Σ. Φάμελλος: Σε λίγο θα μας πουν ότι παρέλαβαν καμένη γη

«Διαπιστώνουμε ότι στις αντιδράσεις της αστυνομίας υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, και υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική ευθύνη για αυτό. Αλλού βλέπουμε υπερβολικό αυταρχισμό και επικοινωνιακή επίδειξη ισχύος και αλλού αδράνεια και υποτίμηση των πραγματικών προβλημάτων ασφάλειας. Αυτό όμως υποτιμά και την αστυνομία και την αξιοπιστία της. Το ίδιο πρόβλημα βλέπουμε και σε όλες τις εκφράσεις του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Επικοινωνιακή υποκρισία, μεγάλα λόγια αλλά επιχειρησιακή αδυναμία, κομματισμός και αναξιοκρατία με αποτέλεσμα ο πολίτης να είναι μόνος και αβοήθητος», επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον δημοσιογράφο Άγγελο Προβολιτσιάνο.

Τονίζει πως οι κ. Οικονόμου και Μητσοτάκης έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. «είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η προστασία και η ασφάλεια της ζωής, ως καθολικό δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας. Η επιλογή της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι επίσης πολιτική ευθύνη. Και η απομάκρυνση ορισμένων – και πιθανά όχι των πραγματικά υπεύθυνων – αστυνομικών είναι προπέτασμα καπνού».

Αναφέρεται στις διαμαρτυρίες για ελλείμματα στην πρόληψη, στην πυρόσβεση και στο συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, όπως και στον κεντρικό ρόλο των εθελοντών που έδωσαν τη μάχη, ακόμα και μόνοι, στα μέτωπα και για τη σωτηρία του τόπου τους και της περιουσίας τους, όπως τού μεταφέρθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ρόδο.  

Σχετικά με την περιοδεία στη Ρόδο προσθέτει πως: «με τους παραγωγικούς φορείς θέσαμε ως προτεραιότητα τις αποζημιώσεις, την αναπλήρωση του εισοδήματος με ρήτρα μη απολύσεων. Καταθέσαμε προτάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας, πάνω στα οποία στηρίζονται η κοινωνική και οικονομική λειτουργία και ο τουρισμός, αλλά και τα δύο έχουν θιγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολυήμερες πυρκαγιές. Είναι θέμα επιβίωσης του νησιού να αποκατασταθούν ταχύτατα και αυτό να μεταφερθεί και στην τουριστική προβολή της χώρας».

Ο Σ.Φάμελλος επισημαίνει ότι άμεσα, με το άνοιγμα της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καλέσει ξανά τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή, για να διενεργηθεί συζήτηση είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είτε με επίκαιρη ερώτηση στην ώρα του Πρωθυπουργού για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την πολιτική προστασία την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Σχολιάζει ακόμη πως η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αγνόησαν επιδεικτικά σχετική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο ίδιος προσωπικά, μετά τις φωτιές του Ιουλίου.

Όσον αφορά την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει πως: «η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόμματος. Γιατί έχουμε ανάγκη στη χώρα μας, ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα καταθέσει κυβερνητική λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας… Απαιτείται η επιλογή ηγεσίας να συνδεθεί με ένα ουσιαστικό διάλογο και αποφάσεις για ένα νέο κόμμα με μία νέα πολιτική πρόταση…Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν οι υποψηφιότητες. Πρέπει πράγματι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και την εσωκομματική συζήτηση των τελευταίων ετών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από τη μεριά μου συμβάλλω ώστε αυτός ο πολιτικός διάλογος να γίνεται και στα όργανα και δημόσια».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σ. Φάμελλου:

–          Ο Γιάννης Οικονόμου δεν παραιτείται διότι κρίνει πως δεν έχει επιχειρησιακές ευθύνες. Κατά την άποψή σας, σε ποιες περιπτώσεις ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ οφείλει να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος;

Ο κ. Οικονόμου αλλά και ο κ. Μητσοτάκης έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η προστασία και η ασφάλεια της ζωής, ως καθολικό δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας.

Και είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικών επιλογών εάν η αστυνομία και τα ΜΑΤ θα χτυπούν τους ένστολους εποχικούς δασοπυροσβέστες που διεκδικούν στελεχωμένη Πυροσβεστική ή αποτρέπουν την προσχεδιασμένη δολοφονική επιδρομή περισσότερων από 150 νεοναζί Κροατών χούλιγκαν.

Η επιλογή της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι επίσης πολιτική ευθύνη. Και η απομάκρυνση ορισμένων – και πιθανά όχι των πραγματικά υπεύθυνων – αστυνομικών είναι προπέτασμα καπνού. Φυσικά υπάρχουν και επιχειρησιακές ευθύνες, καθώς προκύπτει ότι παρά την έγκαιρη ενημέρωση της Αστυνομίας δεν υπήρξε πρόληψη, σχέδιο και προετοιμασία.

Είναι βέβαια αστεία η δικαιολογία ότι ο κ. Οικονόμου είναι μόνο 10 ημέρες στο Υπουργείο, εφόσον είναι ήδη 4 χρόνια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Σε λίγο θα μας πουν ότι παρέλαβαν και καμένη γη!

–          Θεωρείτε πως οι φασιστικές αναφορές των Κροατών χούλιγκαν έπαιξαν ρόλο για την αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ;

Μου φαίνεται αδιανόητο και δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Διαπιστώνουμε όμως ότι στις αντιδράσεις της αστυνομίας υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, και υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική ευθύνη για αυτό. Αλλού βλέπουμε υπερβολικό αυταρχισμό και επικοινωνιακή επίδειξη ισχύος και αλλού αδράνεια και υποτίμηση των πραγματικών προβλημάτων ασφάλειας. Αυτό όμως υποτιμά και την αστυνομία και την αξιοπιστία της.

Το ίδιο πρόβλημα βλέπουμε και σε όλες τις εκφράσεις του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Επικοινωνιακή υποκρισία, μεγάλα λόγια αλλά επιχειρησιακή αδυναμία, κομματισμός και αναξιοκρατία με αποτέλεσμα ο πολίτης να είναι μόνος και αβοήθητος.

–          Ποιος ο απολογισμός από την επίσκεψή σας στη Ρόδο και τη συνάντηση σας με τους δασοπυροσβέστες;

Από τις πρωτοβουλίες μας το τελευταίο διάστημα προκύπτει ένα συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία που θα στηρίζει και θα παρέχει ασφάλεια στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, σε αντίθεση με το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Η ενδεκαήμερη πυρκαγιά στη Ρόδο, η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο και η τραγική δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκαν, απέδειξαν ότι η «ετοιμότητα» του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η δημιουργία Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Δύο χρόνια μετά το Υπουργείο αυτό δεν έχει καν οργανόγραμμα – δηλαδή δεν ξέρουμε ποιος κάνει τι(!). Ενώ στην Πυροσβεστική έχουμε 3.600 κενές οργανικές θέσεις(!) Επιπλέον, πάνω από 2.500 αδικημένοι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες, εκπαιδευμένοι, αξιολογημένοι, που προσλήφθηκαν αξιοκρατικά, απολύονται κάθε Οκτώβριο!

Στη Ρόδο ακούσαμε πολλές διαμαρτυρίες για ελλείμματα στην πρόληψη, στην πυρόσβεση και στο συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Όπως και για τον κεντρικό ρόλο των εθελοντών που έδωσαν τη μάχη, ακόμα και μόνοι, στα μέτωπα και για τη σωτηρία του τόπου τους και της περιουσίας τους.

Με τους παραγωγικούς φορείς θέσαμε ως προτεραιότητα τις αποζημιώσεις, την αναπλήρωση του εισοδήματος με ρήτρα μη απολύσεων. Καταθέσαμε προτάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας, πάνω στα οποία στηρίζονται η κοινωνική και οικονομική λειτουργία και ο τουρισμός, αλλά και τα δύο έχουν θιγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολυήμερες πυρκαγιές. Είναι θέμα επιβίωσης του νησιού να αποκατασταθούν ταχύτατα και αυτό να μεταφερθεί και στην τουριστική προβολή της χώρας.

Στη Ρόδο διαπιστώσαμε όμως και μία εκτεταμένη παραβατικότητα και αδιαφάνεια στα θέματα καταπάτησης δημόσιων χώρων, αιγιαλού, αυθαίρετων κατασκευών, παραβάσεις πολεοδομικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας και λειτουργίας μη αδειοδοτημένων επιχειρήσεων. Όλα αυτά είναι εικόνα μιας αδύναμης πολιτείας και λειτουργούν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

Τα φαινόμενα αυτά, για τα οποία ευθύνεται και η κυβέρνηση, καταστρέφουν το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και τουριστικό δυναμικό της Ρόδου και είναι σε πλήρη αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

–          Ποια θεσμικά εργαλεία θα ενεργοποιήσετε για να αναγκάσετε τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει στη Βουλή αναφορικά με την επιτελική ανεπάρκεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών;

Τις ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών του Ιουλίου ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στη Βουλή για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την πολιτική προστασία την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αγνόησαν επιδεικτικά την πρότασή μας.

Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση, προς τον Πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Τονίζω ότι κίνητρο δεν είναι μόνο η επικαιρότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές και οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης, αλλά το ότι η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές αμφισβητούν την επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας και μας οδηγούν σε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες αλλά και ολόκληρες χώρες κινδυνεύουν να μπουν στο περιθώριο.

Έχουμε ανάγκη από μία ριζική μεταρρύθμιση έναντι της κλιματικής κρίσης. Για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή η μεταρρύθμιση είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που πίσω από ένα… πράσινο προσωπείο αδυνατίζει την Πολιτεία και την επάρκειά της, ιδιωτικοποιεί ενεργειακές υποδομές, στηρίζει την αισχροκέρδεια και αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς όφελος λίγων.

Εμείς θεωρούμε ότι οφείλουμε να διαχειριστούμε τα διαθέσιμα εργαλεία για την ανθεκτικότητα όλης της κοινωνίας και για μια κλιματική και ψηφιακή μετάβαση που θα αφορά όλους τους πολίτες, όλη την επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, άμεσα, με το άνοιγμα της Βουλής, θα καλέσουμε ξανά τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή, γιατί πιστεύουμε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει και να είναι ουσιαστική. Είτε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είτε με επίκαιρη ερώτηση στην ώρα του Πρωθυπουργού.

–          Το «κίνημα της πετσέτας» αποτυπώνει την ύπαρξη κοινωνικών αντανακλαστικών σε περιπτώσεις επιχειρηματικής ασυδοσίας. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο πολιτικής ενίσχυσης ανάλογων πρωτοβουλιών ενάντια στην αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στο ρεύμα;

Οι πρωτοβουλίες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για ελεύθερες παραλίες υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο και το περιβάλλον απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν μόνο την επιχειρηματική ασυδοσία και την εμπορευματοποίηση των παραλιών μας. Είναι οι ίδιες πολιτικές Μητσοτάκη που ανέστειλαν για δύο χρόνια την κατεδάφιση τελεσίδικα κριθέντων αυθαιρέτων και επιτρέπουν ακόμα και ξαπλώστρες και σερβιτόρους μέσα στη θάλασσα. Και δυστυχώς διαπιστώσαμε στη Ρόδο ότι επιχειρήσεις με παρόμοιες παραβάσεις λειτουργούν κανονικά!

Η επιτυχής διεκδίκηση ελεύθερων ακτών δείχνει ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά, αν τα διεκδικήσουμε με  συλλογικότητα. Τα κινήματα για ελεύθερες παραλίες, όπως και το κίνημα για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, αποτελούν ήττες του κ. Μητσοτάκη και ταυτόχρονα νίκες της κοινωνίας των πολιτών.

Ξεκαθαρίζω ότι, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σεβόμαστε την αυτονομία των κινημάτων, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες τους, μεταφέρουμε τα αιτήματά τους στη Βουλή, όπως άλλωστε και με το καταναλωτικό κίνημα που κινητοποιείται ενάντια στην αισχροκέρδεια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε θέσει επίμονα το ζήτημα της ακρίβειας που γιγαντώνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης. Και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Γιατί και στο ρεύμα και στα καύσιμα εξακολουθούμε να έχουμε υψηλότατες τιμές, με πρωτιές στην Ευρώπη, ενώ και η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να καλπάζει, με αύξηση της τάξης του 12% τον Ιούλιο.

Η κοινωνία δεν τα βγάζει εύκολα πέρα και τα διάφορα market pass απλά επιδοτούν την ακρίβεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των άδικων κερδών που παράγουν φτώχεια πρέπει να είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα και να το πάρουν στα χέρια τους οι οργανώσεις μελών!

–          Να πάμε και στα εσωκομματικά. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος;

Συμμετέχω στην Αριστερά και στην οργανωμένη πολιτική/κομματική ζωή πάνω από 40 χρόνια. Γιατί πιστεύω ότι τις λύσεις πάντα τις δίνουν οι συλλογικότητες και όχι οι προσωπικές διαδρομές. Για τον λόγο αυτό δεν έχω προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Πιστεύω όμως ότι η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι μόνο θέμα προσώπου αλλά και μεγάλων αλλαγών στο κόμμα και στην πολιτική μας. Σε αυτή τη συζήτηση προφανώς και συμμετέχω.

Από την άλλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) και η Πολιτική Γραμματεία με τίμησαν ομόφωνα για τη θέση του Προέδρου της ΚΟ, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Οφείλω να προστατεύω και να εκφράζω την ενότητα και τη συνέχεια του κόμματός μας. Με κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για τα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

–          Να το θέσω αλλιώς. Θεωρείτε πως υπάρχει υποψηφιότητα που μπορεί να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόμματος;

Η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να ανακόψει την καθοδική πορεία του κόμματος. Γιατί έχουμε ανάγκη στη χώρα μας, ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα που θα καταθέσει κυβερνητική λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας. 

Όμως καμία υποψηφιότητα δεν θα το πετύχει αν δεν λύσει τα πραγματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το πρόβλημά μας δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το κόμμα μας και η πολιτική του πρόταση. Και πως αυτή η πρόταση άκουσε την κοινωνία και έφτασε στην κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη δική του τομή. Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε. Απαιτείται η επιλογή ηγεσίας να συνδεθεί με ένα ουσιαστικό διάλογο και αποφάσεις για ένα νέο κόμμα με μία νέα πολιτική πρόταση. Ο Αύγουστος και η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μας βοηθούν. Οφείλουμε όμως, απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, να κάνουμε την επανεκκίνηση. Η κοινωνία δεν θα μας περιμένει για πολύ.

Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν οι υποψηφιότητες. Πρέπει πράγματι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και την εσωκομματική συζήτηση των τελευταίων ετών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από τη μεριά μου συμβάλλω ώστε αυτός ο πολιτικός διάλογος να γίνεται και στα όργανα και δημόσια. Και να αποκτούμε πολιτική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα, για ένα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με συνέπεια και τεκμηριωμένο λόγο που θα θεμελιώσει την ανατροπή της σημερινής άδικης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί