Γάζα: Χτυπήθηκε κομβόι αμάχων – Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων -Νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση

Κονβόι άμαχων πολιτών που εγκατέλειπε χθες τη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από πυρά, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

Χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή. Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.

Από τις επιθέσεις, δημοσιεύτηκαν και σχετικά βίντεο.

Νέο τελεσίγραφο

Tην αδιανόητη απαίτηση από τον μισό πληθυσμό της Γάζας να μετακινηθεί νότια εξέφρασε ο στρατός του Ισραήλ με διαταγή του μέσα στη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της μικροσκοπικής Λωρίδας, που υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν νέα προθεσμία για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο με ασφάλεια σε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, κάτι που θα πρέπει να κάνουν σήμερα από τις 10 π.μ ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Τα αντίποινα αυτής της εβδομάδας στη Γάζα “ήταν μόνο η αρχή”, δηλώνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι τα πλήγματα αυτής της εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, από τα οποία έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι, δεν είναι «παρά μόνο η αρχή» της απάντησης του ισραηλινού στρατού στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του που, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο, μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού είχε ξεκινήσει η αργία του εβραϊκού Σαββάτου. «Τονίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», επέμεινε ο Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές δυνάμεις «σάρωσαν και συνέλεξαν διάφορα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων».Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν διείσδυσαν βαθιά στη Γάζα, διευκρινίστηκε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή.  Το γραφείο Τύπου της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 70 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχημάτων που διέφευγαν από την πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί». Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός  έριξε χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Η Χαμάς ωστόσο, απέρριψε τη διαταγή του ισραηλινού στρατού, λέγοντας στους κατοίκους της Γάζας να μείνουν στις θέσεις τους, ενώ η ένοπλη πτέρυγά της υποστήριξε πως 13 (από τους υπολογιζόμενους σε 150) ομήρους έχασαν τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει την κοινή γνώμη στο Ισραήλ – η οποία, ας σημειωθεί, τάσσεται κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Νετανιάχου σε συντριπτικό ποσοστό 80%.

«Αν είναι να πεθάνουμε, να πεθάνουμε στα σπίτια μας», είπε κάτοικος της Γάζας στο Al Jazeera, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο. Εκπρόσωπος του IDF αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την Haaretz.

Ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε χθες στον νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο και το Ισραήλ έδωσε με νέο τελεσίγραφο σε νοσοκομείο της Γάζας μόλις δύο ώρες για την εκκένωσή του.

Ο θάνατος εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις τελευταίες 24 ώρες έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζώη σε τουλάχιστον 324 Παλαιστινίους ενώ 1.000 άλλοι έχουν τραυματισθεί, στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 126 παιδιά και 88 γυναίκες.

Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός, αναφέρει ο στρατός.

Οι κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Γάζας βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς ζουν εδώ και 6 ημέρες υπό ασταμάτητους βομβαρδισμούς, χωρίς ρεύμα και με τα αποθέματα σε νερό και τρόφιμο να τελειώνουν. Περισσότερα από 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε πως 5.540 σπίτια «έχουν καταστραφεί», ενώ σχεδόν 3.750 άλλα έχουν υποστεί τόσες ζημιές ώστε είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί