Στη Βουλή το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου από την Ελένη Βατσινά

Ερώτηση στη Βουλή για το νέο Δικαστικό Μέγαρο και για την υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών

Το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με ερώτησή της, την οποία συνυπογράφει η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής βόρειου τομέα Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη.


Μέσω της ερώτησης ζητείται ενημέρωση για το στάδιο εξέλιξης των διαδικασιών, που επί χρόνια παραμένουν στάσιμες, ενώ η παρούσα “στέγη” του δικαστικού και νομικού κόσμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ανάγκες.

Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου αποτελεί ένα χρονίζον αίτημα του νομικού κόσμου και φυσικά της κοινωνίας του Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης, με τους εκάστοτε υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων να δεσμεύονται για τη δρομολόγηση των διαδικασιών, χωρίς ωστόσο οι δεσμεύσεις να έχουν αντίκρισμα.

Παράλληλα στην ερώτησή της η κ.Βατσινά θέτει και το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δικαστικών Υπηρεσιών του νομού Ηρακλείου, που στο Ηράκλειο αριθμούν 52 κενά σε οργανικές θέσεις.

1821 & Ίδης, 712 01 Ηράκλειο Κρήτης – τηλ.: 2810 242900

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα – τηλ.: 210 3706157 – 210 3706357, fax: 210 3706557

e-mail: info@elenivatsina.gr

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί, εδώ και χρόνια, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, εξαίρεση δεν αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στον νομό Ηρακλείου»

Κύριοι Υπουργοί, 

Είναι γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί, εδώ και χρόνια, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης . Το πρόβλημα αυτό, που επισημαίνεται συνεχώς απ’ ολους τους αρμόδιους φορείς του νομικού κόσμου (δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους) και από το σύνολο, βεβαίως, της ελληνικής κοινωνίας, έχει πολλές αιτίες με κυριότερα σημεία την υποστελέχωση των Υπηρεσίων των Δικαστηρίων με τις κενές οργανικές θέσεις σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων και την έλλειψη κτιριακών υποδομών. 

Δυστυχώς, εξαίρεση δεν αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στον νομό Ηρακλείου, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Κτισμένο το 1883, αποτελεί δείγμα δημόσιου κτιρίου της εποχής και έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της πόλης. 

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο κτίριο, εδώ και πολύ καιρό, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει. Αφενός, η έλλειψη αιθουσών και αφετέρου διάφορα ζητήματα συντήρησης του κτιρίου, προκαλούν προβλήματα, τα οποία μέσω των συνεχών διακοπών και αναβολών των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο της απονομής Δικαιοσύνης.

1821 & Ίδης, 712 01 Ηράκλειο Κρήτης – τηλ.: 2810 242900

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα – τηλ.: 210 3706157 – 210 3706357, fax: 210 3706557

e-mail: info@elenivatsina.gr

Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει. Κάθε νέα είδηση επί αυτού του θέματος, αντιμετωπίζεται πλέον με επιφύλαξη, από τους τοπικούς αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία. 

Η τελευταία  ανακοίνωση-δέσμευση του Υφυπουργού Υποδομών τον Ιανουάριου του 2023 αναφερόταν στην απεμπλοκή του έργου και ο ίδιος προσωπικά δεσμεύτηκε και σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, υποσχόμενος πως το υποέργο κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο θα δημοπρατηθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023, δηλαδή ως τα τέλη Μαρτίου, κάτι το οποίο όμως, δεν συνέβη έως σήμερα.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που είναι αναγκαίο να επιλυθεί άμεσα, αποτελεί η υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών του νομού Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 175, εκ των οποίων είναι κενές οι 52. Είναι προφανές ότι η υποστελέχωση των σχετικών υπηρεσιών με δικαστικούς υπαλλήλους σε ποσοστό 35,42% , αποτελεί βασικό  ανασταλτικό παράγοντα στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης που αφορά τη κοινωνία του Ηρακλείου. 

Για τους λόγους αυτούς,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί :

    1. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του έργου για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και ποιό  χρονοδιάγραμμα σχετικών ενεργειών έχει καθοριστεί;

    2. Σε ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προβείτε για την συντήρηση και την επισκευή-βελτίωση τεχνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το υφιστάμενο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου;

3.  Θα προχωρήσετε στη κάλυψη των ήδη κενών θέσεων στις Υπηρεσίες των Δικαστηρίων του νομού Ηρακλείου;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί