Καταρρέουν οι κατηγορίες των ακροδεξιών: Ελεύθεροι οι πρώτοι μετανάστες που απολογήθηκαν

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι τέσσερις πρώτοι μετανάστες που απολογήθηκαν για τη φωτιά στον Έβρο.

Οι τέσσερις που αφέθηκαν ελεύθεροι κατάγονται από το Πακιστάν, ενώ οι υπόλοιποι εννέα μετανάστες, με καταγωγή από τη Συρία, θα απολογηθούν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στους μετανάστες έχει ασκηθεί δίωξη για εμπρησμό που στηρίζεται μόνο στις καταθέσεις των τριών αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» και όχι σε κάποιο στοιχείο.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι «πολιτοφύλακες»

Αντίθετα με τους τέσσερις μετανάστες, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες».

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε.

Συγκλονίζει το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές των μεταναστών που κάηκαν

Σοκαριστικό βίντεο με τις τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών (σ.σ. σήμερα βρέθηκε και άλλη μία απανθρακωμένη σορός, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 19), που έχασαν τη ζωή τους στον Έβρο, έδωσε στη δημοσιότητα η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί.

Όπως σημειώνει η Σουφί, που είχε αναρτήσει και βίντεο από μετανάστες που βρίσκονταν στο ναυάγιο της Πύλου, το υλικό που δημοσίευσε έφτασε στα χέρια της από τις οικογένειες των μεταναστών που βρήκαν τραγικό τέλος στην πύρινη κόλαση στο Δάσος της Δαδιάς.

«Ήταν παγιδευμένοι και ανήμποροι να βρουν μια λύση», γράφει χαρακτηριστικά η Ιταλίδα ακτιβίστρια.

Καταρρέουν οι κατηγορίες των ακροδεξιών για τους μετανάστες

Αυτοί που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ως θύματα της όλης κατάστασης, αλλά κατηγορούνται από αυτούς που τους «συνέλαβαν» ότι εκείνοι ευθύνονται για τις πυρκαγιές.

Όπως όμως δείχνουν και οι πρώτες απολογίες, αυτές οι κατηγορίες, δηλαδή για εμπρησμό, καταρρέουν.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλοι οι μετανάστες θα παραμείνουν υπό διοικητική κράτηση λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί