Κυβέρνηση Μητσοτάκη-ντροπή: Δεν ψήφισε στον ΟΗΕ την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα – Η αντίδραση Κασσελάκη – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Γάζα, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει σφοδρό βομβαρδισμό και χερσαία επιχείρηση.

Το ψήφισμα της Ιορδανίας, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Νωρίτερα, η τροπολογία επί του ψηφίσματος που είχε καταθέσει ο Καναδάς, προκειμένου να καταδικαστεί ονομαστικά η Χαμάς για τρομοκρατικές επιθέσεις, απορρίφθηκε.

Η Ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της αποδείχθηκε δειλή κι άβουλη καθώς απείχε από την ψηφοφορία, για την ανθρωπιστική εκεχειρία. Το ίδιο και η Κύπρος η οποία  γνωρίζει πολύ καλά από κατοχή!

υρά» προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την επιλογή της Ελλάδας να απέχει στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι με αυτή τη στάση, «ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη», ενώ σημειώνει ότι «έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Με την αποχή στο ψήφισμα ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά την Ελλάδα αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη
 
Η επιλογή του κ Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή. Αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της. 
 
Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου»
.

Στέφανος Κασσελάκης: Ημέρα ντροπής για τον ελληνικό λαό η αποχή από το ψήφισμα για Γάζα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μέσω δήλωσής του στο Twitter και ο Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τη θέση που κράτησε η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, κατά την οποία η χώρα μας απείχε. 

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε το εξής: «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε».

Ακόμα, ο Σ. Κασσελάκης συμπλήρωσε: «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα – Απείχε η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η πρόταση, που συντάχθηκε από τα αραβικά κράτη, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν, ενώ η Ελλάδα «απείχε» από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα ζητά μια «άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», καθώς και «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση». Ζητά επίσης από το Ισραήλ να ακυρώσει τη σύστασή του για εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Το ψήφισμα προτρέπει «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι», αλλά δεν κατονομάζει τη «Χαμάς ως απαγωγέα», με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να καταγγέλλουν ότι το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει σκληρή κριτική ενάντια στη Χαμάς.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, ισχυρίστηκε ότι οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν μια προσπάθεια ειρήνης», αλλά «μια προσπάθεια να δέσουμε τα χέρια του Ισραήλ, εμποδίζοντάς μας να εξαλείψουμε μια τεράστια απειλή για τους πολίτες μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί