Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στη Νεκρή Ζώνη – Διεθνείς διπλωματικές αντιδράσεις (βίντεο)

Τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς το πρωί της Παρασκευής καταδικάζει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Το επεισόδιο έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα/Πυλώνα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή.

Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε 11 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ με κλωτσιές και σπρωξήματα.

Σύμφωνα με βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή. Αυτές αφορούν στην κατασκευή δρόμου ο οποίος θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα. Από το επεισόδιο προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος» είχε δηλώσει μια ημέρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, ο οποίος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του τουρκικού σχεδιασμού, σε συνεργασία με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κάνει λόγο για απαράδεκτες απειλές και ενέργειες, οι οποίες, όπως τονίζει, «συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο». Παράλληλα καλεί την τουρκική πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Για «απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης» κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίθεση. 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας» αναφέρει το ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως «η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις 

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωσή τους, η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, η γαλλική πρεσβεία και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία “για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά εντός της οριοθετημένης από τα ΗΕ νεκρής ζώνης στο δικοινοτικό χωριό της Πύλας, και σε σχέση με τις αναφορές για επιθέσεις από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ”.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και οι ζημιές σε περιουσία των ΗΕ αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο”, υπογραμμίζουν.

Ακόμη αναφέρουν πως “αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική τους εντολή. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, που αυτές οι ενέργειες συνεχίζουν παρά το ότι τα ΗΕ έχουν παρουσιάσει μια πρόταση που αντιμετωπίζει τις τ/κ ανησυχίες στην περιοχή”, προσθέτουν.
 

“Παροτρύνουμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις κατασκευές άμεσα. Όπως δηλώνεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (της 30ης Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που συνιστούν παραβίαση, και να μετακινήσουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές”, σημειώνουν οι διπλωματικές αποστολές των τριών χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες που δημιουργούν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών για επιστροφή στις συνομιλίες για λύση και να τερματίσουν άμεσα οποιασδήποτε μορφής βία κατά των ειρηνευτών των ΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή”, αναφέρουν.
Προσθέτουν πως “μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες περιλαμβανομένων ενεργειών που μπορεί να αλλάξουν το στάβους κβο κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή τη διείσδυση εντός της νεκρής ζώνης πρέπει να τερματιστούν για να επιτρέψουν να γίνουν βήματα για επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να γίνει εργασία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

“Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ, για την εμπλοκή τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που μπορεί να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση”, αναφέρουν περαιτέρω. Ακόμη υπογραμμίζουν “την επείγουσα ανάγκη όπως ο Γενικός Γραμματέας διορίσει έναν απεσταλμένο των ΗΕ και καλέσει τις δυο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στη λήψη βημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

Καταδίκη της επίθεσης από εκπροσώπους της ΕΕ

Σε καταδίκη της επίθεσης στην Πύλα κατά των μελών του ΟΗΕ προχώρησε ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ενημερώνει ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τα επεισόδια στην Πύλα υπάρχουν τραυματίες Βρετανοί στρατιώτες.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Σε επαφή με τον Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή», έγραψε σε ανάρτηση στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στην UNFICYP από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και να συνεχίσει τις εργασίες σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα τρόπο στην περιοχή της Πύλας. Τηλεφώνησα στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο», έγραψε ακολούθως από πλευράς του ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Βαθιά ανησυχία για τη σημερινή επίθεση εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνοντας ότι «το ΕΚ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης. Η εμπιστοσύνη, όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια, που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και  την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ». 

Σημειώνει ότι οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Επισημαίνει καταληκτικά ότι «η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί