«Τους χώρισαν από τις γυναίκες και τους ασκήθηκε βία» – Νέα παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για τους αυτόκλητους «σερίφηδες»

Για τα όσα έζησαν οι 12 πρόσφυγες που αιχμαλωτίστηκαν από τους 3 «αυτόκλητους πολιτοφύλακες» στην περιοχή του Έβρου την Τρίτη 22 Αυγούστου μίλησε η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου, η οποία έχει αναλάβει τους 8.

«Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αποφυλακίστηκαν χωρίς όρους οι οκτώ πρόσφυγες που εκπροσωπώ (από κοινού με έναν ακόμη δικηγόρο), όπως και ένας ακόμη. Κατηγορούντο για απόπειρα εμπρησμού με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της εις βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Open.

«Αντίθετα, οι δράστες της εις βάρος τους αρπαγής, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα. Την τελική απόφαση για προφυλάκιση θα λάβει το Συμβούλιο την Τετάρτη όπως αναμένεται», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως τόνισε επιπλέον, «οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν. Τους εγκλώβισαν, τους υφάρπαξαν και τους έκλεισαν μέσα σε ένα τρέιλερ. Τους άφησαν εκεί για αρκετή ώρα. Δεν τους άφηναν να βγουν έξω, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ήταν κλεισμένοι μέσα … τόσες ώρες μέσα σε έναν τέτοιο χώρο. Οι εντολείς μας λένε ότι τους ασκήθηκε βία, προκειμένου να μπουν μέσα στο τρέιλερ … υπάρχουν φωτογραφίες σε ειδησεογραφικά site που υποδεικνύουν ότι υπήρχαν εκεί ολόκληρες οικογένειες και παιδιά, δεν ήταν μόνο αυτοί οι άνθρωποι. Τους διαχώρισαν, έβαλαν μόνο τον ανδρικό πληθυσμό, τους άνδρες, μέσα στο τρέιλερ».

Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στο δεύτερο συμβάν που είδε το φως της δημοσιότητας, ξανά στον Έβρο, θυμίζοντας πως το αρχικό συμβάν «σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου και είναι έργο της Δικαιοσύνης να διερευνήσει αν το νέο αντίστοιχο φαινόμενο που αποκαλύφθηκε χτες Δευτέρα 28/8 αποτελεί μίμηση του πρώτου».

Τέλους, σχολιάζοντας αναφορές σε ΜΜΕ που μιλούν για «αιθαίρετους οικιστές» στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου που εμπλέκονται με σειρά παραβατικών πρακτικών, η κα Γεωργιάδου είπε ότι «στοιχεία υπάρχουν, δημοσιοποιούνται επώνυμα … καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες και έρευνες».

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας την Παρασκευή 25/8 ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε.

Η αρχική ανακοίνωση των δικηγόρων των μεταναστών

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου. Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο.

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο.

Αλεξανδρούπολη, 28/8/2023,

Αικατερίνη Γεωργιάδου, Γιάννης Πατζανακίδης,

συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου.

Άρειος Πάγος: Νέα παρέμβαση για τους αυτόκλητους πολιτικοφύλακες και δράσεις με ρατσιστικά κίνητρα

Νέα παρέμβαση έκανε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα φαινόμενα αυτόκλητων πολιτικοφυλάκων στον Έβρο και τις δράσεις με ρατσιστικό κίνητρο.

Συγκεκριμένα, δεύτερη παρέμβαση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίας Αδειλίνη, μετά από νέα στοιχεία για φυλάκιση και παράνομη κράτηση μεταναστών και συγκεκριμένα νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media και έδειχνε τρία άτομα να κρατούν παράνομα τέσσερις μετανάστες.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τα θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες για νέες παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών, ζητάει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπουλης την διερεύνηση της βασιμότητας αυτών των περιστατικών και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο κ. Σκιαδαρέσης στην παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης αναφέρει:

«Στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε: α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο», β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο», γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας.».

Ο κ. Σκιαδαρέσης απέστειλε παραγγελία και στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επισυνάπτοντας, αναρτήσεις χρηστών στο «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί