Διαλύουν τη Δημόσια Υγεία: Ξέμεινε από χρήματα το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, κόβει χημειοθεραπείες…

Τραγική παραμένει η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας παρά τις κυβερνητικές «κορώνες» περί προτεραιοποίησης του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στις δομές υγείας το Νοσοκομείο Μεταξά καθώς «ξέμεινε» από χρήματα και έτσι αναβάλλει τις χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών.

Όπως τονίζει τόσο το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και η ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ αναβάλλονται χημειοθεραπείες.

Η ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει πως έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο μεταβεί σήμερα για χημειοθεραπεία που μπορεί να είναι ακριβότερη, αναβάλλεται.

Και προσθέτει «εχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνεται με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα οι εργαζόμενοι διερωτώνται «γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι».

Μάλιστα εξηγούν με παραδείγματα ότι «σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εγκαθίστανται εργολάβοι.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. «Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους» σημειώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Παράδειγμα το Νοσοκομείο Νίκαιας. Ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες με 10 φύλακες. Το ποσό είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ.

Δηλαδή οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος κοστίζει 3.500 ευρώ μηνιαίως. Εάν το σύστημα προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ότι τώρα μέσω του εργολάβου», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά αναφέρει:

«Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του».

«Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως».

«Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί