Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός μιας φανταστικής χώρας, των παραμυθιών 

Στη γνωστή γραμμή ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο οποίος με αυταρέσκεια έδωσε δικαιολογίες για την καθυστερημένη αποστολή του 112, ενώ επικαλέστηκε ακόμα μία φορά την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Παράλληλα, μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την αντικατάσταση-φιάσκο με τον Στυλιανίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία», τη στιγμή που η διάλυση και η έλλειψη συντονισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε».

«Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές», δικαιολογήθηκε ξανά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς το τι θα συμβεί. Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και προβλέψαμε, αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός ήταν κάτι πολύ χειρότερο», είπε σαν να μη συνέβη τίποτα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία το 2020, με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να περιμένουν ακόμη τις κρατικές αποζημιώσεις για την απώλεια των περιουσιών τους.

Για το 112 επέμεινε ότι «προειδοποιητικά SMS εστάλησαν σε όλη τη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο του 112 για τις πλημμύρες είναι διαφορετικό από αυτό για τις φωτιές. (…) Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι πιο ψηλά. Και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα γι’ αυτόν τον λόγο […] Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή, επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να του παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πολύ δύσκολη άσκηση εκκενώσεων. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται πως ζει σε άλλη πραγματικότητα από αυτή που βίωσαν οι χιλιάδες πληγέντες των πλημμυρών.

Κι αυτό γιατί, αναρίθμητες μαρτυρίες ξεκαθαρίζουν ότι έλαβαν αργοπορημένα μηνύματα εκκένωσης σε χωριά όπως ο Παλαμάς, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Κοροϊδία εις βάρος των ταλαιπωρημένων πολιτών είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι κανείς δεν έμεινε χωρίς τροφή και νερό, αφού οι ίδιες μαρτυρίες παρουσιάζουν τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στρατού, σημείωσε ότι «σε απόλυτη συνεννόηση με τον στρατό αποφασίσαμε την Πέμπτη ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν δώσει το πράσινο φως η πυροσβεστική και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. (…) Πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στις εκκενώσεις. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή γιατί δε φτάσαμε εγκαίρως. (…) Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα».

Απαντώντας για την επόμενη ημέρα, έβγαλε σα λαγό από το καπέλο και παρουσίασε σα θεραπεία δια πάσα νόσο τον πολυδιαφημισμένο «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», κόντρα στη διαχρονική ανάγκη της περιοχής για ουσιαστικές πρωτοβουλίες οχύρωσης της περιφέρειας με πολιτικές προστασίας και πρόληψης που θα λάβουν τη μορφή επαρκών κρατικών κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση των υποδομών και των κατοικιών και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων, ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

«Το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και μετά θα πνιγόμαστε; Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα και μήπως πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές;», ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, πιστός στη γνωστή καραμέλα των συγκρίσεων, απάντησε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια φαινόμενα εξαιρετικά ακραία και ζήτησε συστράτευση όλης της κοινωνίας.

Ταμείο ανάκαμψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε παρά να ομολογήσει – καθώς τα στοιχεία είναι αδιάσειστα- ότι επέλεξε να αιτηθεί από την Κομισιόν την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την τρομακτική καταστροφή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, την απουσία και αστοχία έργων και την καταστροφική κυβερνητική διαχείριση.

Την ερώτηση απηύθυνε στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πολιτικός συντάκτης της «Αυγής» Κωνσταντίνος Σαββόπουλος:

Κ. Σαββόπουλος: Έχουν υπόσταση οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση  – μερικές ημέρες πριν απ’ την καταστροφή στη Θεσσαλία – κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας; Αν ισχύουν οι πληροφορίες για ποιους λόγους αφαιρούνται τα έργα αυτά;

Κ. Μητσοτάκης: Το Ταμείο  Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2026. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί είναι πολύ καλύτερο να επιτύχουμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους. Το ότι ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται από το Ταμείο αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται και ότι δεν θα γίνει.  Έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες και ότι τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  θα υπάρξει αναθεώρηση της… αναθεώρησης για να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στην αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία.

Ως δικαιολογία πρόβαλε και πως στα αντιπλημμυρικά έργα «έχουμε πολλές προσφυγές και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα μικρά έργα, που μπορούν γρήγορα να πάρουν αδειοδότηση και να υλοποιηθούν», υποστήριξε.

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ποιον θέλει ως αντίπαλό του, αλλά και για το ενδεχόμενο comeback του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί μια φράση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία τοποθέτηση όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά από κει και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».

Για το αν προτίθεται να συναντηθεί με το νέο ή τη νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση και αν προτίθεται να συναντηθεί με το νέο ή τη νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε τα εξής: «Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, προφανώς είμαι πάντα διαθέσιμος. Το ίδιο ίσχυε για τον κ. Ανδρουλάκη αλλά ακόμα περιμένω στο ακουστικό.

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Δεν διευκρινίστηκε το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να δουν σύντομα αυξήσεις στο εισόδημά τους.

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο που χτύπησε τη Θεσσαλία, ενώ έδειξε χάρτες του Meteo που συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel με τον «Ιανό» και δείχνουν πόσο πιο σφοδρή ήταν. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε το 112 και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.

«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

«Αποφασίσαμε τα ελικόπτερα να πετάξουν όταν θα ήταν ασφαλές» και αυτό έγινε.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία και σχετικά με όσα είχε πει μετά το Μάτι απάντησε τα εξής: «Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εκκενώσεις. Στο Μάουι δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφεραν να τους εκκενώσουν. Εμείς το κάνουμε και δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Στη Γερμανία δεν έχουν σήμερα 112, το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία 170 άνθρωποι πνίγηκαν από μία βροχόπτωση που ήταν το 1/10 αυτής στη Θεσσαλία. Ενισχύουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν μπήκε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση».

«Ψέματα ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα είναι και φορέας υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από την Ολλανδία που έχει τέτοια εμπειρία αντιμετώπισης πλυμμυρικών φαινομένων. Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του Οργανισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την Πολιτική Προστασία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν αν τα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες ήταν αποτελεσματικά.

«Οι πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», τόνισε. Γίναν πολλά αντιπλημμυρικά έργα δεν ειναι μόνο θέμα διαχείρισης, πρόσθεσε.

Απαιτείται μια συστράτευση από όλους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Η υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα καναντέρ, το 2026», είπε ο πρωθυπουργός. Αναδείξαμε τη σημασία της πολιτικης προστασίας, και εξασφαλήσαμε πολιτικό πρόγραμμα από την ΕΕ, τόνισε.

Για λάθη και κακώς κείμενα

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για ανασχηματισμό

Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη»

«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τα σχέδια που υπάρχουν σχετικά με την  αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι τα χωριά του κάμπου ήξεραν πώς να κινηθούν γιατί έχουν αντιμετωπίσει ξανά πλημμύρες, αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, τόνισε. «Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.

Για «ανίκανο επιτελικό κράτος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από την εφημερίδα «Τα Νέα» ρώτησε για το αν το επιτελικό κράτος λειτούργησε. «Λειτούργησε το επιτελικό κράτος μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της σύστασης του Συντονιστικού Οργάνου που σχηματίστηκε. «Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα».

«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, αν κάποιος πιστεύει ότι κάποιο κράτος μπορούσε να το χρησιμοποιήσει είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη.

Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές. Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Για τα εθνικά θέματα και τη σχέση με την Τουρκία

«Θεωρώ θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα, όπως τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την περίοδο να προσεγγίσει τη Δύση και να είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα μέτρα για την ακρίβεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από δείκτες».

Οι τρόποι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε δεν είναι τα επιδόματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εστίασε, ιδιαίτερα πρώτον, στην σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος και δεύτερον στη λειτουργία της αγοράς ενώ πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν με πρώτιστο στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο

«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι ακαριαία.

Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα

Σε ερώτηση για την έναρξη δημοσίου διαλόγου για την υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και το πώς αισθάνεται στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει όλες τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από μία πάρα πολύ έντονη κλιματική κρίση. Άρα θα πρέπει να μας απασχολήσει ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης να ασφαλίσει την περιουσία του απέναντι σε κάτι που μπορεί να συμβεί. Πιστεύω τελικά ότι αφού μπορεί να περάσουμε από στάδια αλλά θα καταλήξουμε μετά από συνομιλία και με την ασφαλιστική αγορά στην υποχρεωτική ασφάλιση.

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση είπε και τόνισε ότι ήδη ετοιμάζεται μια μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ.

«Είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά και σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το γραφείο στη Θεσσαλονίκη είπε ότι είναι λογικό να υπάρξει μία συγχώνευση τρόπον τινά με το γραφείο του στη Βουλή

«Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα», τόνισε. Τη βλέπει όπως είπε δυναμική, με μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα με τουρισμό με καλύτερα πανεπιστήμια,… Όταν λειτουργήσει το μετρό και θα υπάρχει και το flyover και θα έχουν υλοποιηθεί και όλα τα έργα θεωρεί ότι οι Θεσσαλονικείς θα πάψουν να είναι καχύποπτοι, κάτι που δικαιολογείται.

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών

Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.

Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή».

Για τους μισθούς

Ερωτώμενος για τους μισθούς, και το εάν αντέχει η Οικονομία τις αυξήσεις και για τους κατώτατους μισθούς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχει να πει κάτι για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό το οποίο θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ προσέθεσε ότι έθεσε δυο στόχους γι’ αυτή την τετραετία: Πρώτον ο μέσος όρος των μισθών να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 980, τονίζοντας ότι ο καθορισμός του μισθού είναι ζήτημα της αγοράς.

Είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας αυξήθηκαν επειδή μειώνεται η ανεργία και οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό και πληρώνουν περισσότερο. Σημείωσε ότι ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση με την μείωση της φορολογίας και ως εκ τούτου μπορούν να δώσουν αυξήσεις. Προσέθεσε ότι “παρατηρούμε σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία αλλά η ελληνική οικονομία έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και λέω στους επιχειρηματίες “πληρώστε περισσότερα για να βρείτε καλούς εργαζόμενους”. Σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν λελογισμένες παρεμβάσεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα δίνουν δυνατότητα ευελιξίας στις επιχειρήσεις. τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.

Για τα εθνικά θέματα και τη σχέση με την Τουρκία

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και το εάν υπάρχει προοπτική υποχωρήσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων, και σε ποια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών του. Ο όρος “υποχωρήσεις” δεν είναι δόκιμος είπε, και προσέθεσε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο “μετακινήσεις”, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία “δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά”. Τόνισε επίσης ότι επί σαράντα χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όπως είπε “και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες”.

“Σε 13 περιφερειάρχες και 3 δημάρχους δώσαμε χρίσμα και εκεί σταματά η εμπλοκή μας”

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί να μην πάει καλά η ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές, και εάν σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μετεγκατάσταση χωριών που «πνίγονται», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θέλει να συνεννοείται με τους περιφερειάρχες που έχουν αναπτυξιακό έργο να υλοποιήσουν, και πρέπει να είναι συντονισμένοι με την κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία όπως είπε, και τόνισε ότι τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. “Σε 13 περιφερειάρχες και 3 δημάρχους δώσαμε χρίσμα και εκεί σταματά η εμπλοκή μας” είπε. Τέλος για το ενδεχόμενο μετεγκατάσταση χωριών, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση ερήμην των τοπικών κοινωνιών, προσέθεσε ότι χρειαζόμαστε την άποψη των ειδικών επιστημόνων, και εάν αυτοί πουν ότι πρέπει κάποια χωριά να μετακινηθούν “τότε θα μιλήσουμε με τους κατοίκους. Σε συνεννόηση μαζί τους θα γίνει ότι πρέπει να γίνει”.

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δήλωσε τα εξής: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού αλλά δεν φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε τα εξής: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν κρίνει ο ‘Αρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο ‘Αρειος Πάγος παραπλανήθηκε».

Για την κοινωνική πολιτική

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Είπε ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσουμε». Μίλησε για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρώπη με την αξιοποίηση σημαντικών εργαλείων, αναφέρθηκε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην επιδοματική πολιτική που πρέπει να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη. Τόνισε όμως ότι «για την αντιμετώπιση της φτώχειας πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο ζήτημα της εργασίας και την αντιμετώπιση της δομικής ανεργίας» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ο άνθρωπος που έχει μία αξιοπρεπή δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό βγαίνει κατά κανόνα από την παγίδα της φτώχειας. Εξήγησε ότι ακόμη δεν είμαστε εκεί που θέλουμε με την ανεργία αλλά η ανεργία αποκλιμακώνεται και αναφέρθηκε στο ξεπάγωμα των τριετιών που εξήγγειλε. Μία ανάπτυξη με περισσότερη ισότητα ή με λιγότερες ανισότητες είναι στον πυρήνα και της δικής μου φιλελεύθερης πολιτικής κοσμοθεωρίας, είπε.

Για θέση στην Ευρώπη

Ακολούθως σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που τον φέρουν να θέλει να αναλάβει θέση στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με αιφνιδιάζετε. Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει ‘δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω’». Πρόσθεσε πως έχει εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός της χώρας και θα τιμήσει την ψήφο του λαού για την επόμενη τετραετία, υπογραμμίζοντας πως προτιμά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπεί την Ευρώπη στην Ελλάδα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά», τόνισε.

Για τις νέες ταυτότητες

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι πάντα ανοιχτός και πολύ υπομονετικός στο να εξηγεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά του είναι λίγο δύσκολο να συνομιλεί με το παράλογο. «Είναι απολύτως προφανές ότι μια ταυτότητα την οποία έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο ούτε να είναι ένα αξιόπιστο ταξιδιωτικό έγγραφο όπως μας ζητά η Ευρώπη να έχουμε. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένοι όταν θα έχουν μια ταυτότητα που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί», τόνισε.

Εξήγησε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια μαζικότητα στο κίνημα κατά των νέων ταυτοτήτων αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για μια διοικητική πράξη, για την οποία άλλωστε δεν απαιτείται διαβούλευση. Είπε επίσης πως τζάμπα κόπο κάνουν όσοι σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες παλιού τύπου που θα πάψουν να ισχύουν οριστικά το καλοκαίρι του 2026.

Για την Πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται αλλά ενισχύεται η λογική της καλύτερης ένταξής της στη ζωή των πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις προκειμένου να είναι ασφαλή τα πανεπιστήμια τους, και διευκρίνισε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της Αστυνομίας η οποία πολλές φορές έχει επέμβει σε καταλήψεις. “Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή των πρυτάνεων, να καθαρίσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια τους. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη απ΄ότι πριν 4 χρόνια” είπε.

Για το φόρο ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία είπε ότι από την στιγμή που αυξάνουμε το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές είναι λογικό να αυξήσουμε το φόρο διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία κάτι που επιβαρύνει όπως είπε, τους ξένους επισκέπτες μας. Το αποθεματικό θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα ασφαλή και δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη τους, και νέο φορολογικό πλαίσιο για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το δεύτερο και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι”. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι πράγματι είναι περιορισμένη η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι “θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε ΜΜε” και ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε έως τώρα δάνεια σε 60 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα σημαντικών εξαγγελιών για το ΕΣΠΑ και την στήριξη των ΜΜε είπε και αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πράσινο μετασχηματισμό και την κατάρτιση δεξιοτήτων των εργαζομένων. “Να ενθαρρύνουμε συγχωνεύσεις ΜΜε για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα” είπε και κατέληξε: “Είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά ένα μεγάλο σε μια μικρή”.

Για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. “Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.

“Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Όταν έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Το Σύνταγμα και η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος. Τίποτα από όσα έχω εξαγγείλει δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν. Δεν θέλω να τοποθετηθώ για ένα θέμα που θα ανοίξει το 2025. Θα επιδιώξω την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απάντησε τα εξής: «Έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος που θα επιλέξουμε αυτή τη ρύθμιση στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».

Για την επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα και τι σημαίνει στη ζωή των πολιτών αλλά και σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης απάντησε τα εξής: «Φαίνεται ότι θα πάμε στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους για να εγκαινιάσουμε το Μετρό. Πιστεύω ότι το έργο θα αποζημιώσει τους Θεσσαλονικείς και με το παραπάνω.

Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα γιατί ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης και για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του αλλά έχει και το σπρέντ. Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία. Όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνες είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

Για το στεγαστικό πρόβλημα

Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ως προς τα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα αυτών που ήδη έχουν εξαγγελθεί, και τα οποία όμως, όπως είπε, είναι σημαντικά.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και στην έμφαση που δίνεται ειδικά προς διευκόλυνση των νέων.

«Ως προς το AirBNB είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε τονίζοντας ωστόσο πως στόχος δεν είναι «να σκοτώσουμε έναν θεσμό» που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά και είναι πολύ καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να ερχόμαστε εκ των υστέρων να κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Είπε χαρακτηριστικά πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις προτάσεις που θα έρθουν προς ψήφιση ώστε να διορθωθούν παθογένειες οι οποίες υπάρχουν.

Σχολίασε σχετικό παράδειγμα που αναφέρθηκε στην ερώτηση και τόνισε πως οι παρεμβάσεις αν νομοθετηθούν πολύ σύντομα θα είναι μια σημαντική τομή με το χθες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

Για το κόστος πρωτογενούς παραγωγής

Ερωτώμενος για το κόστος πρωτογενούς παραγωγής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η βούλησή του είναι μεταξύ άλλων ένας οργανισμός σε κάθε περιφέρεια για τη διαχείριση υδάτων, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε καλές επιδόσεις στον πρωτογενή τομέα. Είπε ότι πάει πολύ καλά ο τομέα των εξαγωγών, ενώ υπάρχουν διακρίσεις σε παραγωγούς, και τόνισε ότι η άλλη όψη της ακρίβειας είναι η αύξηση στην τιμή πώλησης των προϊόντων των παραγωγών. “Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες γνωρίζουν πως όποτε υπάρχει ανάγκη η στήριξη της πολιτείας είναι δεδομένη στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων” είπε και προσέθεσε:

“Πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε μια οργανωμένη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική κρίση επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα σε όλα τα επίπεδα, την αλιεία την κτηνοτροφία κλπ. Επιμένω για τη διαχείριση του νερού που είναι σημαντικό θέμα”.

Για τον υπερτουρισμό

Ερωτώμενος για τον υπερτουρισμό και τον ενδεχόμενο περιορισμό του, και το πως μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί την αύξηση του τουρισμού με αυτές τις υποδομές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο υπερτουρισμός μας απασχολεί και πρώτο δείγμα είναι η οργάνωση του αριθμού επισκεπτών στην Ακρόπολη, που θα εφαρμοστεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. “Να μην μετράμε την απόδοση του τουρισμού μόνο με αφίξεις αλλά με το πόσα ξοδεύουν, να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο και σε άλλες εποχές το χρόνο” είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι “έχουμε κάνει βήματα και στα δυο”. Είπε ότι οι τάσεις στο διεθνή τουρισμό κατατείνουν στο ότι πολλοί τουρίστες θέλουν να ταξιδεύουν και άλλες εποχές πλην του καλοκαιριού, και σημείωσε ότι οι υποδομές δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης υδάτων στην Κρήτη. Για το ΒΟΑΚ είπε ότι “αναμένουμε τις προσφορές για το μείζον κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης”.

Για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση των Κροατών χούλιγκαν στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και το εάν είναι ευχαριστημένος με τη λειτουργικότητα της αστυνομίας, καθώς και για τα επιδόματα στήριξης στους ευάλωτους ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το δεύτερο λέγοντας ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά στην ίδια έκταση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για το θέμα της αστυνομίας είπε ότι “μπορούμε καλύτερα στην αστυνόμευση” και συνέστησε “λίγη υπομονή”. “Ο κόσμος θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια, 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη προσώπων και από τη δική μου φρουρά για να πάνε στο δρόμο και στα Τμήματα. Έχουμε δουλειά ακόμη” είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: “Έχει κάνει καλή δουλειά η αστυνομία αλλά η διαχείριση των Κροατών δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της, και γι’ αυτό κάποιοι έχουν λογοδοτήσει”.

Για τους πληγέντες του Έβρου

«Βρέθηκα στον Έβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο. Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα. Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ήδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου».

Για την φοροδιαφυγή και την εφαρμογή των μέτρων

Στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξής του στην 87η ΔΕΘ, σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Επιμένω στη χρήση της τεχνολογίας. Ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα δίνει πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να παρέμβουμε όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Ξέρω ότι προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια και υπάρχει καχυποψία. Είμαι αποφασισμένος. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους δικαιοσύνης».

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Χαράτσι υποχρεωτικής ασφάλισης και «τυράκι» για ξεπάγωμα τριετιών

Επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση νέου χαρατσιού με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Πατέλης. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική, ενώ σειρά θα πάρει η υποχρεωτική ασφάλιση για όλες τις κατοικίες.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις τεράστιες καταστροφές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, τις φωτιές δηλαδή και τις πλημμύρες, χωρίς να την παραμικρή αυτοκριτική για την κυβερνητική διαχείριση. Ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών, λέγοντας ότι «στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή».

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους» ανέφερε παράλληλα.

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και τα επιδόματα προϋπηρεσίας των ιδιωτικών υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Αν δηλαδή θα ισχύει αναδρομικά από το 2012, ή αν οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από το «μηδέν». Όπως είπε, η εξειδίκευση θα γίνει την Κυριακή από το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του market pass, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Στ. Καλπάκης για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Κατώτερος των περιστάσεων, σαν να κυβερνούσε άλλος τα προηγούμενα 4 χρόνια»

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι υπήρχε η δυνατότητα να ξεπαγώσουν οι τριετίες πριν την μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσα χρόνια που αρνούνταν την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ξεπάγωμα των τριετιών, απλά εξαπατούσε τους εργαζόμενους και τους στερούσε εισόδημα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τα μέτρα – ακόμα ασαφή – για την οικονομία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και «κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012»

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%.

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα (ασαφή ακόμα) μέτρα με στόχο τη «διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών» σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους μόνο σε Θεσσαλία και στον Έβρο

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

– Καταβολή έκτακτης αρωγής «σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους»

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Καταβολή εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί 30%

– «Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς»

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως «…εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης»

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για «αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, ευνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, «με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά», και για συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές», μέτρα που μοιάζουν περισσότερο με προεκλογικές εξαγγελίες…

Για το AirBNB

Σύμφωνα μετον Κυρ. Μητσοτάλη, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εξήγγειλε ακόμα καταβολή «Youth Pass» 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών.

Σύνδεση ταμειακών με POS

Ο  Κυρ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως:

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά (!)

Παίζει το χαρτί της ασφάλειας, μίλησε και για επιπλέον επέκταση του φράχτη στον Έβρο – «Παιχνίδια» με τη δικαιοσύνη

«Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο», είπε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο ακροδεξιό ακροατήριο, ενώ γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση με την έξαρση της βαριά εγκληματικότητας εξήγγειλε προσχηματικά πως «αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».

Εξήγγειλε ακόμα ότι «ε στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση», μίλησε για «εφαρμογή των ποινών – Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5», ενώ υποσχέθηκε «επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί