Η απαγωγή και κατάληψη του κράτους

Του Γιώργου Δημητρίου

Έτσι ορίζει η επιστημονική βιβλιογραφία ένα ολιγαρχικό καρτελοποιημένο κράτος όπως θα  παραθέσω παρακάτω. Αντί για την κατάκτηση της ανταγωνιστικότητας που ζητούσαν ο Σόιμπλε και η τρόικα, εμείς αυξήσαμε τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ. 

Όλα τα κόμματα υπηρετούν την ίδια πολιτική, την ίδια κλεπτοκρατική τάξη,αυτή που << Απήγαγε >> το Ελληνικό κράτος .Η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι ο δράστης, το Πασοκ ο πρώην  δράστης και ο Σύριζα υπήρξε ο υπηρέτης που έκανε την κουβεντιαστή επανάσταση  εναντίον των << Θεσμικών Νομάδων >> .

Το ΚΚΕ, η πολιτική κοροιδία των τελευταίων 50 ετών, αντί να διαδηλώνει έξω από τα γραφεία και τις επιχειρήσεις των ολιγαρχών κάνει επισκέψεις κοροϊδίας στο οργανωμένο και νομιμότατο λιανεμπόριο των υπερκαταστημάτων. 

Τα ΜΜΕ, τα καρτέλ, τα ολιγοπώλια, οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι πχ τράπεζες, πάροχοι  ενέργειας κλπ σε ένα συμβιωτικό ιστό κατάληψης του κράτους, χωρίς καμμία  λογοδοσία. Κάθε ΄΄Μάνεσης, Τσιμτσιλή, Καμπουράκης κλπ΄΄ ενώ τα ΜΜΕ που εργάζονται  επιβιώνουν από το δημόσιο χρήμα (πλην Σκάι τα τελευταία 3 χρόνια ) εναντιώνονται δια  της αδρανείας στο δημόσιο συμφέρον. Καμία κριτική στον ΄΄αυτοφωράκια΄΄των αφεντικών  τους.. 

Αντί ως όφειλαν, να εξετάζουν πώς η οικογένεια Μητσοτάκη έγινε όλο και πλουσιότερη  ενασχολούμενη με την πολιτική, μας επιβάλλουν χωρίς αιδώ ότι είναι η καταλληλότερη για  να μας κυβερνά. Η κριτική στο Σύριζα ήταν “υποδειγματική” έστω κι αν ανέβαιναν  πάνω στα τραπέζια σαν τρελοί…

Εδώ στην περίπτωση Μητσοτάκη έχουμε αποσιώπηση αντί κριτικής. Εάν είχε τη μιντιακή  κριτική που έγινε στον Τσίπρα αυτός δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός, εστω κατά την  άποψή μου και ως ΄΄αυτοφωράκιας΄΄της διαπλοκής. 

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ 

Η κατάληψη του κράτους από ένα σύστημα διαφθοράς όπου διάφορες ομάδες συμφερόντων αναλαμβάνουν τον έλεγχο των θεσμών ,τη δημόσια πολιτική μέσω μιάς δήθεν εκλογικής νομιμοποιητικής διαδικασίας, προκειμένου να κατευθύνουν το κράτος  μακριά από το δημόσιο συμφέρον. ( Helman et al. 2000 ) 

Oι απαγωγείς του Ελληνικού κράτους είναι μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Ορμπαν, δηλαδή  δεν εξάγουν και ασχολούνται με την κλοπή του δημοσίου πλούτου. Ακόμη και 2-3 από  αυτούς που ισχυρίζονται ότι κάνουν εξαγωγές, αυτοί εξάγουν σε ελάχιστες χώρες υψηλής  διαφθοράς όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Χώρες εξοικειωμένες με την  παραγωγή και εξόρυξη μιζών. 

Με τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος έγιναν μεγαλοπειχειρηματίες και όχι μέσα από  τον ανταγωνισμό.Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγουν προιόντα καινοτόμα,ικανά να κερδίσουν  δυτικές αγορές όπου εκεί υπάρχει καινοτομία ακριβώς επειδή τα δικά τους προιόντα  προέρχονται και επιβίωσαν μέσα σε ένα σκληρό εσωτερικό ανταγωνισμό. 

Συνεπώς είναι άλλο να γίνεσαι μεγαλοεπιχειρηματίας καινοτομώντας και άλλο με  θαλασσοδάνεια από το πολιτικό γραφείο του κάθε Μητσοτάκη. Θα πρέπει να ελέγχεις τον  κάθε Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα για να παραμείνεις κερδοφόρος  ολιγάρχης. Γιατί τα προϊόντα που παράγεις δεν αγοράζονται πέρα από το Ελλαδιστάν και 2-3 εξίσου διεφθαρμένες χώρες. (Θεσμικές Νομάδες, Wedel 2003) ( Acemoglou and Robinson 2006 ) 

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο ο Bullough αποκαλεί << ΜONEYLAND >>, η συμπαιγνία  ολιγαρχών και του΄΄απονευρωμένου΄΄ πολιτικού συστήματος έχουν συσσωρεύσει τεράστιο  πλούτο μέσω εγκληματικών και διεφθαρμένων δραστηριοτήτων αγοράζοντας την  ατιμωρησία. ( Bullough 2018a , b ) 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΔΙΑΦΘΟΡΆ Μητσοτάκη, Σημιτικών λαμογίων και νέου Πασοκ θα μπορούσε να  οριστεί ως << Κατάχρηση της εμπιστευμένης εξουσίας >> για λογαριασμό ιδιωτικών  οφελημάτων. ( Dobson Philips et al. 2020 ). Η “πολιτική διαφθορά” του Συριζα θα μπορούσε  να οριστεί ως επιτηδευμένη λαικιστική ανοχή στην κλεπτοκρατία, από αδυναμία ή με σκοπό εκλογικά  ωφελήματα. 

Η στάση του ΚΚΕ είναι αχαρακτήριστη και πονηρή, θεατρική αντιπολιτευτική στάση για να  μην πολεμηθεί το κομματικό τους καρτέλ από Ευρωπαϊκές οδηγίες για τα κομμουνιστικά  κόμματα. Η λέξη << Λαός >> έχει κακοποιηθεί βάναυσα. 

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ΄΄ΠΛΥΝΤΉΡΙΑ΄΄ 

Το τηλεοπτικό ΄΄πραξικόπημα΄΄ των ολιγαρχών και η τηλεοπτική ασυλία που εξασφαλίζουν  στον πιο πολιτικά διεφθαρμένο Μητσοτάκη των τελευταίων 50 χρόνων ονομάζεται από τη  βιβλιογραφία << διαφθοροποιητική επιρροή >> με σκοπό την ανεύρεση πηγών και πόρων  ιδιωτικού κέρδους χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για μίζες. 

Αυτή η <<ρυθμιστική σύλληψη >> του Ελληνικού κράτους έχει ως κύριο βραχίονα τα συστημικά ΜΜΕ με τους δημοσιογράφους ΄΄μισθωμένους μυαλοπώληδες΄΄ τάχα  παρουσιαστές, με τρείς κυρίως τρόπους: 

1) Επηρεάζοντας την κοινή γνώμη με σκοπό να αγιογραφήσουν τον πολιτικό  ΄΄κλέφτη΄΄ και να τον καταστήσουν ως καταλληλότερο .Έτσι, με την ίδια μεθοδολογία, επηρεάζουν και το νομοθετικό έργο  (Bozoki ,2012 ) ( Magyar 2016 ; Martin 2020 ) 

2) Επηρεάζουν την εφαρμογή της πολιτικής (Piattoni 2001 ; ypu 2014 )

3) Tα συστημικά ΜΜΕ, τα συνεργαζόμενα θυγατρικά καρτέλ και ολιγοπώλια έχουν  απενεργοποιήσει κάθε θεσμική λογοδοσία στις κυβερνήσεις του ΄΄Νέρωνα΄΄ ( Dak bo 2006 ; Rose – Ackerman and Palifka 2016 ) 

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αντί να συγκλίνουμε με την κεντρική Ευρωπη απομακρυνθήκαμε πρόσω ολοταχώς για τον  Ορμπανισμό.Δεν πρόκειται για δυτική Δημοκρατία αλλά για Ολιγαρχική Δημοκρατία με  προσχηματικές εκλογές για την κάλυψή της. Η διαφθορά εμποδίζει την υγιή – ανταγωνιστική οικονομική ανάπτυξη και ιδιαιτέρως αποτρέπει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. ( Jensen 2002  , Mauro 1995 ) 

Η σύλληψη του κράτους είναι ακόμη πιο επιζήμια επειδή τα παράνομα κέρδη της κλεπτοκρατίας δεν παραμένουν στη χώρα αλλά φυγαδεύονται σε offshore. Σύμφωνα με τη  βιβλιογραφία το 15% του ΑΕΠ φυγαδεύεται από την κλεπτοκρατία, δηλαδή τη δεκαετία  κάπου 300 δισ. ευρώ. Όντως λεφτά υπήρχαν… ( Alstadsater et al. 2018 )

Oι κυβερνητικές θέσεις και άλλες διανέμονται βάσει πελατειακών διασυνδέσεων και όχι  αξιοκρατίας. Οι διορισμένοι << Πελάτες >> ωφελούν αποκλειστικά τους προστάτες τους ενώ  ο δημόσιος τομέας παρα-έγινε τρόπος εξαγοράς ψήφων. Αυτό εννοούσε ο Θεοδωράκης του  “Ποταμιού”, το 2015 (φώναζε… υπέρ του λαού..) να αλλάξουμε το κράτος αλλά να μη το  γκρεμίσουμε. 

Αυτό το κράτος που φορολογεί ανελέητα, το έχει απαγάγει η κλεπτοκρατία και ανταμείβει  όλους τους ανίκανους και αγράμματους πολιτευόμενους και φαιδρούς παρουσιαστές σα να  ήταν καθηγητές του Χάρβαρντ. Οχι από τα ιδιωτικά κέρδη που δεν υπάρχουν αλλά από τις κρατικές επιδοτήσεις. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Ο Σύριζα έχασε μοναδική ευκαιρία να μας κάνει ΕΥΡΩΠΗ και έτσι να έχει  λόγο κυβερνητικής ύπαρξης. Αρχικά του έριξαν από δίπλα τον Καμμένο, την Παναγοπούλου  και την Αγγελοπούλου για να τον εξημερώσουν και αργότερα τον ξέσκισαν πολιτικά με  την΄΄ακροδεξιά ένωση πολιτικών λαμογίων με πολύ Πασοκ και ολίγον από νεοφιλελεύθερο λόμπι΄΄. 

Το λεγόμενο αντι-Σύριζα μπλόκ πάτησε πάνω στην πολιτική ανοησία του ΣΥΡΙΖΑ και απ’ ό,τι  φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί