Δημόσια εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta στην Παχιά Άμμο

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην παραλία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό κοντά στην καντίνα Sunset. Η εκσκαφή θα γίνει από εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A). Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την άμμο στο σημείο όπου η θαλάσσια χελώνα έφτιαξε τη φωλιά της πριν από περίπου δύο μήνες. Στην Παχιά Άμμο έναν σημαντικό βιότοπο Καρέττα (Caretta caretta) εκτιμάται ότι φέτος υπάρχουν 7 φωλιές θαλασσίων χελωνών και στις περισσότερες από αυτές έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκκόλαψη των αυγών.

Η εκσκαφή φωλιών  γίνεται περίπου 10 ημέρες μετά την εκκόλαψη των πρώτων νεοσσών, ώστε να καταμετρηθούν τα άδεια αυγά και όσα δεν εκκολάφθηκαν.  Οι αριθμοί αυτοί παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Σε μία διαδικασία εκσκαφής είναι πιθανόν να εντοπιστούν «παγιδευμένα» χελωνάκια από πέτρες ή συμπαγή άμμο ή πολύ αδύναμα για να βγουν στην επιφάνεια της άμμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογείται από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αν αυτά είναι αρκετά ισχυρά για το εξουθενωτικό ταξίδι τους στην θάλασσα, ή αν πρέπει να τοποθετηθούν ξανά κάτω από την άμμο ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναδυθούν το επόμενο βράδυ. Σε περίπτωση που οι εθελοντές κρίνουν ότι οι νεοσσοί μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα,  οι παρευρισκόμενοι θα έχουν ευκαιρία να δουν από κοντά τα πρώτα βήματα τους, από την φωλιά που γεννήθηκαν μέχρι την θάλασσα.

Μία φωλιά μπορεί να περιέχει έως και 120 αυγά. Να θυμίσουμε ότι ελάχιστα από αυτά τα χελωνάκια (περίπου 1 στα 1000) θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση και να ξανάρθει μετά από 25-30 χρόνια στην ίδια παραλία, όταν θα είναι σε ηλικία αναπαραγωγής.  Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει επίσης μία σύντομη ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί