Λάδι χρυσάφι για τον καταναλωτή στην Ελλάδα

Το λάδι αναμένεται να εξελιχθεί σε προϊόν πολυτελείας καθώς η τιμή του ανεβαίνει με ιλιγγιώδη ρυθμό με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο ακόμα και για 15 ευρώ το λίτρο όταν θα μπει το φρέσκο ελαιόλαδο στην αγορά καθώς γίνονται συνεχείς αυξήσεις στο λεγόμενο περσινό λάδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας μέσα σε 10 ημέρες και συγκεκριμένα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου, το λάδι ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο.

Παράλληλα, συγκριτικά στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο λάδι και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ.

Το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου του olivenews φιλοξενεί μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από την Ισπανική Ένωση Καταναλωτών, η οποία έκανε σύγκριση μεταξύ των τιμών των ελαιολάδων σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τεσσάρων χωρών και συγκεκριμένα της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σαν βάση πήρε την τιμή του εξαιρετικά παρθένου σε ιδιωτικές ετικέτες (private label), που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

 Οι τιμές σε  ευρώ ανά λίτρο των εξαιρετικών παρθένων ιδιωτικής ετικέτας παράλληλα με τους συντελεστές ΦΠΑ σε σούπερ μάρκετ τεσσάρων χωρών της Μεσογείου είναι στο πινακάκι που ακολουθεί.

πηγή olivenews

Όπως προκύπτει, ο μέσος όρος των τεσσάρων χωρών είναι 7,96 ευρώ το λίτρο με ακριβότερη  την Ισπανία κατά 26% από την φτηνότερη Πορτογαλία. 

Το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου, επισημαίνει ότι είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα η διακύμανση των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ κάθε χώρας, οι οποίοι, όμως, δεν αρκούν για να εξηγήσουν τις διαφορές τιμών. Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν μικρό ΦΠΑ ενώ η Πορτογαλία έχει μηδενικό.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Το παρατηρητήριο έκανε αντίστοιχη τιμοληψία στις τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας σε τέσσερις αλυσίδες λιανικής στη χώρα μας για το δεκαήμερα 1/9-11/9 του 2023.

πηγή olivenews

Όπως προκύπτει ο μέσος όρος της τιμής του λίτρου στο λάδι έχει φτάσει τα 10,205 ευρώ, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 8,7% μέσα σε δέκα ημέρες.
Να σημειωθεί ότι στην τιμή του λαδιού ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τον ΦΠΑ που στη χώρα μας είναι στο 13%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί