Τι προβλέπει η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για τους ομήρους

Aνταλλαγή αιχμαλωτων και εκεχειρία μερικών ημερών προβλέπει η συμφωνία που συζητείται μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, σύμφων με πηγή που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στο Reuters.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία θα προβλέπει την πρώτη εκεχειρία του πολέμου και την πρώτη μαζική απελευθέρωση των κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, βρίσκεται στα «τελικά στάδια» και «πιο κοντά από ποτέ», ανέφερε η πηγή.

Η συμφωνία, όπως περιγράφεται από την πηγή, προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων από τη Χαμάς και γυναικών και ανήλικων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και πολυήμερη παύση των μαχών.

Μπάιντεν: «Πολύ κοντά» σε συμφωνία απελευθέρωσης

«Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων εδώ και εβδομάδες. Τώρα είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

«Θα μπορούσαμε να φέρουμε σύντομα κάποιους από τους ομήρους πίσω, αλλά τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνουν όλα», πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία, στις ρυθμίσεις για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στις λεπτομέρειες της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Και οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονταν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Channel 12 και Channel 13 του Ισραήλ ανέφεραν αμφότεροι αξιωματούχους αγνώστων στοιχείων ότι οι όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να επιτευχθούν «εντός ωρών».

Στο στόχαστρο οι γιατροί

Ωστόσο, ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται και το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα λέει ότι όλα τα νοσοκομεία στο βορρά είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Awda δήλωσε στο Al Jazeera ότι τρεις γιατροί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στην ιατρική εγκατάσταση στη βόρεια Γάζα.

Πρόσθεσε, ότι ένας αριθμός ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκε επίσης από τον ισραηλινό βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε ότι οι γιατροί σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός στόχευσε το νοσοκομείο al-Awda στην Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

UNICEF: Έρχεται «τέλεια καταιγίδα» ασθενειών στην Γάζα

Η έλλειψη καυσίμων και η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσονται σε «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών, προειδοποίησε την Τρίτη η UNICEF.

Ο φορέας του ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρή απειλή μαζικής επιδημίας ασθενειών στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Χωρίς αρκετά καύσιμα, θα δούμε την κατάρρευση των υπηρεσιών υγιεινής. Έτσι θα έχουμε τότε, πέρα από τους όλμους και τις βόμβες, μια τέλεια καταιγίδα για την εξάπλωση ασθενειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη

«Έχουμε απελπιστική έλλειψη νερού, περιττώματα διασκορπισμένα σε πυκνοκατοικημένους οικισμούς, απαράδεκτη έλλειψη αποχωρητηρίων και σοβαρούς περιορισμούς στο πλύσιμο των χεριών, την προσωπική υγιεινή και τον καθαρισμό», είπε.

«Εάν η πρόσβαση των παιδιών στο νερό και την υγιεινή στη Γάζα συνεχίσει να είναι περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αλλά απολύτως αποφευκτή αύξηση του αριθμού των παιδιών που πεθαίνουν», προειδοποίησε ο Elder.

Στην Μόσχα αντιπροσωπεία κρατών της Μέσης Ανατολής

Στο μεταξύ, μια αντιπροσωπεία από χώρες της Μέσης Ανατολής βρέθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες νωρίτερα την Τρίτη, αλλά ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολιάζοντας την απουσία του Αλ Θάνι, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι του Κατάρ συνεχίζουν να εξασφαλίζουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες είχαν φθάσει σε κρίσιμο, τελικό στάδιο.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των BRICS

Οι ηγέτες της ομάδας των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – προχώρησαν σε έκτακτη εικονική σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο.

«Ζητάμε άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», αναφέρεται σε δήλωση των ηγετών της ομάδας κρατών BRICS.

Η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα ενταχθούν στο μπλοκ τον Ιανουάριο του 2024, συμμετέχουν επίσης στη συνάντηση που συγκάλεσε η Νότια Αφρική.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και «γενοκτονία» στη Γάζα, λέγοντας ότι η συνάντηση θα πρέπει να «σταθεί ως ένα ηχηρό κάλεσμα για να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τις ενέργειές μας για να τερματίσουμε αυτή την ιστορική αδικία».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη «χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε πολιτική λύση στη σύγκρουση, στην οποία το μπλοκ θα μπορούσε να συμμετάσχει και να συμβάλει στην επίτευξη της.
Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar καταδίκασε έντονα τον θάνατο αμάχων και δήλωσε ότι οι ανησυχίες του παλαιστινιακού λαού πρέπει να αντιμετωπιστούν με «σοβαρό τρόπο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί