ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Οι αποφάσεις για διαρκές συνέδριο – Τα ονόματα για τον Δήμο της Αθήνας

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση


Ανεβάζουν ταχύτητα οι μηχανές στην Κουμουνδούρου ενόψει της εκλογής της/του νέας/νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. «Κλείδωσε» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή (30/7) η ημερομηνία του Διαρκούς Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου με θέμα: «την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος, οι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στις 2 Σεπτεμβρίου το Διαρκές Συνέδριο

Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, στο οποίο θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Στον αυτοδιοικητικό στίβο, η πλειονότητα των προσώπων που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις περιφέρειες της χώρας έχει κλείσει. Στην Περιφέρεια Αττικής η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη θεωρείται μονόδρομος.

Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Ηπείρου έχει κλείσει η υποψηφιότητα του Γιάννη Στέφου, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Ιωάννινα. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Κουμουνδούρου θα στηρίξει τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ενώ στην Κρήτη τον Σπύρο Δανέλλη, πρόσωπο με αυτοδιοικητική παρουσία αλλά και πρώην ευρωβουλευτή. Στη Στερεά Ελλάδα το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει ο Απόστολος Γκλέτσος, πρόσωπο που έχει εξίσου αυτοδιοικητική εμπειρία. Στη Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει στήριξη στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου την υποψηφιότητα του Μανώλη Μάκαρη, γιατρού που έχει δώσει μάχες για την προάσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ έχει επίσης μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία.

Τα ονόματα για τον Δήμο της Αθήνας

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η «Αυγή», συνεχίζονται οι συζητήσεις με στόχο να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές για τους μεγάλους δήμους της χώρας στη μάχη των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου, δεδομένης και της άρνησης σε αρκετές περιπτώσεις των άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο να προκύψουν αυτοδιοικητικές συγκλίσεις, με σκοπό να ανακοπεί το ενδεχόμενο μιας νέας κυριαρχίας της ΝΔ.

Για τον Δήμο της Αθήνας, μαραθώνια ήταν την Παρασκευή η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με διαφορετικές εκτιμήσεις να ακούγονται σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνολικά, έξι είναι τα ονόματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Πρόκειται για τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Νίκο Φίλη που πρότειναν στελέχη της Ομπρέλας, τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά που προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα, την Όλγα Μπαλαούρα που πρότειναν με επιστολή τους κάποια μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής κίνησης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον πρώην καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Νίκο Παππά που ακούστηκε ξανά με την πρόταση όμως να προκαλεί εντάσεις και τριβές, καθώς και τον Πέτρο Φιλίππου, πρώην δήμαρχου Σαρωνικού και αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, ο οποίος με επιστολή του προς τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη υπέβαλε και αυτός τη διαθεσιμότητά του για τον Δήμο της Αθήνας.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο Κώστας Τσουκαλάς με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα υποψηφιότητάς του αντιπαραθετικά με άλλες υποψηφιότητες σε εσωτερικές κομματικές διαδικασίες ούτε έχει σχέση με ενδεχόμενη προσπάθεια καταγραφής εσωτερικών συσχετισμών. Ο εργατολόγος εξήγησε δε ότι ο ίδιος εδώ και καιρό έχει εκφράσει δημόσια την άποψη ότι στον Δήμο Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχουν κοινούς υποψηφίους. Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι η προσπάθεια για εξεύρεση υποψηφιότητας κοινής αποδοχής «πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ύστατη ώρα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί