Κοινή κρώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήτη

Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη κατέθεσαν κοινή ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση και λειτουργία Επιτροπών Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ο Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτής Ηρακλείου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος, η Ελένη Βατσινά Βουλευτής Ηρακλείου, η Αικατερίνη Σπυριδάκη Βουλευτής Λασιθίου και ο Μανώλης Χνάρης Βουλευτής Ρεθύμνου, αναδεικνύεται το μείζον ζήτημα  του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που προέκυψε μετά την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, καθώς  και το θέμα της συγκρότησης και στελέχωσης των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την εξέταση των αντιρρήσεων που κατατίθενται για τους δασικούς χάρτες.

Στην ερώτηση οι Βουλευτές παρουσιάζουν τα δεδομένα με τις αντιρρήσεις για τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήτη, κάνοντας αναφορά στην επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, την οποία έχει λάβει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η μία επιτροπή της Π.Ε Ηρακλείου καταργήθηκε, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς ο δασολόγος που είχε οριστεί ήταν υποχρεωμένος να καλύψει και τη λειτουργία της επιτροπής στο Λασίθι.  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του εν λόγω Επιμελητηρίου τη δεδομένη χρονική στιγμή εκκρεμούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου περίπου 10.000 αντιρρήσεις.

Οι Βουλευτές αναφέρονται, επίσης, στα αντίστοιχα προβλήματα που εντοπίζονται και στη Δυτική Κρήτη, όπως προκύπτει από στοιχεία των αρμοδίων Διευθύνσεων Δασών στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων. «Ειδικότερα, για την εξέταση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχει συσταθεί μία επιτροπή για την εξέταση 9.500 περίπου αντιρρήσεων, ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την ανάρτηση του έτους 2018, έχουν υποβληθεί 4.176 περίπου αντιρρήσεις και για την εξέταση τους έχουν συσταθεί 3 επιτροπές ενώ για την ανάρτηση των ετών 2021 – 2022 έχουν υποβληθεί 30.087 ενστάσεις περίπου και για την εξέταση τους έχουν συσταθεί 2 επιτροπές», επισημαίνεται στην ερώτηση.

Συγκεκριμένα, τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ρωτούν τον Υπουργό για τις ενέργειες που θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αύξηση και την επαρκή στελέχωση των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Για τον αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εξέτασης των χιλιάδων αντιρρήσεων δασικών χαρτών στην Κρήτη και αν ναι ποιο είναι αυτό. «Προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω επιτροπών, προκειμένου να επιλυθεί συνολικά και ταχύτερα το ζήτημα, στην κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης  εξέτασης όλων των φακέλων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες;» καταλήγουν οι ερωτώντες Βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί