Πέθανε η Μαίρη Μαράντη, η τραγουδίστρια που είχε δεύτερο σπίτι της το Ηράκλειο

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Μαράντη, αφήνοντας φτωχότερο το λαϊκό τραγούδι.

Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές, σίγησε, μετά από σύντομη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη όσους εκτιμούν το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι.

Η Μαίρη Μαράντη βαφτίστηκε όχι άδικα «βασίλισσα της πίστας», ερμηνεύοντας κάποια από τα πιο γνωστά λαϊκά τραγούδια, έχοντας φανατικό κοινό και εκφράζοντας τα βάσανα, τα πάθη και τα ανεκπλήρωτα όνειρα μιας άλλης Ελλάδας, που ζούσε τα πάντα πολύ πιο έντονα.

Τη δική της ιστορία έγραψε στο Ηράκλειο καθώς επί χρόνια διέμενε με την οικογένειά της και εργαζόταν στην πόλη, τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Μάλιστα με τον σύζυγό της είχαν δημιουργήσει δικό τους λαϊκό κέντρο στην περιοχή των Σπηλίων, μετά την Κνωσό.

Για όσους δεν πρόλαβαν τα «μπουζούκια» όταν μεσουρανούσαν, με τις ντουζίνες τα πιάτα να γίνονται θρύψαλα, θυμούνται τη Μαίρη Μαράντη στην εμβληματική ταινία «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη να τραγουδά το «Θα πάρω φόρα» στο πλευρό του Γιώργου Αρμένη πριν αυτός πει το θρυλικό «Ηλία ρίχτο».

«Αν δεν με συνόδευε η σπουδαία φωνή της Μαίρης Μαράντη, δεν θα μπορούσα να ανάψω φωτιά μόνος μου και να καώ ολόκληρος» θα πει ο Γιώργος Αρμένης αποχαιρετώντας την.

«Την αγαπούσα πολύ, ήταν μια μεγάλη κυρία με ήθος. Ήταν ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος. Το μόνο που ήθελε ήταν να τραγουδάει» αναφέρει ο κ. Αρμένης, μιλώντας για την Μαίρη Μαράντη.

Η καλλιτεχνική πορεία

Η Μαίρη Μαράντη η οποία γεννήθηκε στο Αίγιο, διέγραψε σημαντική πορεία στον χώρο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, κυρίως τη δεκαετία του ’70.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο πάλκο το 1970. Διεκδίκησε επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας της πίστας», ενώ η δισκογραφική της καριέρα κράτησε για πάνω από τριάντα έτη.

Είχε συνεργαστεί με δημιουργούς όπως ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Τάκης Σούκας, ο Δώρος Γεωργιάδης και ο Γιάννης Καραμπεσίνης.

Επιτυχίες της λαϊκής τραγουδίστριας που είχε σφραγίσει με τη φωνή της, ήταν τα κομμάτια: «Έχω κάψες», «Δώσ’ μου να πιω», «Πάρε με αγκαλιά».

Στο ξεκίνημά της στο χώρο του ελληνικού πενταγράμμου είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Με το Bοσκόπουλο, τη Mαρινέλλα, τον Πάριο, τη Διαμάντη, τη Mαίρη Λίντα, τον Kόκοτα, τη Xαρούλα Aλεξίου .

«Τρώγαμε κάτι πιάτα, ποτήρια και μας κόβονταν τα πόδια»

Στο τραγούδι βγάζεις τον εαυτό σου

Για τις εποχές που είχε ζήσει τη δική της δόξα στη μουσική και το τραγούδι, είχε δηλώσει η Μαίρη Μαράντη: «Είχαμε ήσυχη ζωή. Τρώγαμε κάτι πιάτα, ποτήρια και μας κόβονταν τα πόδια. Το τραγούδι το αγαπώ ακόμα και μέχρι να πεθάνω. Βγάζεις τον εαυτό σου. Δεν κουράστηκα».

«Θα πάρω φόρα»

Από τις ωραιότερες ερμηνείες της ήταν αυτή στο τραγούδι με τίτλο «Θα πάρω φόρα» που ακούστηκε στην κινηματογραφική ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, από την οποία έχει μείνει στην ιστορία η σκηνή του Γιώργου Αρμένη έξω από το νυχτερινό κέντρο Βιετνάμ να χορεύει ζεμπέκικο να βάζει φωτιά στα ρούχα του και να καταλήγει στο «Ηλία ρίχτο».

Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της για το παρασκήνιο των γυρισμάτων ότι η καπαρντίνα του ηθοποιού και πρωταγωνιστή Γιώργου Αρμένη στην εν λόγω θρυλική σκηνή του κινηματογραφικού έργου πήρε όντως φωτιά.

Είχε πει χαρακτηριστικά και πηγαία η ίδια η Μαίρη Μαράντη: «Έγινε πολύ φυσιολογικά. Έβρεξε την καπαρντίνα του με ουίσκι κι έβαλε φωτιά. Πήγε να πάρει φωτιά και την πέταξε την καπαρντίνα. Δεν φοβήθηκε ούτε ο ίδιος. Έγινε και δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει καλά καλά. Εν συνεχεία που παίζονταν η ταινία είχε φάση. Τώρα πέρασε στη νεολαία κι είναι ευχάριστο».

«Χωρίς τη φωνή της δεν θα μπορούσα»

Για την καθοριστική συμβολή της φωνής της Μαίρης Μαράντη για να ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο την εμβληματική σκηνή στο «Όλα είναι Δρόμος» μίλησε ο Γιώργος Αρμένης στο enikos αποχαιρετώντας τη Μαράντη, τη γνήσια λαϊκή φωνή.

Ο Μάκης Τσετσένογλου, χωρίς τη φωνή της Μαράντη, δεν θα είχε φωνάξει με τον ίδιο τρόπο το «Ηλία ρίχτο» έξω από το σκυλάδικο Βιετνάμ, φράση που έμεινε στην ιστορία.

Αναφερθείς στην συνεργασία του με την λαϊκή τραγουδίστρια για την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ο κ. Αρμένης αναφέρει πως «αν δεν είχα την φωνή της Μαίρης Μαράντη στην ορχήστρα, δεν θα μπορούσα να ανάψω φωτιά και να καώ ολόκληρος. Είχα βάλει οινόπνευμα παντού, μέχρι και στις τσέπες μου, άρχισα να χορεύω, στη συνέχεια πέταξα την καμπαρντίνα μου που είχε “αρπάξει” ολόκληρη… Ήταν μια υπέροχη στιγμή».

«Την αγαπούσα πολύ, ήταν μια μεγάλη κυρία με ήθος. Ήταν ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος. Το μόνο που ήθελε ήταν να τραγουδάει» αναφέρει ο κ. Αρμένης, μιλώντας για την Μαίρη Μαράντη.

Η κηδεία της Μαίρης Μαράντη θα τελεστεί τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην γενέτειρά της το Αίγιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί