Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Δεκάδες οι πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτες- 26 απανθρακωμένοι, στους 35 συνολικά οι νεκροί

Ακόμα μια δύσκολη μέρα για τη χώρα καθώς δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Δείτε επίσης:

Αυξάνει δραματικά ο αριθμός: Στους 26 οι απανθρακωμένοι- Στους 35 οι νεκροί στις φωτιές σε λίγες μέρες

Σε Ασπρόπυργο και Φυλή είναι τα κύρια μέτωπα στην Αττική, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και στη ΜακρακώμηΣτο Λαύριο, η φωτιά που ξεκίνησε πίσω από το νεκροταφείο, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο

Καήκαν σπίτια στη Φυλή

φωτια-φυλη
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Δραματικές στιγμές από τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική και συγκεκριμένα στη Φυλή κοντά στη Μονή Κλειστών, η οποία γρήγορα απέκτησε μεγάλες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 16:00 οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων, της περιοχής Γεννηματά και Κανάλα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Λιόσια.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνταν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα να μετακινηθούν προς τα Άνω Λιόσια. Σημειώνεται ότι σπίτια της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Απεγκλωβίστηκαν οι μοναχές από την Μονή Κλειστών. 

Λόγω της πυρκαγιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
  • Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Ασπρόπυργος: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κάηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις

φωτια-ασπροπυργος
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Οι εκρήξεις από τα εργοστάσια που τυλίχθηκαν στις φλόγες προκαλούν ρίγος και ανατριχίλα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο. 

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Ασπρόπυργο η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μακρακώμη: Η φωτιά κατευθύνεται προς δύο χωριά

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπό της φωτιάς κινείται απειλητικά εναντίον δύο χωριών.

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε σπίτια ενώ την ίδια στιγμή το πύρινο μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χλμ κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

Οι πύρινες φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, προχωρούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις και δεν έρθουν εναέρια μέσα, τότε πολύ γρήγορα η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών» δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χατζής δηλώνει: «Είναι μεγάλη φωτιά. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουν κάθε προσπάθεια και οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις αλλά είναι πολύ δύσκολα».

Έβρος: Συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία τα πύρινα μέτωπα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τέταρτη ημέρα σήμερα, η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ ήταν εφτιαλτικό. 

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και εντός του πευκοδάσους της Κίρκης συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες αναφορικά με την πυρκαγιά στον Έβρο. Οι φλόγες κινούνται προς τα νότια και προς τα δυτικά προς τη Συκορράχη. 

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Λόγω της έκτασης που πήρε η φωτιά, εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους. Απέπλευσε για Καβάλα το επιβατηγό – οχηματαγωγό “Αδαμάντιος Κοραής” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ροδόπη: Συνεχίζεται οι μάχη με τις φλόγες

Μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν προς την Κομοτηνή έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γρατινή, αναφορικά με τη φωτιά στη Ροδόπη,

Παράλληλα, μηνύματα ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα έλαβαν όσοι βρίσκονται στις περιοχές Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες, Πλατανίτη, Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος, Μαρωνίας και Ασκητές.

Αρκαδία: Στα πρώτα σπίτια οικισμού οι φλόγες

Επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική για ακόμη μια φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγία Σοφία του δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Το ανησυχητικό είναι ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με το τοπικό Arcadiaportal οι φλόγες έχουν μπει στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Βοιωτία: Πάνω από 10 χλμ το πύρινο μέτωπο

Ξεπερνά τα 10 χλμ το μέτωπο των δύο πυρκαγιών στα παράλια της Βοιωτίας, στον Kορινθιακό Κόλπο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο μέτωπο, που ξεκίνησε χθες το πρωί από τα Χώστια και το δεύτερο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τον Ταρσό, βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, έχουν πάρει τέτοια κατεύθυνση ώστε να ενωθούν. Στην περιοχή παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι και οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να ελέγξουν την έκταση της φωτιάς.

Φωτιά στο Ναρθάκι Φαρσάλων- 12 πυροσβεστικά επιχειρούν

Ακόμη μία φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Ναρθάκι Φαρσάλων, καθώς δασική έκταση έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ για την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα

Με ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στην Καβάλα, ξέσπασε στο χωριό Άγιος Κοσμάς Καβάλας με το 112 να προειδοποιεί για εκκένωση του οικισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όσοι βρίσκονται στον Άγιο Κοσμά καλούνται να μεταφερθούν στα χωριά Κεχρόκαμπος και Μακρυχώρι.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Πρέβεζα, το μεσημέρι της Τρίτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή της Νέας Σαψούντας, πίσω από το εργοστάσιο της Δωδώνης. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι από τις φλόγες δεν γλίτωσε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί