Πύρινος εφιάλτης σε Εύβοια, Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία, Καβάλα – Ένας νεκρός, τραυματίες και μηνύματα του 112

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Έβρο, Βοιωτία και Καβάλα. Εκτός ελέγχου βρίσκεται η πυρκαγιά στην Έυβοια που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή μεταξύ του Προφήτη και της Αρτάκης, στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για τρίτη ημέρα με τις φλόγες και τους βοριάδες στον Έβρο.

Δείτε:

Μεγάλη φωτιά στην Βοιωτία: Νεκρός κτηνοτρόφος που προσπάθησε να σώσει τα ζώα του (Βίντεο)

Καβάλα: Ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση – Μήνυμα από το 112 – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Φωτιά στη Ροδόπη: Καίγονται σπίτια στο χωριό Σώστης – Έχουν εκκενωθεί οικισμοί

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη – Μεγάλη αναζωπύρωση στη Νίψα

Φωτιά στη Βοιωτία: Η στιγμή που οι φλόγες περικύκλωσαν τηλεοπτικό συνεργείο (βίντεο)

Πυρκαγιές – meteo: Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε Βοιωτία και Έβρο – Ριπές άνω των 70km/h

Κύθνος: Πυρκαγιά κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα- Μήνυμα από το 112

Στη Βοιωτία, ένας 80χρονος κτηνοτρόφος στα Χώστια έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να σώσει τα ζώα του από την πυρκαγιά. Ο ηλικιωμένος φαίνεται πως λιποθύμησε και κατέληξε από τις αναθυμιάσεις, ενώ στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες από την φωτιά που ξέσπασε στη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές.

Δύο τα ενεργά μέτωπα στη Ροδόπη

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και ‘Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, ‘Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Εύβοια

Συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με νέο μήνυμα του 112 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Νέα Αρτάκη και Βατώντα προς Χαλκίδα. 

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν προς τα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώντα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώντα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Αλεξανδρούπολη

Με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στην θέση «Γκίμπρενα» στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. «Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο που αντιμετωπίζουμε, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής.

Στο μεταξύ το 112 εξέδωσε νέο μήνυμα καλώντας τους κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή εξαιτίας της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Νέα εστία στα Λάβαρα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ορεστιάδα.

Μέχρι χθες κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Βοιωτία

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι στο Σαράντη της Βοιωτίας να τροφοδοτούν το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που ξέσπασε το πρωί, παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Όπως έγινε γνωστό η σύζυγός του επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων για να το πληροφορήσει ότι ο ηλικιωμένος πήγε στο ποιμνιοστάσιο και έτσι έσπευσαν εκεί οι πυροσβέστες όπου τον βρήκαν νεκρό χωρίς όμως να έχει φτάσει εκεί η φωτιά.

Επίσης για προληπτικούς λόγους 60 περίπου άτομα απομακρύνθηκαν από την παραλία Σαράντη με αλιευτικά σκάφη.

Νωρίτερα, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 . Το ένα καλούσε όσους βρίσκονται στην παραλία Σαράντη να εκκενώσουν προς Θίσβη, ενώ το άλλο καλούσε όσους είναι στην περιοχή Πρόδρομος να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να φύγουν εάν κριθεί απαραίτητο.

Καβάλα

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας στις δύο το μεσημέρι και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και ένα όχημα υπέστη ζημιές στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Διαλεκτό της Καβάλας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι πολίτες στο Διαλεκτό έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους να κατευθυνθούν νότια προς την Παλιά Εθνική Οδό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά, Νέο Ξεριά και Γέροντα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί