Ο σιτιζόμενος από το δημόσιο Μητσοτάκης, και οι… “κλώνοι” του στην περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ηρακλείου

Του Γιώργου Δημητρίου

Από την εισαγωγή πολιτικών ηγετών από το εξωτερικό σαν τον Κασσελάκη, μέχρι τον Μητσοτάκη, μέχρι “μικρούς κλώνους Μητσοτάκη”, όπως τον Αρναουτάκη, τους υποψήφιους στο Δήμο Ηρακλείου, Καλοκαιρινό, Καραμαλάκη και την κυρία Μαρία  Καναβάκη. 

Πώς οριζω τον “Μικρό κλώνο Μητσοτάκη”: Ορίζεται κάθε πολιτικό πρόσωπο του  οποίου το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού του βίου έχει πληρωθεί από τα δημόσια  ταμεία, είτε ως άμεσα εργαζόμενου είτε ως επαγγελματία πολιτικού. Οποιος αγνοεί τις δυσκολίες – ανάγκες του ιδιωτικού τομέα και εργάζεται σε περιβάλλοντα με το μικρότερο ή  καθόλου ρίσκο και κινδύνους. Συνεπώς δε μπορεί να φέρει σε ικανό βαθμό τα στοιχεία ενός ηγέτη. 

ΞΕΚΙΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

Το << HEXACO >> είναι ένα αξιόπιστο διεθνές εργαλείο για τη διεξαγωγή ερευνας  προσωπικότητας κεντρικών ηγετών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας  ενός πολιτικού ηγέτη ή σύγκριση πολιτικών ηγετών. 

Το εργαλείο αυτό μελετήθηκε σε 18 χώρες και στις 4 ηπείρους. Αναλύθηκαν 10.298 δείγματα  ατόμων (5.410 γυναίκες και 4.888 άνδρες, σε 13 γλώσσες, ακόμη και στα Ελληνικά). Το HEXACO είναι το αρτικολεξικό των λέξεων:

Honesty-Humility /  Ειλικρίνεια-Ταπεινοφροσύνη

Emotionality   /   Συναισθηματικότητα

eXtraversion / Εξωστρέφεια 

Agreeableness (versus Anger) / Τερπνότητα – ελκυστικότητα 

Conscientiousness / Ευσυνειδησία

Openness to Experience / Δεκτικότητα στην εμπειρία

(Ασητον & Lee , 2001 ,2005 ) 

Αυτές οι 6 διαστάσεις προσωπικότητας έχουν χρησιμότητα σε ότι αφορά την πρόβλεψη  πρακτικών αποτελεσμάτων στην πολιτική, στους χώρους εργασίας, στην επιστήμη κλπ. 

( De Vries et al. ,2011 ,; Pletzer et al. , 2019 ) ( Ashton et al. , 2012 ; MacGrath et al. , 2018 – Rocero et al. 2014 ) 

Πίνακας των 6 παραγόντων HEX AC-60 και σύγκριση ( Α Μητσοτάκη, Τσίπρα, Κασσελάκη (  Ashton & Lee ,2009 ), βαθμολογία με άριστα το 5 (πέντε) 

 Μητσοτάκης Τσίπρας Κασσελάκης 

1) Ειλικρίνεια -Ταπεινοφροσύνη -2 +2 +4 

2) Συναισθηματικότητα -3 +5 +4 

3) Εξωστρέφεια +4 -1 +5 

4) Τερπνότητα – ελκυστικότητα +3 +2 +5 

5) Ευσυνειδησία-Εντιμότητα -4 +5 +4 

6) Εμπειρία του ιδιωτικού τομέα -4 -5 +5 

Ο Μητσοτάκης ειλικρινής και ταπεινός δεν παίζει.Συναισθηματικός όταν γελάει και κάνει  πλακίτσες στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές κλ…δεν παίζει. Ευσυνειδησία και εντιμότητα  δεν παίζει ούτε για τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες. 

Αυτό το άτομο οι ολιγάρχες με παρουσιαστές ΄΄δοσίλογους΄΄ του Δημοσίου συμφέροντος  και των τηλεοπτικών αδειών, τον φιλοτέχνησαν ως πολιτικό κελεπούρι, πυροβολώντας και  σπιλώνοντας καθημερινά τον Τσίπρα. Τώρα και τον Κασσελάκη… 

Ετσι πτωχεύσαμε οικονομικά αλλά και ηθικά όταν εξωστρακίζουμε τον μοναδικό  πρωθυπουργό που δεν άγγιξε ούτε ευρώ από τα κρατικά ταμεία και βάζουμε τον δημόσιο  υπάλληλο της πολιτικής να κάνει…αυτό που ξέρει να…κάνει τέλος πάντων…

ΜΙΚΡΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΠΗΓΗ << WORLD MUNICIPALITY >>  

Αντί για μικρούς Μητσοτάκηδες που κρέμονται από τα κρατικά ταμεία σαν τους κυρίους  Αρναουτάκη, Καλοκαιρινό, Καραμαλάκη και την κυρία Καναβάκη, ( 9 χρόνια αντιδήμαρχος  και 12 στο ΙΤΕ ) χρειαζόμαστε μικρούς Κασσελάκηδες παρά τα όποια προβλήματα ίσως  παρουσιάσουν στην πορεία. Εχει εμπειρία του δυτικού κόσμου τουλάχιστον, όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες εντός της χώρας με την εκπαίδευσή τους αλλά και την επιθυμία τους να  γίνουμε Ευρώπη.. 

Ενας κακός Κασσελάκης είναι πολύ καλύτερος από αυτού του τύπου τις παρωχημένες  πολιτικές επιλογές. Μα ψηφίστηκαν από το λαό θα πεί κανείς. Αυτό θα ήταν ορθό εάν δεν  λειτουργούσαν με ρουσφετολογικά κριτήρια όπως άλλωστε και όλη η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα. 

Για παραγωγή έργου ας μη το σχολιάσω καλύτερα, ούτε κάν  << ΚΡΙ δείκτες >> δεν έχουν δοκιμάσει για τους οργανισμούς που διοικούν και δεν νομίζω ότι ξέρουν τί είναι. 

Πληκτρολογήστε,  <<143 kpi s Key-Performance-Indicators ,local Government >>. Δείκτες  επίδοσης ΟΤΑ της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μετράνε την πρόοδο ή τη στασιμότητα σε  όλους τους τομείς και να μη σκεπάζεται η ανικανότητα. 

Τα επτά Ζωτικά χαρακτηριστικά ενός καλού αυτοδιοικητικού: 

1) Δημιουργός σχέσεων με τον Ιδιωτικό τομέα ώστε να βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη ( Κανένας δεν έχει σχέση κατανόησης ) 

2) Να είναι παίκτης ομάδας και όχι παίκτης ομάδων νομίμων συμφερόντων.  (Για τον  κ. Καλοκαιρινό έχω την καλύτερη άποψη ) 

3) Να είναι συναισθηματικά ώριμος . ( θεωρώ ότι όλοι είναι ) 

4) Να είναι προσεγγίσιμος και με αγωνιστική προσφορά για την περιφέρειά του και  την κοινωνία των << Αδυνάμων >> εκτός πολιτικής ( Μόνο η οικογένεια Καλοκαιρινού ) 

5) Κριτικός στοχαστής ( μόνο ο Καλοκαιρινός ) 

6) Να είναι επιστημονικά καταρτισμένος και προετοιμασμένος σε υψηλό επίπεδο. (Κανείς δεν έχει ανταγωνιστικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις στη νέα εποχή )

 7) Οικονομική, όχι λογιστική, οξυδέρκεια ώστε να μπορεί να εντοπίσει τα πιθανά κέρδη  ευκαιρίας της πόλης ή της περιφέρειάς του. Να διαβάσει τα περιβάλλοντα swot and pest analysis και να τα προσεγγίσει οραματικά και στρατηγικά. (Εδώ γελούν και τα  Τσιμέντα 

Πηγή, Christina Benty Major Strategic Leadership Solutions  

www.youtube.com/watch2v=VmDNOPLHZHk 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

500 ΧΡΌΝΙΑ ΠΊΣΩ, αναξιοκρατία, ευνοιοκρατία και ρουσφέτι πάνω στην ανάγκη των πολιτών  για επιβίωση στην καθημερινότητά τους. Οταν ο αυτοδιοικητικός έχει ως υπόδειγμα  επιτυχίας το Μητσοτάκη είναι φυσικό να επιχειρεί με τον ίδιο τρόπο με ρουσφέτι και  πολιτικές ίντριγκες. 

Δεν ισχυρίζομαι ότι το διαπράττουν οι υποψήφιοι Τοπικοί άρχοντες στην Κρήτη αλλά  σίγουρα έχουν ΄΄δημοσιουπαλληλικές΄΄αδυναμίες – γραφειοκρατική αντίληψη και 

οπωσδήποτε παντελή έλλειψη ανταγωνιστικών δεξιοτήτων που θα πρέπει να διαθέτει ένας  ηγέτης. Δεν κατανοούν τη διαφορά Γενικού Διευθυντή – Ηγέτη… 

Καλά ξεμπερδέματα… 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί