Ελένη Βατσινά: Αποκέντρωση και έργα για την ενίσχυση του Τουρισμού

Βέλη κατά της κυβέρνησης από τη βουλευτή Ηρακλείου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό: Αγγίζετε την ουσιαστικότερη πηγή εσόδων της χώρας, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα αλαζονικά και επιδερμικά

Εκφράζοντας τη θλίψη της για το χαμό του σπουδαίου Γιώργου Γραμματικάκη, αλλά και μνημονεύοντας τη Φώφη Γεννηματά που σαν σήμερα απεβίωσε, αφήνοντας όμως πλούσια παρακαταθήκη πίσω της, ξεκίνησε την ομιλία της χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για τον Τουρισμό.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, η Ελένη Βατσινά σημείωσε τη σημαντική συμβολή στην Οικονομία της χώρας, σημειώνοντας πως αποτελεί “κοιτίδα ανάπτυξης και κορωνίδα για τη δημιουργία θέσεων στην αγορά εργασίας”.

Παρά το ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων του κράτους, τόνισε η κ.Βατσινά, “μοιάζει η  Κυβέρνηση να έχει θέσει τον Τουρισμό στον «αυτόματο πιλότο», την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου επωάζουν”.

Παραθέτοντας στοιχεία από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, αντιπαρέβαλε την εικόνα της πραγματικής αγοράς και της οικονομίας, με τους κλάδους που σχετίζονται με τον Τουρισμό να διαμαρτύρονται για μειωμένα έσοδα, της τάξης ακόμη και του 40%. Λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και τα τρόφιμα, και κατ’επέκταση τα εισιτήρια και τις τιμές των καταλυμάτων, ανεβαίνει “η συνολική αύξηση του κόστους των διακοπών κατά 50% σε σχέση με το 2022”, αύξηση που απορροφούν οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους.

Η βουλευτής κατακεραύνωσε τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας πως “με τη λογική του «αυτόματου πιλότου» και χωρίς καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις, το τέλος αυτής της πηγής εσόδων  που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της τοπικής και της εθνικής οικονομίας είναι κοντά”.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα για τη φιλόδοξη «ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν είναι παρά “σταγόνα στον ωκεανό”, σχολίασε η κ.Βατσινά.

“Ποιες είναι τελικά οι περιβαλλοντικές πολιτικές που προτείνετε σε αυτό το νομοσχέδιο; 

Ποια η ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής προστασίας και ποια η ολιστική προσέγγιση για τον Τουρισμό της Ελλάδας του 2024 και έπειτα; 

Σε ένα νομοσχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη ελλείπουν οι προτάσεις σας για την ενέργεια, για την αξιοποίηση πόρων, για τη βελτίωση του πολιτιστικού πλούτου” – ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Βατσινά.

Η ίδια στάθηκε, κατά την ομιλία της και στην αναγκαιότητα να αποκεντρωθεί ο Τουρισμός, αντί του οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα συνεδριάζει υπό τον Υπουργό με εκπροσώπους Περιφερειών, “αφαιρώντας εντελώς τον λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς εργαζομένων, εκπροσώπους των ξενοδόχων, τους επιχειρηματίες” και λαμβάνοντας αποφάσεις μίλια μακριά από τους τόπους ενδιαφέροντος.

Στην αντίπερα όχθη, η λογική του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη του Τουρισμού, όπως την μετέφερε η βουλευτής Ηρακλείου, διαφέρει και περιλαμβάνει:

Επενδύσεις, Οδικά Δίκτυα, Στήριξη επιχειρήσεων, Στήριξη εργαζομένων, Τοπικό Σύστημα υγείας, αποκατάσταση και πρόληψη φυσικών καταστροφών.

“Αγγίζετε την ουσιαστικότερη πηγή εσόδων της χώρας, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα αλαζονικά και επιδερμικά” – κατέληξε στην ομιλία της η Ελένη Βατσινά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί