 Deed

«Με αυτούς του οκτώ ανθρώπους το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε άμεση επαφή μέσω του Ελληνικού Προξενείου που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει τα ονόματα των 8 Ελλήνων τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές», πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν καθώς η μεθοριακή διάβαση της Ράφα προς την Αίγυπτο παραμένει κλειστή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πάντως παραμένει σε ετοιμότητα όταν ανοίξει η διάβαση της Ραφα και καταστεί δυνατή η μετάβαση τους εκεί θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν στην Αίγυπτο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή διεθνής διάσκεψη για την Γάζα στο Παρίσι με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τραπέζι θα είναι η κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή βοήθειας.

Η σύσκεψη έχει επίσης στόχο την συζήτηση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος (καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ).

Πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τις ελληνοτουρκικές ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι ότι η εξέλιξη αυτή στη Μέση Ανατολή θα λειτουργήσει θετικά για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, διότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό συνθήκες έκρηξη και να συμβάλλουν και αυτές στο να μεγαλώνει περισσότερο αυτή η ένταση.

«Δεν πρέπει να είναι είδηση οι ελληνοτουρκικές επαφές σε οποιοδήποτε επίπεδο», δήλωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί