Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και για την αποκατάσταση των καμένων

Πιστή στη γραμμή των απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις  είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» για τις καμένες δασικές εκτάσεις σε Έβρο και Πάρνηθα.

Για να το κάνουμε λιανά ιδιώτες «νονοί» μπαίνουν στις αναδασώσεις και σε όλα τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που είναι άκρως αναγκαία μετά την τρομακτική καταστροφή δασών και δασικών εκτάσεων.

Τι είναι, όμως, οι «ανάδοχοι αποκατάστασης» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει για πρώτη φορά στο τραπέζι και μάλιστα για την ανασυγκρότηση εξαιρετικά ευαίσθητων οικοσυστημάτων;

Πρόκειται για θεσμό που έχει προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Αύγουστο του 2021 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής κατά τις τελευταίες εκλογές και ανέλαβε προσφάτως ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκατάσταση του Έβρου και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Τότε οι «ανάδοχοι αποκατάστασης» ανέλαβαν τα καμένα της Εύβοιας. Η σχετική ρύθμιση στην ΠΝΠ αναφέρει τα εξής: 

«Δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 41 ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες. Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για τα ως άνω έργα. Η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση των έργων διενεργούνται με έξοδα του αναδόχου, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών. Η θεώρηση και έγκριση των σχετικών μελετών, καθώς και η επίβλεψη εκτέλεσης των έργων γίνονται από την οικεία δασική υπηρεσία».

Για να το πούμε απλά, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αρνείται να ενδυναμώσει τις δασικές υπηρεσίεςαρνείται τον έλεγχο και τη λογοδοσία και χωρίς σχέδιο αποκατάστασης και με τις δασικές υπηρεσίες τραγικά υποστελεχωμένες, παραδίδει τις καμένες περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, σε ιδιώτες χορηγούς για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων με ανύπαρκτο δημόσιο έλεγχο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί