Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης για την κλιματική αλλαγή και τον πρωτογενή τομέα

Στην Περιφέρεια χθες συναντήθηκαν φορείς από τον πρωτογενή τομέα (Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, και Αλιείας) με θέμα την ενημέρωση και συζήτηση των δράσεων και μέτρων προσαρμογής που έχουν προβλεφθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ Κρήτης) και που πρέπει να εφαρμοστούν στον κάθε τομέα προκειμένου αυτοί να θωρακιστούν απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Τη συνάντηση οργάνωσαν οι Αντιπεριφέρειες και οι αντίστοιχες Γενικές Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Πρωτογενή Τομέα, με στόχο να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες στα προτεινόμενα από το ΠΕΣΠΚΑ  δράσεις και μέτρα, ώστε τεκμηριωμένα να προωθηθούν σε επόμενη φάση υλοποίησης. 

Στην συνάντηση εκτός από την παρουσίαση του ΠΕΣΠΚΑ από το αρμόδιο στέλεχος της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ, έγιναν και πολλές άλλες εξειδικευμένες παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους των αντίστοιχων Δ/νσεων της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορούσαν στις απειλές της γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, των ζωονόσων, των θαλάσσιων εισβολικών ειδών, αλλά και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου για τις προτάσεις προς χρηματοδότηση που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Από το διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη  για μέτρα προστασίας και προσαρμογής στους πολύ ευαίσθητους αυτούς τομείς που πλήττονται ήδη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ειδικά στην Κρήτη που φαίνεται να επηρεάζεται από τις κλιματικές μεταβολές περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Ελλάδας, λόγω θέσης. 

Τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν αφορούν στοχευμένα στην επιλογή πολύ συγκεκριμένων μέτρων, εξειδικευμένα στον κάθε τομέα, που θα αναλάβουν οι αρμόδιες Δ/νσεις ή Φορείς, να προχωρήσουν ως ολοκληρωμένες προτάσεις προς ένταξη στο κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο.  

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος Ν. Ξυλούρη και Πρωτογενή Τομέα Ε. Χουδετσανάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Σ. Τζεδάκης, Γ. Πιτσούλης, ο Γεν. Δ/ντης Βιώσιμης Ανάπτυξης Μ. Κριτσωτάκης, ο Γενικός Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Κ. Υψηλάντης, εκπρόσωποι από τις Δ/νσεις ΠΕΧΩΣ και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Αλιείας, από όλη την Κρήτη 

φορείς από: ΕΛΚΕΘΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΤΟΕΒ, ΓΕΩΤΕΕ, συνεταιρισμούς μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων κ.α.    

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί