Ολοκαύτωμα Βιάννου: Με μεγάλη συναυλία στο Ηράκλειο η συνέχεια στις εκδηλώσεις – Η ομιλία του Α. Συγγελάκη στο μνημόσυνο

ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ Α. ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ – ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ, ΜΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΑΣΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΖΑΒΕΛΛΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ 13.9, 830μμ, ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»).

Με μεγάλη συγκίνηση και τη συμμετοχή επιζώντων της Κατοχής, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και Ενώσεων Θυμάτων και Αντιστασιακών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 10.9.2023 η επίσημη τελετή στο Πανδημοτικό Ηρώον Βιάννου, στη θέση Σελί Αμιρά.

Δείτε:

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Αμιρά της Βιάννου για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Αρχικά τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμου.

Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου. Με λόγο γλαφυρό και αιχμηρό, αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν σε ένα από τα ειδεχθέστερα και μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ευρώπη. Περιέγραψε τις μαύρες μέρες του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, μίας γιγαντιαίας τρομοκρατικής – εγκληματικής επιχείρησης εναντίον αμάχων, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν «αντίποινα», τον μαζικό τουφεκισμό εκατοντάδων πολιτών, την κτηνωδία του τακτικού γερμανικού στρατού που διάλεξε να χτυπήσει την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας – την εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τοπικής εορτής του Αμιρά. Αλλά και όσα ακολούθησαν των μαζικών σφαγών: τη λεηλασία και την ανατίναξη σχεδόν 1.000 οικιών, την κήρυξη ως απαγορευμένης ζώνης της παραλιακής και πιο εύφορης ζώνης της επαρχίας, τον Γολγοθά της επιβίωσης για όσους επέζησαν. Ράγισε καρδιές η περιγραφή των πλέον ειδεχθών εγκλημάτων των «ιπποτών» της Βέρμαχτ, που δεν δίστασαν να ξεκοιλιάσουν την 8 μηνών έγκυο Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου,καθηλωμένους στα κρεβάτια τους γέροντες και να βασανίσουν μέχρι θανάτου τα αδέλφια Βερβελάκη και να δολοφονήσουν εν ψυχρώ εκατοντάδες αμάχους.

Και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και κοιλάρφανος Αριστομένης Συγγελάκης του Αριστομένους έκλεισε την ομιλία του με καυτά ερωτήματα:

– «Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται ή και θα διευκολύνει το εγχείρημα αναθεώρησης της Ιστορίας, που έχει ως στόχο να απαλλάξει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίες από τις απαράγραπτες και θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας;

– Ως πότε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της για τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα;».

Και συνέχισε αποφασιστικά:

– «Απαιτούμε τις γερμανικές οφειλές, γιατί η απόδοσή τους, από το θύτη στα θύματα, από τη Γερμανία στην Ελλάδα, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο ιστορικής παρερμηνείας για το τι έγινε στην περίοδο της Κατοχής ακυρώνοντας τα σχέδια αναθεώρησης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Ας το ακούσουν όλοι καλά: Η Εθνική μας Αντίσταση είναι η τιμή και η υπερηφάνεια της Ελλάδας! Η Ιστορία μας έχει γραφεί με το αίμα του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την παραχαράξει!

– Απαιτούμε, επίσης, τις γερμανικές οφειλές, γιατί η απόδοσή τους θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα πρόληψης και αποτροπής νέων εγκλημάτων σε μια περίοδο που η φασιστική απειλή επανέρχεται στο προσκήνιο!».

Μετά την ομιλία του Αριστομένη Α. Συγγελάκη ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη, τους Βουλευτές Ηρακλείου Κωνσταντίνο ΚεφαλογιάννηΧάρη ΜαμουλάκηΕλένη ΒατσινάΦραγκίσκο ΠαρασύρηΜανόλη Συντιχάκη και Κατερίνα Σπυριδάκη (βουλευτής Λασιθίου), τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Ηρακλείου Γιώργο Καραντινό, τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών, των κομμάτων, των Ενώσεων Αποστράτων, Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβλικας», αντιστασιακών οργανώσεων, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και άλλων.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στεφάνι κατέθεσαν οι Γιώργος Καρτσωνάκης, Γιώργος Σαρρής και Αριστομένης Συγγελάκης. Συμμετείχαν, επίσης, οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κρήτης Σπύρος Δανέλλης και Αλέκος Μαρινάκης, ο τέως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Βαρδάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου εκφράζει τις πιο θερμές της ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και σε όλους τους φορείς που συνέπραξαν για τις εκδηλώσεις (Δήμος Βιάννου, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Μαλεβιζίου, ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου, Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» και Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμιρά, τους ομιλητές στις εκδηλώσεις, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, όσους εργάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς αυτές τις ημέρες, τα ΜΜΕ που στήριξαν το εγχείρημα και όσους έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, για τη συμβολή του στην άρτια διοργάνωση της τελετής.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τη μεγάλη συναυλία Ειρήνης και Δικαιοσύνης των Βασίλη Λέκκα, Μάνου Παπαδάκη και Νατάσας Παπαδοπούλου Τζαβέλλα, την Τετάρτη 13.9.2023, στις 8:30 μμ στο Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ). 

Οι τρεις καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά μαζί το τραγούδι «ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΙ» του Μάνου Παπαδάκη, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στα αδέλφια Βερβελάκη, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον τακτικό γερμανικό στρατό γιατί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πού κρυβόταν ο πατέρας τους. Τα αδέλφια Βερβελάκη με τη γενναιότητα και το ανυπότακτο φρόνημά τους νίκησαν τον φασισμό κι έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί